V стратегічна сесія «Українські студії в славістиці: візуалізація» (26.10.2023 р., онлайн)

26 жовтня 2023 р., команда Національного Еразмус+ офісу в Україні приєдналася до V стратегічної сесії «Українські студії в славістиці: візуалізація» за напрямом «Вивчення української мови за кордоном: нові можливості». Захід було організувано спільно МОН України, Ради молодих учених при МОН України, Офісом підтримки вченого, Українським державним центром міжнародної освіти за напрямом «Вивчення української мови за кордоном: нові можливості».

До заходу приєдналося близько 88 учасника.

Вступне слово від Тараса КРЕМІНЯ, Уповноваженого із захисту державної мови, присвячено необхідності поширення практик вивчення української мови за кордоном.

Доповідь Єлизавети ТАРАНУХИ звернула увагу на особливу важливість вивчення української мови у Європі не тільки для дітей та молоді, а й для дорослих. 

Алла НЕДАШКІВСЬКА та Олександра ВАЛЛО відзначили актуальні питання української мови як іноземної у вищій школі північної Америки, підкреслили про цінність методичного забезпечення процесу вивчення української.

Про досвід реалізації ініціатив та проєктів Міжнародної Асоціації Викладачів Української Мови розповіли Софія АШЕР та  Роман ІВАШКІВ. Підкреслили важливість якісної підготовки викладачів української мови.

Доповідь Оленки БІЛАШ та Олени ГУЗАР присвячена  вивченню української мови в шкільній освіті Канади, акцентовано увагу на нові можливості поширення української мови, які з’явилися у зв’язку з підвищеною зацікавленістю до України та українського народу.

Жанна ТАЛАНОВА, менеджерка Національного Еразмус+ офісу в Україні розповіла про можливості для українських закладів освіти та наукових установ брати участь у Програмі ЄС Еразмус+, зокрема, для розвитку українських студії в межах цієї програми.

Заходи із циклу стратегічних сесій «Українські студії в славістиці: візуалізація» проводяться з метою висвітлення важливих тенденцій розвитку україністики в сучасних умовах, наявних викликів та перспектив їх подолання, а також зміни ролі України, що призводить до зміни парадигми славістичних студій у світі.

Попередня Відкриття проєкту Програми ЄС Еразмус+ Жан Моне "Integration of EU ...