Презентації Інформаціного Дня Програми ЄС ЕРАЗМУС+ для вищих навчальних закладів (19.11.15)

Національний Еразмус+ офіс в Україні у тісній співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні та Виконавчим агентством ЄС з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (Брюссель), за підтримки Міністерства освіти і науки України спільно з Київським національним торговельно-економічним університетом провів 19 листопада 2015 р. інформаційний день Програми Еразмус+ для вищих навчальних закладів.
Близько 200 учасників з усієї України – представників вищих навчальних закладів України, науково-дослідних установ, громадських організацій, роботодавців та інших зацікавлених осіб у підготовці проектів задля модернізації вищої освіти, зібралися в Київському національному торговельно-економічному університеті, щоб дізнатися про структуру Програми ЕРАЗМУС+ у сфері вищої освіти; правила участі українських вищих навчальних закладів у конкурсах за напрямами: «Навчальна мобільність», «Розвиток потенціалу вищої освіти» (колишня Програма Темпус), «Жан Моне»; рекомендації з підготовки проектних заявок.

Анатолій Мазаракі, ректор Київського національного торговельно-економічного університету, привітав присутніх Інформаційного дня Програми Еразмус+, проінформувавши про великий досвід співпраці КНТЕУ з закордонними університетами, програми подвійного дипломування із європейськими вищими закладами.

Презентації провели представники Міністерства освіти і науки України, зокрема перший заступник Міністра освіти і науки України – Інна Совсун, висловивши сподівання на активну участь українських університетів, їх взаємодію з міжнародними партнерами та налагодження контактів, що сприятимуть підвищенню якості освіти в Україні. Як повідомила Інна Совсун, Міністерство освіти і науки України визначило декілька аспектів для продуктивної співпраці з міжнародними партнерами в контексті реформи вищої освіти. Серед них – проекти, спрямовані на розвиток окремих освітніх програм; розробка нових навчальних програм; створення сучасних докторських (PhD) програм для розвитку середовища наукового пошуку; інтернаціоналізація; розвиток спільних програм з іншими університетами; налагодження зв’язку студентів з ринком праці; практика студентів; співпраця з бізнесом та інші.

До участі у заході активно долучилися представники Виконавчого агентства ЄС з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА, Бельгія) Джулія Моро та Ральф Радерс, ознайомивши учасників з інформацію щодо міжнародного виміру ключових напрямків Програми Еразмус+, співробітництва задля інновацій та обміну кращим досвідом. Ральф Радерс, директор Департаменту з розвитку потенціалу вищої освіти Програми ЕРАЗМУС+ наголосив, що ця програма ЕРАЗМУС+ відома як програма обміну студентів, але сьогодні вона підтримує не лише окремих викладачів та студентів, а й програми навчальних закладів та освіту країн. Це розширення потенціалу має на меті посилити співпрацю між університетами Європи та вищими навчальними закладами країн-партнерів та модернізацію у країнах партнерів їх ВНЗ через проекти співпраці, розвиток нових методів навчання.

У своїй презентації Ральф Райдерс розповів про ключові складові ефективного подання заявки на участь у програмі ЕРАЗМУС +. За його словами, існує кілька форматів участі в програмі. Один із них – концепція розвитку потенціалу – інституційний підхід співпраці університетів, які пропонують свої інноваційні ідеї. Цей проект має справляти довготривалий позитивний вплив не лише на навчальний заклад, але й на весь сектор освіти в країні-партнері та на весь світ. Ключове слово тут – системність, вплив на всю систему освіти: посилення інтернаціоналізації, модернізація навчання. «Це програма для ВНЗ, але ви можете залучати інші заклади: студентські і громадські організації, компанії та торгово-промислові палати. Ви повинні пам’ятати, що це співпраця міжнародна, це багатосторонній проект», – уточнив Ральф Райдерс.

