Матеріали Міжнародного інформаційного дня Програми ЕРАЗМУС+ – співпраця організацій (15.11.16, м. Київ)

15.11.2016. в рамках Національного тижня програми Еразмус+ в Україні, Національний Еразмус+ офіс в Україні, Міністерство освіти і науки України, Виконавче агентство з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) у співпраці з Представництвом ЄС в Україні та організаційної підтримки Національного університету фізичного виховання та спорту України провели Міжнародний Інформаційний день Програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+ у сфері вищої освіти.

Понад 285 учасників з усієї України – представників вищих навчальних закладів України, науково-дослідних установ, громадських організацій, підприємств та інших зацікавлених осіб у підготовці проектів задля модернізації вищої освіти, зібралися в Національному університеті фізичного виховання та спорту України, щоб дізнатися про структуру Програми ЕРАЗМУС+ у сфері вищої освіти; правила участі у конкурсах за напрямами: «Розвиток потенціалу вищої освіти» (колишня Програма Темпус), «Жан Моне»; отримати рекомендації з підготовки проектних заявок; визначитись з пріоритетами співпраці з університетами різних країн.

 

Віра РИБАК, координатор сектору освіти, науки і технологій та інформаційного суспільства Представництва ЄС в Україні, підкреслила важливість співпраці в рамках Програми Еразмус+ між українськими ЗВО задля розбудови нових партнерств, а також поширення результатів поза межами проектних команд. Віра РИБАК висловила сподівання на активну участь українських університетів, їх взаємодію з міжнародними партнерами та налагодження контактів, що сприятимуть підвищенню якості освіти в Україні.

Надія ВЕРТЕБНА, член Групи підтримки України при Європейській Комісії, зосередила свою увагу на необхідності ґрунтовних зрушень на базі українських університетів на шляху до Європейського простору вищої освіти шляхом реалізації проектів ЄС Програми Еразмус+, що в подальшому надаватимуть додаткові можливості у розбудові потенціалу університетів та системи вищої освіти України загалом.

Ольга БОРИСОВА, проректор Національного університету фізичного виховання та спорту України, привітала присутніх Інформаційного дня Програми Еразмус+, розповіла про досвід міжнародної співпраці університету та відкритість до проектів з новими партнерами.

Анна НОВОСАД, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України, презентувала ключові напрями та пріоритети для співпраці з міжнародними партнерами в контексті реформи вищої освіти: проекти, спрямовані на розвиток окремих освітніх програм; розроблення нових та спільних освітніх програм; створення сучасних докторських (PhD) програм для розвитку середовища наукового пошуку; інтернаціоналізація; налагодження зв’язку студентів з ринком праці; практика студентів; співпраця з бізнесом та інші.
Представники Виконавчого агентства ЄС з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА, Бельгія) Джулія МОРО, менеджер проектів Темпус, Еразмус+ та Іоанна ПЕШЧ-КОНОПКА, спеціаліст програми Жана Моне ознайомили учасників з інформацію щодо міжнародного виміру ключових напрямків Програми Еразмус+ у сфері вищої освіти. У своїх презентаціях вони розповіли про вимоги до конкурсів напрямів Розвиток потенціалу вищої освіти і Жан Моне, графік, процедури і складові оцінювання проектної заявки, надали рекомендації яким чином краще залучати партнерів, планувати бюджети проектів, складати фінансового звіту та його тривалість, критерії успішного консорціуму.

Виконавці проектів Еразмус+: Ірина Золотарьова, член Національної команди експертів з реформування вищої освіти та координатор проектів CBHE Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця поділилась досвідом написання проектів на конкурси Еразмус+ Розвиток потенціалу вищої освіти; Костянтин Кириченко, контактна особа програми Еразмус+ від Сумського державного університету розповів про досвід участі в конкурсах програми Еразмус+ напряму Жана Моне.

Представники Національного Еразмус+ офісу в Україні наголосили на важливості забезпечення синергій проектів програми Темпус, Жан Моне і Еразмус+ у сфері вищої світи, важливість горизонтальної співпраці на рівні університету (між факультетами та кафедрами) та зазначили важливі складові якісного проекту.

Всі учасники мали можливість отримати відповіді на запитання та знайти нових партнерів.

Дякуємо всім учасникам за активність, запрошуємо до співпраці та бажаємо успішного конкурсу!
Презентації

Міністерство освіти і науки України щодо пріоритетів і контактівЕразмус+ Пріоритети та контакти, МОН України

Міжнародний вимір програми Еразмус+ (Джулія Моро)Презентація Міжнародного виміру програми Еразмус+ (Джулія Моро, 2016)

Розвиток потенціалу вищої освіти (Джулія Моро)Еразмус+ Розвиток потенціалу вищої освіти (Джулія Моро)

Жан Моне (Йоанна Перч-Конопка)Презентація напряму Жан Моне (15.11.16)

Публікація про проекти Жана МонеJean Monnet Publication

Коротко про можливості Жана МонеJean Monnet_Opportunities

Досвід написання проектів (ХНЕУ) Досвід Харківського національного економічного університету ім.Кузнеця написання проектів (Ірина Золотарьова)

Ключові рекомендації щодо підготовки проектуОгляд і рекомендації до заявки
Додатково Матеріали ІнфоДня у Львові та Покровську 2016 р.:

Piia Heinämäki – Work together with European higher education institutions, Erasmus+ Info Day, Lviv 21.10.2016

Piia Heinämäki – Call for proposals 2017 Erasmus+ Info Day, Lviv21.10.2016

NEO presentations for E+Info Day in Lviv

KA2_CBHE_15_09_2016

Jean_Monnet_15.09.16

KA1_Erasmus+ International academic mobilities for HEIS_15.09

KA1_AcademicMobilities_students_staff_16.09

Participant_portal_mainsteps_15.09

Попередня Матеріали семінару для виконавців проектів Жан Моне щодо проблемних питань ...