Другий український форум міжнародної освіти (26-27.03.2019, м. Київ)


26-27 березня 2019 р. в Києві у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся Другий український форум міжнародної освіти.

У заході узяли участь близько 300 учасників: керівники з міжнародного співробітництва закладів вищої освіти України; суб’єкти господарювання, які надають посередницькі послуги з набору на навчання; провідні експерти в галузі інтернаціоналізації вищої освіти; керівники міжнародних та іноземних академічних установ, що працюють в Україні; представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства закордонних справ України, Державної міграційної служби України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України, Національної поліції, дипломатичного корпусу.

Форум пройшов за участі Міністра освіти і науки України Лілії ГРИНЕВИЧ. Під час першого дня роботи Форму обговорювалися питання інтернаціоналізації вищої освіти в Україні, організації вступу та навчання іноземних студентів в Україні, акредитації освітніх програм, ліцензійних вимог до підготовки іноземних студентів в Україні, організаційних умов доуніверситетської підготовки іноземних громадян в Україні, розвитку співробітництва у сфері міжнародної освіти, а також проблеми та перспективи медичної освіти в Україні.

Із виступами щодо ліцензійних вимог до підготовки іноземних студентів в Україні та нормативно-правового забезпечення вищої освіти до заходу долучилися члени Національної команди експертів з реформування вищої освіти – Юрій РАШКЕВИЧ, Заступник Міністра освіти і науки України та Олена КОЗІЄВСЬКА, Заступник Керівника Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. До роботи першого дня Форуму також долучилася менеджер з аналітичної роботи НЕО в Україні Жанна ТАЛАНОВА.

В рамках пленарного засідання, що стосувалося забезпечення якості вищої освіти було висвітлено результати реалізації проекту Еразмус+ QUAERE. Володимир БУГРОВ, проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Андрій ГОЖИК, директор науково-методичного центру організації навчального процесу Київського національного університету імені Тараса Шевченка виступили із презентацією «Адаптація практики акредитації освітніх програм у країнах європейського союзу до правового поля України і практики українських ЗВО».

Другий день Форуму був присвячений презентаціям безпосередньо університетів, а також освітніх програм та проектів, які сприяють розвитку університетів та їх інтернаціоналізації. Менеджер з моніторингу проектів НЕО в Україні Іванна АТАМАНЧУК долучилася до заходу із презентацією «Академічна мобільність: практика реалізації в межах програми ЄС Еразмус+» та поінформувала учасників заходу про напрями Програми Еразмус+, детально зупинилась на підготовці та реалізації проектів з міжнародної кредитної мобільності українськими та європейськими закладами освіти. У межах презентації НЕО в Україні з академічної мобільності учасникам заходу було наголошено про важливість виконання «домашньої роботи» українськими ЗВО щодо модернізації освітніх програм та розбудованого інституційного потенціалу для ефективного впровадження проектів Еразмус+ з міжнародної кредитної мобільності. Також, представники університетів дізнались про нагальні практичні ситуації та запитання, які виникають у ході реалізації проектів з кредитної мобільності, шляхи та способи їх вирішення.

Програма та деталі заходу: http://studyinukraine.gov.ua/uk/forum-2019/ 

Попередня До уваги закладів вищої освіти, зацікавлених у співпраці за Програмою ...