Інтернаціоналізація Європейських альянсів університетів (17.09.2024 р., м.Тулуза)

17 вересня 2024 р. м. Тулуза, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні – Світлана Шитікова, разом з партнерами з Університету Ганновера та представниками українських університетів взяли участь в конференції Альянсів Європейських університетів Internationalisation of European Universities Alliances: The New Frontiers”, hosted by Université de Toulouse and La Région Occitanie.

Під час заходу було представлено пріоритети розвитку реформ у сфері освіти, майбутнього програм співпраці у сфері освіти і науки та перспективи діяльності альянсів.

Vanessa Debiais Sainton, представниця Генерального директорату з питань освіти, культури, молоді та спорту наголосила на важливості діяльності альянсів та необхідності максимального поширення їх досвіду та взаємодії між альянсами. Вона також звернула увагу на те що Європейський диплом та мікрокваліфікації, а також розвиток професійної освіти будуть у фокусі співпраці та особлива увага і підтримка буде надаватись проєктам з мобільності.

Окрема сесія була присвячена участі в альянсах країн-партнерів Програми ЄС Еразмус+. Досвід України представили: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Київський державний торгово-економічний університет, які зазначили, серед іншого, діяльність альянсів на подолання викликів у сфері вищої освіти та розбудови потенціалу для входження в альянси як повноправні партнери і постійну підтримку під час війни. Також серед пріоритетів підтримки наголосили на необхідності фокусу на інклюзивність у всіх проявах, зважаючи на наслідки війни.

Зазначалось на важливості проведення спільних досліджень, синергії, взаємодії та спільнотворення, адже якщо хочеш йти швидко, йди один, але якщо далеко – то разом!

Було анонсовано новий проєкт ЄС на підтримку взаємодії Альянсів та поширення їх досвіду.

Програма та спікери зустрічі -за покликанням тут.

Більше 200 учасників долучились до конференції з партнерств Європейських альянсів університетів та інших інституцій, в тому числі й українські партнери альянсів.

Щиро дякуємо партнерам проєкту DAAD Університету Ганноверу та організаторам за можливість долучитись до конференції, яка відбулась в межах конференції ЕАІЕ.

Нагадуємо що близько 40 українських заклади вищої освіти є асоційованими партнерами проєктів Європейських альянсів університетів, які фінансуються ЄС в межах Програми Еразмус+, а деякі університети України були запрошені альянсами стати їх членами.

Попередня ЄС надає мільйон підручників українським школярам до нового навчального року