Джулія Моро, менеджер проектів ТЕМПУС, ЕРАЗМУС+ (ЕАСЕА, Бельгія) дала рекомендації, як залучати партнерів. Для цього потрібно зв’язатися з національним офісом ЕРАЗМУС+ в Україні. В офісі пояснять, яким чином працювати далі, як налагоджувати зв’язки для розбудови консорціуму та розвитку власного проекту. Також менеджер проектів розповіла про планування бюджету проекту, складання фінансового звіту та його тривалість, критерії успішного консорціуму. «Потрібно мати не менше трьох навчальних закладів із однієї країни та стільки ж країн-партнерів. Проект має відповідати національним або регіональним пріоритетам та співпадати з пріоритетами країн-партнерів», – пояснила Джулія Моро.

Також на захід завітали представник НЕО в Молдові – Константа ЛАНГУ, яка висвітлила можливості для співпраці між вищими навчальними закладами України та Молдови.

Інформаційний день, що відбувся в КНТЕУ, дав можливість усім зацікавленим представникам вищих навчальних закладів та освітніх установ дізнатися про основні вимоги до проектних заявок, ключові напрями Програми ЕРАЗМУС+ 2016 року та правила подання проектних пропозицій.
Сьогодні Програма ЕРАЗМУС+ – це інструмент, який допомагає рухати та модернізувати освіту, інтегруючи інноваційні технології у сучасний навчальний процес.

У другій частині заходу відбулася презентація команди Національного Еразмус + офісу в Україні з ключовими напрямами Програми Еразмус+ (Проект ЄС): «Навчальна мобільність», «Спільні магістерські програми» та проекти кредитної мобільності, Напрям Жана Моне, а також з основними кроками реєстрації на ЄС порталі учасників. В залі розгорнулася жвава дискусія і 200 учасників від ВНЗ України отримали вичерпні відповіді на різноманітні питання.

Презентації ІнфоДня програми Еразмус+ 19.11.2015 р.:

Пріоритети, ідеї для проектів та контакти від Міністрества освіти і науки України:
2016_Національні пріоритети для Розвитку потенціалу вищої освіти і контакти від Міністерства освіти і науки України (19.11.15)

Загальний огляд можливостей програми Еразмус+:
2016_ErasmusPlus Programme Overview EACEA (19.11.15)

Розвиток потенціалу вищої освіти
2016_Capacity Building of Higher Education under Erasmus+ (19.11.15)
Детально про проекти Розвиток потенціалу вищої освіти українською мовою з прикладами (нове)
Співпраця з університетами Молдови:
Співпраця з університетами Молдови (19.11.15)

Організація проектів Академічної мобільності та Спільних магістерських програм вищими навчальними закладами:
2016_Credit & Degree MobilityProjects Guide for HEIs under Erasmus+ (19.11.15)

деталі про конкурси:

Спільні магістерські програми – http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/key-action-1-erasmus-mundus-joint-master-degrees-2016_en

Організація проектів академічної мобільності – http://www.erasmusplus.org.ua/erasmus/ka1-navchalna-mobilnist/konkursy/kredytna-mobilnist.html

База проектів Еразмус+ для синергії та співпраці (запобігання дублювання)

База проєктів Еразмус+: Напрям Жана Моне, Розвиток потенціалу вищої освіти, Мобільність та інші (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 р. рр.)

База проектів Темпус IV для синергії та співпраці (запобігання дублювання)

База проектів Темпус /Еразмус Мундус/ Жан Моне/ TEMPUS/ErasmusMundus/Jean Monnet projects Database (XL)

Щодо індивідуальних стипендій на навчання, стажування, викладання, підвищення кваліфікації тощо (ІнфоДень 20.11.15):
Програма ЕРАЗМУС+: огляд відкритих можливостей для індивідуальної мобільності студентів і викладачів

Щодо реєстрації на Порталі учасників програм ЄС: http://www.erasmusplus.org.ua/novyny/64-vazhlyvo-vsim-orhanizatsiiam-dlia-uchasti-v-konkursakh-erazmus-obov-iazkovo-zareiestruvatys.html

Відеотрансляція:

Попередня Презентація Інформаційного Дня програми ЄС ЕРАЗМУС+ щодо академічної мобільності (20.11.15)