Гранти для організацій, учнів та працівників сфери професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти (vocational education and training: VET)

Нагадуємо, що з 2021 р. Європейський Союз в межах Програми Еразмус+ відкрив можливості участі та співпраці між закладами сфери професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти України та ЄС і гранти на мобільність для учнів та працівників таких закладів.

  • Можливості для організацій сфери професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти (vocational education and training: VET)за посиланням.
  • Презентація про організацію проєктів з мобільності для закладів професійної (професійно-технічної) освіти та фахової передвищої освіти, І. Атаманчук, К. Жданова – завантажити тутВідеозапис за посиланням

Команда НЕО в Україні у співпраці з Міністерством освіти і науки України проводить заходи і надає консультації для організацій та індивідуальни осіб!

Звертаємо увагу, що для індивідуальних осіб на період воєнних дій, Європейський Союз запровадив спеціальні додаткові заходи для підтримки студентів, учнів та молоді з України щодо отримання грантів на мобільність. Можливості для індивідуальних осіб сфери професійної (професійно-технічної) фахової передвищої освіти, тобто якщо Ви учень / студент такого закладу то інформація нижче саме для Вас!

Студенти, працівники та експерти сфери професійної (професійно-технічної) фахової передвищої освіти (vocational education and training – VET), хто виїхав через війну та тимчасово знаходиться у державі-члені ЄС чи іншій країні асоційованій до Програми ЄС Еразмус+, або зараз в Україні та планує шукати безпечного навчання за обміном закордоном, для Вас є можливості отримати грант на мобільність за обміном для навчання чи практики, або для участі в тренінгах чи стажування.

Перша умова – Ви маєте бути учнем чи працівником закладу професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти в Україні. Або випускником, який щойно завершив навчання такому закладі у 2022 р.

Друга умова – Ви маєте звернутись напряму до закладу професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти в державі-члені ЄС чи іншій країні асоційованій до Програми ЄС Еразмус+.

Важливо! Для визнання такої мобільності, якщо Ви є учнем/студентом закладу, то має бути обовязково підписана міжінституційна угода між двома закладами освіти (приймаючим та закладом, де Ви навчаєтесь). По закінченню навчання, якщо ще ситуація залишатиметься небезпечною в Україні, Ви можете просити продовжити грант на навчання чи уточнити які є інші можливості. Якщо на момент навчання за Еразмусом Ви є студентом українського закладу, то отримання українського диплому – є обовязковою умовою. Програма Еразмус+ не фінансує перехід в інший заклад іншої країни та не сприяє “витоку мізків”.

Про перелік закладів, які отримали гранти для організації мобільності к сфері VET можна дізнатись на сайті Національного агентства Еразмус+ державі-члені ЄС чи іншій країні асоційованій до Програми ЄС Еразмус+ – контакти за посиланням тут. https://erasmus-plus.ec.europa.eu/contacts/national-agencies Проте, важливо обрати те агентство що відповідає саме за VET. На сайті цих агентств також можна знайти інформацію про заклади VET освіти, або просто у тій країні де Ви зараз знаходитесь, знайти інформацію про заклади VET, обрати той що підходить Вам за напрямом Вашого навчання, подивитись на їх сайті, яку вони надають допомогу українцям та/або написати на їх е-пошту запит про можливості навчання за Еразмусом чи іншою програмою мобільності.

Приклад оголошення на сайті закладу VET, який може стати вам у нагоді – за посилання.

Можете також надіслати їм інформацію про можливості надання такого гранту для українців в межах Програми ЄС Еразмус+, як спеціальні виняткові заходи підтримки України Європейським Союзом у сферах вищої освіти, освіти – VET та для молоді:

Заклад може подати запит в своє Національне агентство та отримати дозвіл на фінансування українських студентів VET закладу, навіть не маючи угоду, проте якщо в їх заявці було вказано співпрацю з країнами не асоційованими до Програми Еразмус. Ці деталі наша команда може пояснити додатково у разі потреби.

Приклад листа звернення до закладу:

Dear Sirs,

I am ____ (Name Surname), a (рік навчання) year student / teacher of ___ (subject) of the vocational education institution _______(назва закладу) from Ukraine. Due to the war I had to move to ________ (country) and currently live in (місто).

I am interested in possibility to study or to have traineeship/ job shadowing or training abroad under programme Erasmus+ other programmes at your institution (оберіть що для Вас підходить та зітріть непотрібне).

Language courses on the professional terminology are also important and interesting for me. Free visitor could also be an option to attend workshops or other practice-oriented classes.

I am also interested in further recognition of this mobility period and outcomes and my home institution will be ready to sign the interinstitutional agreement.

Please advise if it is possible and what steps should be done. Thank you for your care and support!

Yours faithfully, Name Surname

Ви можете поставити в копію office@erasmusplus.org.ua. Якщо потрібні уточнення чи додаткова консультація, запрошуємо звертатись до команди НЕО в Україні. Віримо що після перемоги наші студенти повернуться розбудовувати Україну!

Попередня Вебінар «Sharing achievements and challenges. Issue at time: Quality Assurance» ...