Перший Європейський форум з навчання і викладання (1st European Learning & Teaching Forum) (28-29.09.17, Франція)

Назва заходу: Перший Європейський форум з навчання і викладання (1st European Learning & Teaching Forum)
Термін проведення: 28-29 вересня 2017 р.
Місце проведення: м. Париж, Франція.
Учасники заходу: інституційні лідери та менеджери, відповідальні за навчання та викладання, директори навчальних центрів та навчальних лабораторій, науковці та дослідники та інші стейкхолдери.

Учасники від України:
1. Калашнікова Світлана, директор Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України, Національний експерт з реформування вищої освіти.

Програма та матеріали: http://www.eua.be/activities-services/events/event/2017/09/28/default-calendar/european-learning-teaching-forum

Опис і ключова інформація

Форум є новим заходом Європейської асоціації університетів (EUA), мета якого створити можливості для представників закладів вищої освіти зустрітися та обговорити виклики і тенденції у розвитку навчання і викладання у європейських університетах. Форум проводиться у режимі пленарних сесій та тематичних груп. Тематика покриває спектр проблем від обміну кращими практиками у вдосконаленні викладання, розроблення та реалізації інституційних стратегій до аналізу національних та європейських політики відповідного спрямування.

Програма цьогорічного Форуму включала сесійні обговорення за такою тематикою:
1. Переосмислення статусу викладання і дослідницької діяльності.
2. Вбудовування загальних компетентностей у навчальний план.
3. Стратегічне позиціювання розвитку навчання і викладання.
4. Європейські принципи для вдосконалення навчання і викладання – посилення інституційних підходів.
5. Навчальний план і стратегічні перспективи щодо навчання, яке базується на дослідженнях.
6. Розширення доступу та переходу: принципи для ефективної практики
7. Розбудова інституційних викладацьких спільнот.
8. Визнання громадянської взаємодії та розвиток трансверсальних (наскрізних) компетентностей поза формальним навчальним планом.
9. Розвиток наступного покоління: студентські перспективи щодо навчання, яке базується на дослідженнях.
10. Підтримка різнорідності в навчальній аудиторії: розвиток персоналу та навчання студентів.
11. Визнання, сприяння та нагородження досконалості у викладанні.
12. Національні підходи до розвитку навчання і викладання.

На Форумі були представлені та обговорені Європейські принципи вдосконалення навчання і викладання (European Principles for the Enhancement of Learning and Teaching, http://www.eua.be/Libraries/default-document-library/web_effect-principles-one-pager16102017.pdf?sfvrsn=2) та результати дослідження «Тенденції 2015: Навчання і викладання у Європейських університетах» (Trends 2015: Learning and Teaching in European Universities, http://www.eua.be/Libraries/higher-education/trends-2015.pdf?sfvrsn=0).

Відповідно до результатів вище зазначеного дослідження сучасний процес розвитку навчання і викладання в університетах характеризується такими трендами:
• Інтернаціоналізація навчання: мобільність студентів і персоналу; міжнародна співпраця; міжнародні студенти; міжнародна дослідницька співпраця; викладання англійською мовою; міжнародний персонал)
• Е-навчання (комп’ютерні класи; Wi-Fi; он-лайн бібліотека; он-лайн курси; студентський портал; соціальні медіа для комунікації; персоніфікований навчальний портал; депозитарії; е-портфоліо; он-лайн іспити та тести; MOOCs; tablet computing; games, gamification; learning analytics; 3D printing and wearable technologies).
• Зміна концепції викладання (результати навчання і НРК; баланс між викладанням і дослідженнями; залучення зовнішніх стейкхолдерів; вимоги до викладацького персоналу)
• Удосконалення навчального середовища (розвиток бібліотек і навчальних ресурсних центрів; наукові і комп’ютерні лабораторії; адаптація навчальних аудиторії для урізноманітнення підходів до викладання; зони для інтерактивної взаємодії та командної роботи)
• Розроблення та імплементація інституційних політик та стратегій.

Презентації спікерів Форуму розміщені за посиланням: http://www.eua.be/activities-services/events/event/2017/09/28/default-calendar/european-learning-teaching-forum?tab=presentations

Проведення Другого Європейського форуму з навчання і викладання заплановано на початок 2019 року.

Попередня Семінар «Процедури, інструменти та критерії в межах системи забезпечення якості ...