ІІ Міжнародна осіння школа «Регулювання використання харчових добавок: імплементація Європейських підходів» та ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми і практичні підходи виробництва та регулювання використання харчових добавок в країнах Європейського Союзу та в Україні» в межах проєкту Еразмус+ (24-25.10.23 р., онлайн)

24-25 жовтня 2023 року у Національному університеті харчових технологій відбулась ІІ  Міжнародна осіння школа «Регулювання використання харчових добавок: імплементація Європейських підходів» та ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми і практичні підходи виробництва та  регулювання використання харчових добавок в країнах Європейського Союзу та в Україні» в межах проєкту Еразмус+. Захід відбувся в межах реалізації проєкту Програми Європейського Союзу Еразмус+ напряму Жан Моне «Модулі».

Школу та конференцію було організовано командою проєкту Національного університету харчових технологій за участі Ілони МІЦЕЙКЕНЕ, Радниці члена Литовського Сейму з питань освіти та соціальних питань (Литва), за підтримки Міністерства охорони здоров’я та Українського науково-дослідного і навчального центру проблем стандартизації, сертифікації та якості, за участі представників компаній виробників харчової продукції та харчових добавок.

До заходу долучилось понад 300 учасників  серед яких були науковці із закладів вищої освіти, науково-дослідних інститутів, викладачі професійних коледжів,  професійних ліцеїв та інститутів післядипломної освіти, здобувачі вищої освіти освітніх ступенів бакалавр, магістр, доктор філософії, учні ліцеїв, представники компаній з виробництва та реалізації харчових продуктів і харчових добавок. В заході взяли участь представники з 19 університетів, 2 закладів післядипломної освіти, 3 коледжів та 4 ліцеїв України.

Від Національного Еразмус+ офісу в Україні (проєкт ЄС) учасників привітав Петро КРАЙНІК, проєктний менеджер за напрямом Жан Моне. Представник НЕО в Україні у своєму виступі розповів про важливість поширення європейських студій в Україні, досвіду і ролі ЄС у сфері реалізації проєкту, про співпрацю між університетами, досягнення цільових груп проєкту, про можливості Програми ЄС Еразмус+ та участь у конкурсах Програми.

Під час заходу з презентаціями виступили Анна ГРИЩЕНКО доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів (НУХТ); Тетяна СКАПА, начальник відділу з питань профілактики неінфекційних захворювань та обігу наркотичних засобів Департаменту громадського здоров’я МОЗ України, Світлана КОХАН, начальник сектору науково-дослідного відділу стандартизації харчових продуктів НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ»; Сергій КОЛЕСНИК, дослідник Swiss Centre for Applied Human Toxicology, University of Basel, (Швейцарія); Іван ЗОРЕНКО, керівник департаменту індустріальних продажів BEST WAY FOODS; Володимир ПОЛІЩУК, провідний інженер-технолог ТОВ «Хр.Хансен Україна»; Надія НЕПОКРИТОВА, менеджер з продажу Stern Ingredients Ukraine LLC; Ольга ПИСАРЕЦЬ, інженер-технолог ТОВ «Інтерстарч Україна»; Ірина БОЙКО, доцент кафедри маркетингу (НУХТ); Марія ПОЛЬСЬКИХ, комерційний директор ТОВ «Пейстрі ШЕФ»; Тетяна ВАСИЛЬЧЕНКО, Начальник технологічної лабораторії виробничих цехів 7, 8 ТОВ «КИЇВ ХЛІБ»; Тетяна ЛЕБЕДЕНКО, завідувач кафедри готельно-ресторанного бізнесу, Одеського національного технологічного університету; Олена БІЛИК, професор кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів (НУХТ).

 Спікери зосередили увагу на таких актуальних питаннях як: глобальний ринок харчових добавок, регулювання використання харчових добавок та гармонізація європейський регламентів, регулювання імпорту в Литві,  проекти наказів МОЗ щодо показників безпечності харчових добавок, ароматизаторів та ензимів, Національні стандарти у сфері виробництва і використання харчових добавок, використання штучного інтелекту з метою оцінки ризиків хімічних речовин, документація для ввезення харчових добавок в Україну. Частина доповідей стосувалась практичних питань використання високоякісних харчових добавок, вироблених в ЄС, а саме коагулянтів та ензимів в молочній промисловості, ферментів в технології хліба, кондитерських та макаронних виробів,  барвників на основі какао-масла в кондитерському виробництві, використання добавок в закладах HoReCa. Під час конференції доповіді про результати наукових досліджень  представили здобувачі вищої освіти та аспіранти.

Під час заходу учасники ознайомилися з досвідом реалізації проєкту Жана Моне Модуль в Національному університеті харчових технологій, здобули нові знання у сфері регулювання використання харчових добавок у ЄС та в Україні. 

Деталі про захід за посиланням.

Додатково:

Назва проєкту: Регулювання використання харчових добавок  в різних технологіях та гармонізація європейських  регламентів в Україні на шляху євроінтеграції.

Виконавець: Національний університет харчових технологій.

Мета проєкту: підвищення обізнаності учасників про політику ЄС щодо регулювання використання харчових добавок, сприяння дослідженням та співробітництву у сфері використання харчових добавок, формування у студентів бази знань, необхідних для виробництва якісної продукції з дотриманням Європейського законодавства.

Контактна особа: доц. Анна ГРИЩЕНКО (grischenko_anna@ukr.net).

Сайт проєкту за посиланням

Попередня The Magna Charta Universitatum's conference "Universities and Re-Construction of Cities: ...