Синергія двох міжнародних програм

На початку березня 2016 р. у Києві відбувся перший семінар-тренінг для команд українських університетів – учасників Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України. Програма є спільною ініціативою Британської Ради в Україні, Фундації лідерства для вищої освіти (Сполучене Королівство) та Інституту вищої освіти НАПН України та реалізовуватиметься за підтримки Міністерства освіти і науки України. Протягом трьох років (2015–2018 рр.) 40 університетів України матимуть можливість здійснити інституційні реформи та посилити свій лідерський потенціал за підтримки британських експертів з розвитку лідерства, використовуючи досвід університетів Сполученого Королівства та розраховуючи на допомогу українських колег, які мають спільний порядок денний щодо завдань і змін, які необхідно впровадити відповідно до викликів часу та Закону України «Про вищу освіту».

Провідним ініціатором і координатором Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України є директор Інституту вищої освіти НАПН України Світлана Калашнікова, яка головує в Національній команді експертів з реформування вищої освіти. До участі в Програмі в якості тренерів долучилися представники команди проекту “Національний Еразмус+ офіс в Україні”: менеджер з аналітичної роботи Жанна Таланова та менеджер з питань моніторингу Олена Оржель, також було запрошено Національного експерта з реформування вищої освіти Андрія Ставицького.
У першому раунді Програми розвитку лідерського потенціалу (2016–2017 рр.) було відібрано дванадцять університетів з 96 ВНЗ, що взяли участь у конкурсі; серед переможців сім університетів є виконавцями проектів Темпус IV, ще три були учасниками Темпус II або III.
Члени команди Національного Еразмус+ офісу в Україні зустріли багато знайомих обличь серед учасників заходу – з багатьма колегами знайомство відбулося під час тренінгів або Інформаційних днів Програми Темпус, пізніше – Еразмус+.
Можна впевнено стверджувати, що розвиток потенціалу українських ВНЗ, який відбувається за допомогою програм Темпус і Еразмус+, допомагає їх подальшому поступу, збільшує їх шанси взяти участь в інших проектах і програмах. Разом з тим, ми абсолютно впевнені, що нові компетентності, здобуті завдяки участі у Програмі розвитку лідерського потенціалу, допоможуть вітчизняним університетам вигравати в наступних конкурсах проектів за напрямом Розвиток потенціалу вищої освіти в рамках Програми Еразмус+.
Тож, Національний Еразмус+ офіс в Україні пропонує українським університетам співпрацювати в рамках обох програм, ділитися досвідом і обмінюватися знаннями. Ми віримо, що позитивна синергія двох програм, доповнена волею до реформування свого ВНЗ і вітчизняної системи вищої освіти, прискорять її модернізацію, забезпечать кращу якість, підвищать конкурентоздатність.
Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України – http://www.britishcouncil.org.ua/programmes/education/ukraine-higher-education-leadership-development-programme

Попередня Державна реєстрація проектів Європейського Союзу в Україні (Еразмус+). Звільнення від ...