Участь у Ukraine – National Peer Counselling Meeting (14-15.02.2024, онлайн)

14-15 лютого у 2024 року у Будапешті відбулася стратегічна зустріч української делегації й великого кола стейкголдерів у сфері вищої освіти з керівництвом та експертами Європейської асоціації із забезпечення якості вищої освіти (ENQA) та Європейського реєстру агенцій із забезпечення якості вищої освіти (EQAR).

З вітальним словом виступив Андрій Бутенко, Голова НАЗЯВО, подякувавши європейським колегам за підтримку, рекомендації та оцінку результатів втілення Національного плану дій зовнішнього забезпечення якості на 2022-2023 рр. Андрій Бутенко висловив особливу вдячність нашим  захисникам, завдяки яким Україна бореться і щодня робить великий крок уперед у різних сферах життя. Із привітанням виступила й Валерія Чепе, президент Угорського агентства із забезпечення якості (МАВ), що стало приймаючою стороною, та привітала українську делегацію.

Програма першої частини зустрічі була присвячена ознайомленню з роботою ENQA та EQAR, презентації системи вищої освіти України та системи забезпечення якості вищої освіти.

Презентуючи систему вищої освіти України, Михайло Винницький, заступник Міністра освіти і науки України, HERE розповів учасникам зустрічі про освітні реформи та якісні зміни в системі, починаючи з 2014 року. Він наголосив на тому, що українська освіта нині ґрунтується на європейських цінностях, особливо щодо відкритості та прозорості, а також розповів про реалії, у яких нині працює вся система: 3798 закладів освіти постраждало від обстрілів і бомбардувань за час повномасштабного вторгнення, а 437 не підлягають відновленню.

Світлана Шитікова, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, нагадала, що українські університети почали створювати внутрішні системи забезпечення якості на основі досвіду університетів Європейського Союзу в межах проєктів Tempus та Erasmus+. Команда експертів з реформування вищої освіти активно співпрацює з Національним агентством з першого дня й надалі готова тісно співпрацювати.

На другий день зустрічі учасники зосередилися на обговоренні засад незалежної діяльності Національного агентства. Детально обговорили потенційні виклики в роботі, роль і функцію держави; параметри незалежності: вимоги та очікування, а також проблеми фінансової та організаційної незалежності.

Підготовлено з використанням матеріалів.

Попередня Участь в pre-kick-off зустрічі проєкту Еразмус+ CBHE DigiUni (13-14.02.2024, м. ...