Третій Erasmus Salon досліджує мінливий ландшафт академічної мобільності в умовах геополітичних змін (21.05.2024 р., м. Брюссель)

21 травня 2024 р. координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні разом з різні іншими зацікавленими сторонами взяла участь у третьому Erasmus Salon 2024, щоб дослідити, як нещодавні (і не дуже) геополітичні події вплинули на мобільність навчання в Європі. Дискусія була зосереджена на Україні та Швейцарії, а також на тому, як Програма Еразмус+ сприяє формуванню більш стійких європейських спільнот. 

Швейцарський кейс: як подолати виключення та повторне об’єднання. 

Озираючись на 2014 рік, коли Швейцарію було виключено з програми Erasmus+, Laurin REDING, заступник керівника офісу Swisscore, зазначила, що це стало великим шоком для швейцарської спільноти вищої освіти. Незважаючи на цю невдачу, Швейцарія забезпечила безперервність як вихідної, так і вхідної мобільності, перерозподіливши державні ресурси. Проактивний підхід швейцарців зберіг міцні зв’язки з європейськими закладами вищої освіти. Наразі тривають переговори між Швейцарією та ЄС, і є надія на повторне приєднання Швейцарії до європейських програм, таких як Erasmus+ та HORIZON. Спікерка підкреслила взаємозалежність освіти і досліджень, закликаючи до єдиного підходу до реінтеграції.

Український кейс: поєднання внутрішньої стійкості та зовнішньої підтримки.

З початком повномасштабної війни росії проти України Європейський Союз спрямував ресурси на підтримку українських вищих навчальних закладів та української громади, сприяючи продовженню навчання студентів у Європі та приймаючи переміщених викладачів і дослідників. Підтримка України також є одним з ключових пріоритетів Програми Еразмус+. Світлана Шитікова, Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, зазначила, що, незважаючи на значне зменшення кількості студентів, українські заклади вищої освіти залишаються стійкими – наприклад, коли дозволяє ситуація, практичні заняття все ще проводяться в очному форматі. Спікерка підкреслила, що європейська підтримка була важливою як для тих, хто втік, так і для тих, хто залишився. Із запровадженням змішаних програм студенти в Україні мають більше можливостей продовжувати навчання та використовувати ширший спектр ресурсів, доступних по всій Європі. 

Відповідаючи на запитання про потенційну повноцінну асоціацію з Програмою Erasmus+, пані Світлана зауважила, що разом з можливостями приходить і велика відповідальність. Програма охоплює не лише вищу освіту, але й інші освітні сектори, включаючи спорт та молодь. І якщо вища освіта може бути готовою до вступу, то інші сектори потребують більше часу для розбудови потенціалу. Цю думку підтримали учасники щодо країн Західних Балкан і Грузії, наголосивши на необхідності збалансованого підходу, який би забезпечував розбудову потенціалу поряд зі швидкою інтеграцією.

У своєму виступі, Veronica ARDUINO, координатор проектів та політики Платформи безперервної освіти (Lifelong Learning Platform), підкреслила, що інвестувати в освіту сьогодні означає інвестувати в майбутнє покоління. Програми мобільності, такі як Еразмус+, відіграють важливу роль у створенні більш стійких європейських спільнот та підтримці цінностей ЄС. У світлі виборів до Європейського парламенту і мінливого політичного ландшафту в Європі (і не тільки), Еразмус виступає важливим інструментом для захисту майбутнього.

Підготовлено з використанням матеріалів Erasmus+ Salons.

Попередня Круглий стіл «Відновлення сільських територій в умовах повоєнного відродження» в ...