Круглий стіл «Розвиток освітніх програм для підготовки педагогів на основі професійного стандарту вчителя та у відповідь на виклики війни» (23.05.2023, м. Київ)

23 серпня 2023 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся круглий стіл «Розвиток освітніх програм для підготовки педагогів на основі професійного стандарту вчителя та у відповідь на виклики війни». Участь у круглому столі взяли: Володимир БАХРУШИН, голова Національної команди експертів з реформування вищої освіти, доктор фізико-математичних наук, професор;  та  Жанна ТАЛАНОВА, менеджер з аналітичної роботи НЕО в Україні.

Учасники заходу плідно обговорювали проєкт стандарту вищої освіти за спеціальністю 014 середня освіта, який презентували представники Міністерства освіти і науки України.

Окрема увага була приділена питанню врахування в освітніх програмах підготовки педагогів чинного професійного стандарту вчителя, а також розвитку необхідних компетентностей вчителів у відповідь на виклики війни та нові реалії. Представники факультетів висловлювали конструктивні пропозиції щодо подальшого розвитку освітніх програм підготовки педагогів з урахуванням сучасних потреб. Наприклад, неодноразово підкреслювалась необхідність посилення інформаційно-цифрової, емоційно-етичної та психологічної компетентностей вчителя.

Жваву дискусію викликало обговорення проблемних питань присвоєння професійної кваліфікації педагогічного працівника, адже Закон дозволяє присвоювати таку кваліфікацію випускникам непедагогічних спеціальностей, однак ЗВО не мають готового алгоритму, як це робити в окремій освітній програмі, а також питання педагогічної інтернатури.​

Підготовлено за матеріалами.

Попередня Вступний вебінар «Програма ЄС Еразмус+ у сферах молоді та спорту: ...