office@erasmusplus.org.ua +38 (099) 332-26-45,  Viber/WhatsApp: +38 (050) 596-60-45 Мапа проїзду

  • Українська (UA)
  • English (UK)
Erasmus+
  • Головна
  • Erasmus+
    • Про програму
    • Новини і база проектів
    • KА1. Академічна мобільність
      • Гранти для закладів вищої освіти
      • Виконавцям
      • Гранти для студентів, випускників, викладачів та інших працівників
    • KА2. Проекти співпраці
      • Розвиток потенціалу
      • Альянси знань
      • Стратегічні партнерства
      • Виконавцям
    • KА3. Підтримка реформ
      • Національна команда експертів з реформування вищої освіти (HERE team)
      • Заходи HERE team
      • Матеріали HERE team та НЕО в Україні
    • Жан Моне
      • Викладання і дослідження
      • Обмін знаннями
      • Підтримка асоціацій
      • Виконавцям
    • Молодь
      • КА1: Мобільність молоді
      • КА2: Проекти співпраці
      • КА3: Підтримка реформ
    • Спорт
  • Про нас
  • Новини
  • Заходи
  • Календар подій
  • База проектів
    • Новини проектів
    • Карта проектів
    • Список проектів
  • TEMPUS IV
    • Інструкції
    • Карта проектів
  • Вища освіта в Україні
    • Вища освіта і Болонський процес
    • Заклади вищої освіти
  • Корисні матеріали
    • Посилання
    • Корисні матеріали
    • Обмін банерами
  • Пошук партнерів
  • Контакти
  • . /
  • Erasmus+ /
  • База і новини проектів /
  • Новини проектів /
  • Про підсумки першого року проекту Еразмус+ «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»

Новини та заходи

  • Головна
  • Erasmus+
    • Про програму
    • Новини і база проектів
    • KА1. Академічна мобільність
      • Гранти для закладів вищої освіти
      • Виконавцям
      • Гранти для студентів, випускників, викладачів та інших працівників
    • KА2. Проекти співпраці
      • Розвиток потенціалу
      • Альянси знань
      • Стратегічні партнерства
      • Виконавцям
    • KА3. Підтримка реформ
      • Національна команда експертів з реформування вищої освіти (HERE team)
      • Заходи HERE team
      • Матеріали HERE team та НЕО в Україні
    • Жан Моне
      • Викладання і дослідження
      • Обмін знаннями
      • Підтримка асоціацій
      • Виконавцям
    • Молодь
      • КА1: Мобільність молоді
      • КА2: Проекти співпраці
      • КА3: Підтримка реформ
    • Спорт
  • Про нас
  • Новини
  • Заходи
  • Календар подій
  • База проектів
    • Новини проектів
    • Карта проектів
    • Список проектів
  • TEMPUS IV
    • Інструкції
    • Карта проектів
  • Вища освіта в Україні
    • Вища освіта і Болонський процес
    • Заклади вищої освіти
  • Корисні матеріали
    • Посилання
    • Корисні матеріали
    • Обмін банерами
  • Пошук партнерів
  • Контакти

Теги

  • CBHE/Розвиток потенціалу
  • COVID-19
  • Credit Mobility/Кредитна мобільність
  • Erasmus Mundus
  • Facebook-вебінар
  • HERE
  • InfoDay/Інформаційний день
  • Jean Monnet/Жан Моне
  • Mobility/Академічна мобільність
  • SP/Стратегічні партнерства
  • Sport/Спорт
  • VET
  • videorecordings/відеоматеріали
  • Youth/Молодь
  • законодавство
  • конкурси/результати
  • презентація
  • проєкт Еразмус+/Erasmus+ project
  • проект Темпус/Tempus project
  • реєстрація проектів

Останні новини

04.07.2022
International Contact Webinar: Supporting Ukraine in Higher Education (07.07.2022, онлайн)
03.07.2022
Запрошуємо взяти участь у роботі VІ Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «АКТУАЛЬНІ П...
27.06.2022
Ukrainian Higher Education Under Bombs: Voices from #ErasmusGeneration (30.06.2022, online)
21.06.2022
Вебінар «Програма ЄС Еразмус+ 2021-2027 рр.» (21.06.2022, онлайн)

Підписатись на новини

або

  • Підписатись на RSS

Поділитись

 

Про підсумки першого року проекту Еразмус+ «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»

Четвер, 22 квітня 2021
Новини проектів

2021 04 23 11.20.5222 квітня 2021 року відбулося підсумкове заняття за проектом Еразмус+ Жан Моне Модуль «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Проект з 2020 року реалізує Полтавський університет економіки і торгівлі.

32 учасники - оператори ринку харчових продуктів з усієї України пройшли навчання за програмою.

