Участь України у статусі країни-партнера програми ЄС Еразмус+ 2014-2020 рр. та перспективи участі в програмі Еразмус 2021-2027 рр.


Україна є активним учасником програми міжнародної співпраці ЄС Еразмус+ з 2014 р., що підтримує проекти у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та cпорту в статусі країни-партнера програми на виконання положень Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС: Розділ V. Глава 23. Освіта, навчання та молодь. Статті 430-436; Глава 24. Культура. Статті 437-440. Глава 25. Співробітництво у сфері спорту та фізичної культури. Статті 441-442. Глава 26. Співробітництво з питань громадянського суспільства. Статті 443-445. Також Глава 9. Співробітництво у сфері науки та технологій. Статті 374-377.

Українські організації у статусі країни-партнера програми Еразмус+ мають доступ до всіх відкритих можливостей співпраці ЄС з усіма країнами світу програми Еразмус+, які мають відповідне кодування Ключових напрямів діяльності (Key Actions – KA 1,2,3, Жан Моне, Спорт). Такі можливості відкриті відповідно до Положення Європейської Комісії та Європейського Парламенту про відкриття Програми Еразмус+ та впроваджуються основі щорічних планів Програми та Інструментів співпраці з країнами-партнерами ЄС, як ENI – Європейський інструмент партнерства та багаторічних програм для країн Східного Партнерства (2014-2020 рр.). Країни-члени програми не мають доступу до можливостей розбудови потенціалу вищої освіти та молоді, а є експертами які діляться успішними практиками щодо провадження інновацій у сферах програми.

Довідково, у межах нової програми Еразмус 2021-2027 рр. Україна в статусі країни-партнера програми матиме доступ до можливостей міжнародного виміру програми вже відкритих в межах програми Еразмус+ 2014-2020 рр. у сфері освіти, молоді та спорту і отримає доступ до напряму мобільності для обміну працівниками й учнями закладів професійно-технічної освіти та збільшення фінансування і можливостей всіх напрямів у сфері молоді. Деталі будуть доступні після завершення обговорень та ухвалення рішень на рівні Європейського Парламенту у межах стратегій розвитку ЄС у сферах програми та співпраці з країнами світу. Підпишіться та слідкуйте за нашими новинами.

У програмі Еразмус+ 2014-2020 рр. Україна має три рівня доступу до можливостей  міжнародного виміру програми співпраці з різнами країнами світу, дізнайтесь більше про такі напрями і відкриті вебресурси програми Еразмус+,  якими запрошуємо користуватись, а токож різницю участі в програмі Еразмус+ у статусі країни-члена програми (детальніше тут).

Команда Національного офісу Еразмус+ в Україні, серед іншого, надає детальні консультації щодо можливостей участі в програмі щоденно е-поштою, телефоном, скайпом, на FaceBook сторінці, під час зустрічей, семінарів, тренінгів та інших заходів – безкоштовно, проте якісно і детально. Консультуємо щодо синергії з іншими проектами та програмами та запобігання дублювання тощо.

Команда НЕО в Україні активно співпрацює та підтримує всі ЗВО України та інші організації щодо участі й впровадження програми Еразмус+. Вся документація про конкурси, відеоматеріали тренінгів та діяльність проектів є безкоштовною та відкритою. Команда офісу НЕ підтримує діяльність в Україні тих організацій та експертів, які надають оплатні послуги з промоції програми Еразмус+ та підготовки проектів. Запрошуємо консультуватись щодо діяльності таких організацій. 

Тренінгові матеріали та інші ресурси як готувати проекті заявки є у відкритому доступі. Команда НЕО та багато проектів ЄС й інших міжнародних організацій проводять тренінги щодо підготовки проектних заявок і діляться матеріалами безкоштовно.

Запрошуємо завжди звертатись за допомогою щодо участі в конкурсах, підготовки проектих заявок та впровадження проектів програми Еразмус+ в Україні. Рухаємось та розвиваємо країну разом!

Попередня Скайп-презентація Еразмус+ в рамках EU Study Days (7.06.19, м. Сєвєродонецьк)