EACEA організувало орієнтаційну зустріч для переможців I конкурсу Програми Еразмус+ КА2: Розвиток потенціалу вищої освіти (CBHE) щодо особливостей реалізації проектів (27-28 січня 2016 р.)

27-28 січня 2016 р. в м. Брюссель, Бельгія відбулась зустріч представників команд-переможців конкурсу Програми Еразмус+ КА2: Розвиток потенціалу вищої освіти (CBHE) з країн-членів і партнерів програми з координаторами проектів від Виконавчого агентства ЄС з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА), представниками Генеральних Директоратів ЄС, Представництв ЄС в країнах-партнерах, Національних Еразмус+ офісів і Національних агентств Еразмус+. Головна мета заходу – ознайомити представників команд з новими правилами реалізації проектів CBHE, надати консультації з поточних питань та налагодити співпрацю з координаторами.

27 січня 2016 р. під час офіційного відкриття заходу Ральф РАДЕРС, директор Департаменту з розвитку потенціалу вищої освіти Програми Еразмус+ ЕАСЕА, підкреслив початок нової генерації проектів Програми Еразмус+, наголосив на подальшій їх синергії з проектами Темпус IV, більшої активності і відповідальності міністерств, які відповідають за вищу освіту, обов’язковому залученні студентів до реалізації проектів. Він також звернув увагу на гнучкість фінансового менеджменту проектів і на більшу відповідальність за якість змісту та важливість помітного впливу на галузь вищої освіти, як на рівні закладу, так і на рівні країни.

Доріна АНГЕЛЕСКУ, менеджер програми, відповідальна за відбір заявок проектів Розвитку потенціалу вищої освіти, зосередила увагу на важливості та необхідності залучення нових вищих навчальних закладів до участі в конкурсах проектних заявок. Пані Доріна наголосила на необхідності дотримуватися національних та регіональних пріоритетів, а також активно розробляти інноваційну методологію та зміст проектних заявок, запобігати дублюванню, але використовувати напрацювання і досягнення проектів Темпус, забезпечувати синергію.

Друга частина заходу передбачала семінари з проектного та фінансового менеджменту для проектних команд. Під час семінару учасники дізналися про ролі та розподіл обов’язків між координатором та партнерами, зміни у підходах до управління та фінансового менеджменту проектів CBHE, важливості детального узгодження всіх правил, ролей, процедур і механізмів між партнерами, ролі Партнерської угоди. Під час заходу вищезазначені учасники мали можливість поспілкуватись, обмінятися думками, узгодити свої бачення з важливих питань проектного менеджменту.

Захід 28 січня 2016 р. було розпочато з презентації Арефа АЛСОУФІ, Національний Еразмус+ офіс, щодо впливу програми Темпус IV в Лівані. Він висвітлив контекст ліванської вищої освіти, сучасні виклики та кращий досвід впливу проектів Темпус IV на всіх рівнях.

Представник університету Аліканте (Іспанія) Роберто ЕСКАРРЕ, у своїй презентації висвітлив кращий досвід управління проектами, в тому числі програми Темпус (145 проектів, 108 країн, 500 партнерів) та перспективи проектів розвитку потенціалу вищої освіти.

Не менш важливим був виступ Сільвії ПАОЛЕЛЛИ, EACEA щодо аудиту проектів Програми Еразмус+. Представники команд-переможців ознайомилися з процедурами, документами, термінами та особливостями аудиту під час реалізації проекту та 5 років після закриття проектів, отримавши вичерпні відповіді щодо актуальних питань як для новачків, так і для досвідчених виконавців проектів.

Друга частина заходу передбачала відкрите спілкування (Helpdesk) щодо проектного та фінансового менеджменту між координаторами проектів від EACEA і представниками команд-переможців, за участі Національних Еразмус+ офісів та національних агентств Еразмус+. Паралельно з Helpdesk всі бажаючі мали можливість відвідати семінар для проектів, які мають додатковий компонент мобільності (Special Mobility Strand), дізнавшись про нові правила реалізації мобільності студентів та викладачів в рамках проектів Еразмус+ КА2: Розвиток потенціалу вищої освіти (CBHE).

Інформація про захід і презентації: https://capacity-buildingbrussels.teamwork.fr/en/programme

Он-лайн презентація з проектного менеджменту: http://webcast.dbvideo.tv/GM-NM-ENGLISH

Попередня Інформаційна скайп-сесія із Тернопільським національним економічним університетом (3.02.16)