Серед учасників - представники різних сфер ринку харчової продукції, зокрема виробники, ресторатори, агропродовольчі ринки та постачальники продукції. Варто відзначити, що застосування системи НАССР є обов'язковим згідно законодавства України для всіх операторів ринку харчових продуктів. Така вимога продиктована положеннями Угоди про Асоціацію України та Європейського Союзу.


Курс «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» складався з чотирьох змістових модулів:
- Вивчення європейського законодавства у галузі безпечності харчових продуктів - у цьому модулі були розглянуті основоположні директиви та регламенти ЄС щодо харчової безпеки, а також розділи нормативного документу Codex Alimentarius.
- Основні поняття системи НАССР. У модулі закцентована увага на кращі європейські практики впровадження системи, а також вимоги до системи НАССР у контексті реформування українського харчового законодавства.
- Програми-передумови системи НАССР - практично розглянуті базові програми-передумови, дотримання яких регламентується законодавчо.
- Практичні аспекти впровадження системи HACCP операторами продовольчого ринку - європейський досвід - детально розглянуті 12 кроків та 7 принципів системи НАССР.

Окрім занять в режимі онлайн, слухачі мали змогу пройти дистанційний курс, який був націлений на практичне розроблення системи НАССР. В результаті цього, учасники змогли підготувати пакет документів для впровадження системи управління безпечністю на власних підприємствах.

Тренерами проекту були викладачі «Школи НАССР» Полтавського університету економіки і торгівлі: Аліна Ткаченко, Олена Горячова, Юлія Басова, Людмила Губа та головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Катеренчук.

Загалом проект розраховано на 3 роки. Завдання проекту полягають у поширенні європейського досвіду управління безпечністю харчових продуктів на принципах HACCP та навчанні виробників продуктів харчування з європейського досвіду та європейських вимог у харчовому законодавстві.

Довідково. Угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони було ратифіковано Верховною Радою України 16 вересня 2014 року.
Найбільшим за обсягом і найважливішим за економічним значенням є Розділ ІУ "Торгівлі і питання, пов‘язані з торгівлею" Угоди про асоціацію. Саме в цьому розділі зазначені основні вимоги до реформи харчового законодавства.
В 2016 році Уряд ухвалив Всеохоплюючу стратегію імплементації Глави IV "Санітарні та фітосанітарні заходи" Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею Угоди про асоціацію».
В цьому документі міститься графік адаптації вітчизняного законодавства у сферах санітарних та фітосанітарних заходів та забезпечення якості і безпечності харчових продуктів зокрема до законодавства Європейського Союзу.
Крім того, Кабінет Міністрів в жовтні 2017 року затвердив План заходів з виконання Угоди про асоціацію, розроблений Міністерством економічного розвитку та торгівлі України та Урядовим офісом з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції та спрямований на забезпечення безперервності процесу виконання зобов’язань України протягом всього періоду дії Угоди.
У відповідності до плану імплементації Угоди про асоціацію в Україні до 2017 року вже прийнято низку законодавчих актів, які закладають основу для реформування системи гарантування безпечності харчових продуктів шляхом реалізації основних європейських принципів і практик.

Tags
проєкт Еразмус+/Erasmus+ project Jean Monnet/Жан Моне
  • logo eac
  • Erasmus+
  • ESInUkraine
  • MON
  • MMSU
  • nqa.gov.ua
  • banner tempus
  • Salto Youth
  • esaa eu.org
  • InfoCenter
  • Eurodesk Ukraine
  • eTwinning
  • ESN Kyiv
  • Erasmus Mundus Association
  • SchoolEducationGateway
  • EU neighbours east
  • The European Higher Education Area EHEA
  • SPHERE
  • NAQA
  • horizon europe
  • Creative Europe
  • House of Europe
  • European Solidarity Corps
  • EuroGuidance Network
  • Study in Europe
  • Study in Ukraine
  • Ukraine Now

Контакти

map
Вул. Бастіонна, буд. 9, пов. 8
Київ, 01014, Україна
+38 (099) 332-26-45,
+38 (050) 596-60-45
+38 (044) 286-66-68
ПН-ПТ 9:30-18:00
office@erasmusplus.org.ua
erasmusplus_ua
facebook.com/NEOinUkraine
Мапа проїзду
logoilid

This project has been funded with support from the European Commission. The web-site information reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Use of web-site materials, reposting and dissemination are only for free of charge usage with obligatory reference to the source web-site: “National Erasmus+ Office in Ukraine (EU-funded project)”


eu erasmusplus logoNational Erasmus+ Office in Ukraine (EU-funded project) © Copyright 2014-2021, All Rights Reserved | Website developed by Sitemic