Матеріали семінару для виконавців проектів Жан Моне щодо проблемних питань управління проектом (14.11.16, м.Київ)

14-15.11.2016 р. в рамках Національного тижня програми Еразмус+ в Україні відбулися інтенсивні інформаційно-консультаційні сесії для представників українських університетів, зацікавлених у проектах Жан Моне. Сесії проходили за участі Іоанни Пешч-Конопки, менеджера проектів Жан Моне в ЕАСЕА, м. Брюссель, Любов Щітки, аступника начальника управління – начальника відділу міжнародних освітніх проектів, Міністерства освіти і науки України, Олени Оржель та Світлани Шитікової від команди Національного Еразмус+ офісу в Україні.

Консультаційна сесія 14 листопада була адресована виконавцям проектів Жан Моне та присвячена проблемним питанням управління проектом: фінансового менеджменту, спів-фінансування, звітування, гармонізації національних вимог щодо реалізації проектів міжнародної технічної допомоги із правилами Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури, інших актуальних питань. Відзначимо, що більшість виконавців проектів Жан Моне зустрічаються із схожими проблемами: небажанням університетської бухгалтерії співпрацювати із проектними командами, багатьма перешкодами, коли необхідно оплатити роботу запрошеного з-за кордону лектора, достатньо вільними і гнучкими – і тому незвичними для українських виконавців – підходами до витрачання коштів гранту. Важливо, що виконавці проекту висловили зацікавленість в об’єднанні та мережевій співпраці; що труднощі і складності, з яким команди стикаються у перші місяці реалізації проекту.

Друга сесія, що відбулася 15 листопада, мала інформаційний характер; повідомляючи про можливості, що відкриває для українських ВНЗ участь у проектах Жан Моне, пані Іоанна Пешч-Конопка намагалася показати переваги, які несе для українських університетах участь у проектах Жан Моне, та надати зразки кращих практик, на які варто орієнтуватися. Вона уважно вислуховувала запитання і детально на них відповідала, дійсно намагаючись надихнути «новачків» на участь у проектах Жан Моне.

Програма заходу: Програма сесії для виконавців проектів Жан Моне (14.11.16, м.Київ)

Матеріали презентації: Управління проектами Жана Моне (14.11.16)

Публікація про проекти Жана МонеJean Monnet Publication

Коротко про можливості Жана МонеJean Monnet_Opportunities

Корисні матеріали щодо національного законодавства для реалізації міжнародних проектів Оновлено в червні 2021 р. Методичні рекомендації для виконавців проектів Еразмус+: Розвиток потенціалу вищої освіти – CBHE (Пам’ятка)

Довідково: Жан Моне є одним з напрямів програми Європейського Союзу Еразмус+; названий на честь одного з засновників ЄС та адресований викладачам і дослідникам євроінтеграційних процесів. Конкурс проектів Жан Моне відбувається щороку; завершення цьогорічного конкурсу – 23 лютого 2017 р. Щороку українські ВНЗ подають понад 100 проектних заявок, з яких 7 – 10 відбираються для фінансування. Наразі українськими ВНЗ реалізуються 28 проектів Жан Моне. Загалом, з 2002 року Європейським Союзом профінансовано понад 50 проектів Жан Моне. 

Попередня Нова публікація від Eurydice "National Student Fee and Support Systems ...