11.02

Участь у Форумі партнерів ДонНТУ «Молодь. Розвиток. Інновації» (11.02.2022, онлайн)

11 лютого 2022 року в межах Форуму партнерів ДонНТУ «Молодь. Розвиток. Інновації» відбулась координаційна зустріч за програмою ЄС «Підтримка переміщених вищих навчальних закладів Донецької та Луганської областей».
Метою заходу було оновлення інформації щодо стану виконання грантових проєктів; підвищення обізнаності переміщених ЗВО у сфері реалізації різних проєктів міжнародної технічної допомоги та обговорення та визначення подальших дій щодо реалізації програми підтримки.

Участь у зустрічі узяли біля 15 учасників (бенефіціари грантової програми ЄС: представники Програми ООН з відновлення та розбудови миру, ДонНТУ, Східноукраїнського університету імені Даля, Маріупольського державного університету, Луганського та Донецького державних університетів внутрішніх справ, Донбаської національної академії будівництва та архітектури, Луганського національного університету імені Т. Шевченка, Луганського національного аграрного університету, Інституту вищої освіти НАПН України, а також Центру розвитку філології).

Представники Національного офісу Еразмус+ в Україні Світлана Шитікова та Іванна Атаманчук, а також Світлана Калашнікова, Радник при дирекції ІВО НАПН України, спеціалістка з питань інституційного розвитку ЗВО, HERE team долучились до заходу.

Координатор НЕО в Україні Світлана Шитікова представила можливості участі переміщених ЗВО у проєктах міжнародної технічної допомоги та Програмі ЄС Еразмус+ для розвитку інтернаціоналізації університетів. Зокрема, були розглянуті основні форми грантової підтримки, пріоритети європейського освітнього простору, приклади індивідуальних грантів, вимоги до українських вишів-учасників програм, а також портали та платформи з пошуку партнерів і конкурсів для молоді.

Менеджер НЕО в Україні Іванна Атаманчук зупинилась на можливостях за напрямом «Міжнародна кредитна мобільність». Експерт ознайомила учасників з принципами мобільності Еразмус+ 2021-2027 у вищій освіті, особливостями та характеристиками напрямів мобільності, а також з ключовими складовими успішного провадження проєктів.

Друга частина заходу була присвячена інституційному аудиту ЗВО. Світлана Калашнікова та Олена Оржель, експерти з реформування вищої освіти, детально зупинились на сутності, меті та можливостях використання інституційного аудиту. Був розглянутий досвід реалізації інституційного аудиту переміщених вишів за проєктом “REDU”, а також визначені змістовні напрями та індикатори для інституційного потенціалу ЗВО. Окрім того, доповідачі окреслили складові та моделі аудиту, сучасні тенденції у цій сфері та соціальну відповідальність вищої освіти.

Довідково: Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Підготовлено з використанням матеріалів.

Попередня Інтерактивна сесія між ЗВО України та Киргизстану щодо напряму Жан ...