Збори учасників проекту FABLAB ERASMUS+ CBHE 4-9 вересня 2016 року у Франції

У рамках реалізації міжнародного проекту «Створення мережі та інфраструктури підтримки молодіжного інноваційного підприємництва на платформі фаблабів» (Development of a network infrastructure for youth innovation entrepreneurship support on fablab platforms) за програмою ЄС Erasmus+ Capacity-building in the Field of Higher Education, 4-9 вересня 2016 року у Франції відбулась зустріч партнерів-учасників. Збори були присвячені вивченню особливостей фаблабів, організаційних вимог та управлінських навичок, які необхідні для запуску та ефективного функціонування таких інноваційних структур в університетах країн-партнерів. Окрема сесія була присвячена обговоренню та визначенню обладнання фаблабів, створення дійової сталої мережі фаблабів у співпраці з університетами та компаніями Європи. Україну представляли Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця, Навчально-науковий комплекс “Інститут прикладного системного аналiзу” Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”, Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя.

Було визначено, що запуск фаблабів в університетах країн-партнерів буде сприяти розвитку креативних індустрій в регіонах, співпраці університетів з представниками міських та регіональних органів влади та бізнесу, зміцненню підприємництва.

Під час робочих зустрічей відбулась бесіда з директором бізнес-школи EM Lyon Ерве Газігла, яка була присвячена обговоренню педагогічних підходів та створенню сумісних магістерських програм Maker Pedagogy – A joint program between Ecole Centrale Lyon та бізнес-школою для для стимулювання інновацій та підприємництва.
Ізабель Лорен, президент та співзасновник фаблаба YOUFACTORY в Ліоні розповіла про створення лабораторії з прототипування та виробництва унікальних інноваційних об’єктів, значна увага була приділена підготовці приміщень та обговоренню складу обладнання, створенню атмосфери творчості та співпраці.
Дорін Дзиско, менеджер фаблаба AADN поділилась досвідом з розвитку цифрових проектів для представників галузей мистецтва та культури Ліона та регіона Рон-Альп.
В ліцеї C. & A. Dupuy міста Ле Пюї учасники консорціуму ознайомились з методиками організації навчального процесу у фаблабах над проектами під патронатом представників інженерних підприємств міста. Досвідом поділилась Ана Гонвик, інженер компанії MISHELIN.
Цікаві та високопрофесійні тренінги були проведені з індустріальних процесів, типології фаблабів у Франції, застосування та програмування апаратної обчислювальної платформи для конструювання Arduino для створення автономних та інтерактивних об’єктів.
Мер міста Ле Пюї запросив учасників консорціуму до мерії, відбулася бесіда з віце-мером з освіти.
В місті Сент-Етьєн команда проекту відвідала креативний простір Mixeur, створений на місці колишньої індустріальної зони, взяла участь у тренінгах LearningLab/FormaLab – університетської платформи для інновацій, експериментів, підприємництва.
Детальніше про проект FABLAB: fablab-erasmus.eu

Попередня Розпочались заняття за інноваційною англомовною магістерською програмою «Магістр з європейського ...