Круглий стіл до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру, в межах проєкту Еразмус+ Жан Моне (27.09.2024 р., м. Житомир)

27 вересня 2024 р. у Житомирському державному університеті ім. Івана Франка команда проєкту «Європейська інтеграція та Україна: історична пам’ять та міграційні виклики» провела круглий стіл до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру. Захід організований командою проєкту, за участі представників Житомирської обласної військової адміністрації (в особі директора та співробітників Державного архіву Житомирської області), представників ЗМІ, викладачів та студентів, вчителів і учнів житомирських ліцеїв, та за підтримки ректорату Житомирського державного університету ім. Івана Франка.

До заходу долучилися 30 учасників. Розпочав роботу круглого столу декан історичного факультету Олександр ЖУКОВСЬКИЙ. З доповідями та презентаціями виступили: члени команди проєкту: Вікторія ВЕНГЕРСЬКА (керівник проєкту), професори Ольга БІЛОБРОВЕЦЬ та Сергій СТЕЛЬНИКОВИЧ, доценти Антон СИЧЕВСЬКИЙ, Олександр МАКСИМОВ, Іван КОВАЛЬЧУК; Ігор СЛОБОЖАН, директор Державного архіву Житомирської області; Олександра ГОРПИНИЧ, спеціаліст відділу аналітичної роботи та науково-довідкового апарату Державного архіву Житомирської області, Андрій МАГАЛЕЦЬКИЙ, вчитель ліцею №21, Анатолій ГРИБАН вчитель Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт»; Олександра АНДРУЩЕНКО, учениця ліцею № 21, здобувачі освіти магістерського рівня, аспіранти кафедри (програма додається).

Спікери зосередили увагу на таких актуальних питаннях як: важливість збереження пам’яті про жертви одного з найбільших геноцидів, здійсненних нацистами, запровадження до навчальних дисциплін (і шкільного і університетського рівнів) сюжетів, присвячених Голокосту, формування як у учнівської, так і студентської молоді культури участі, в сенсі вшанування та збереження пам’яті про складні сторінки історії та формування розуміння небезпек, пов’язаних із функціонуванням недемократичних політичних режимів, формування культури толерантності в умовах полікультурного суспільства. 

Деталі про захід та презентації спікерів за посиланням.

Підготовлено з використанням матеріалів Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Додатково:

Інформація про проєкт

Проєкт «Європейська інтеграція та Україна: історична пам’ять та міграційні виклики». Мета – Покращення бакалаврської, магістерської, PhD програм в галузі історії відповідно до викликів сучасності, з метою підвищення рівня знань щодо базових засад та принципів функціонування ЄС, процесів європейської інтеграції України, розуміння сутності проблем і політики історичної пам’яті, європейських міграційних процесів. Посилити діалог між академічним світом та суспільством, включаючи політиків на місцевому та державному рівнях, державних службовців, представників громадянського суспільства, представників різних рівнів освіти та засобів масової інформації.

Контактні особи: Вікторія Венгерська, Антон Сичевський  

Сайт проєкту.

Попередня Тренінг «Цифровізація як інструмент забезпечення національної безпеки в умовах розбудови ...