У СумДУ обговорили питання забезпечення якості освіти в Україні на основі європейських стандартів та рекомендацій (13-15.06.18, м. Суми)


З 13 по 15 червня 2018 р. в Сумському державному університеті відбувся міжнародний семінар в рамках грантового проекту «Система забезпечення якості освіти в Україні: розвиток на основі європейських стандартів та рекомендацій» (QUAERE) програми ЄС Еразмус+. Темою для обговорення стало питання розбудови внутрішньої та зовнішньої системи забезпечення якості вищої освіти в Україні.

Участь у заході взяли представники Київського національного університету ім.Т.Шевченка, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Бердянського державного педагогічного університету, Хмельницького національного університету, Української асоціації студентського самоврядування, Інституту вищої освіти НАПН України, Національного Еразмус+ офісу, а також європейський координатор проекту QUAERE – проф. Маріуш Мазуркевич (Технологічний Університет м. Вроцлав, Польща).

5Захід відкрив ректор СумДУ Анатолій ВАСИЛЬЄВ та у своєму вітальному слові наголосив на тому, що тема забезпечення якості освіти для університету є надзвичайно важливою.

Під час заходу було презентовано внутрішню систему забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти Сумського державного університету, а також розробки консорціуму проекту – організаційну структуру внутрішньої системи забезпечення якості ЗВО, основні функції відповідного підрозділу, результати моніторингу запровадження систем забезпечення якості у ЗВО України тощо.

Крім того, протягом трьох днів учасники заходу аналізували результати проведення пілотного зовнішнього оцінювання освітніх програм, яке було здійснено Європейськими акредитаційними агентствами у 8-ми університетах України, а також формували методичні рекомендації для здійснення у майбутньому зовнішнього оцінювання освітніх програм Національним агентством забезпечення якості вищої освіти.

1

«Сумський державний університет – один із лідерів виконання Темпус проектів, а тепер і Еразмус+. Ми бачимо, що тут дуже потужна команда реформаторів і часто наводимо СумДУ як приклад успішної розбудови системи міжнародної співпраці, реформи системи вищої освіти. Найбільші зміни за проектом QUAERE відбулися саме у СумДУ, мабуть тому, що університет не чекав проекту, а розпочав всі ці процеси раніше, вивчаючи міжнародний досвід і запроваджуючи певні моменти покращення системи вищої освіти. Цей проект важливий не тільки для університету індивідуально, а й для країни вцілому. Ціль проекту одна – якість вищої освіти. Для студентів – це головне, бо якісна вища освіта збільшує шанси на успішне працевлаштування», – прокоментувала захід менеджер з аналітичних питань Національного Еразмус+ офісу в Україні Жанна ТАЛАНОВА.

Матеріалу заходу – http://sumdu.edu.ua/int/en/international/1652-presentations-quaere-sumy-meeting-13-06-18 

Проект QUAERE належить до типу «структурні заходи», що передбачає національний рівень впровадження його результатів.
Детальніше про проектhttp://sumdu.edu.ua/int/en/international/1079-quaere-562013-epp-1-2015-1-pl-eppka2-cbhe-sp-quality-assurance-system-in-ukraine-development-on-the-base-of-enqa-standards-and-guidelines, http://quaere.pwr.edu.pl/ 

Попередня Конференція „Reforming European Higher Education - From Policy to Practice“ ...