Презентація проєкту «Європейська інтеграція та Україна: історична пам’ять та міграційні виклики» в межах проєкту Еразмус+ (08.11.2023 р., онлайн/офлайн)

8 листопада 2023 р. у Житомирському державному університеті імені Івана Франка відбулась презентація проєкту «Європейська інтеграція та Україна: історична пам’ять та міграційні виклики». Презентація відбулася в межах реалізації проєкту Програми Європейського Союзу Еразмус+ напряму Жан Моне.

Захід було організовано викладачами кафедри історії України, які є командою проєкту, спільно з представниками Національного Еразмус+ офісу в Україні (проєкт ЄС), за участі представників обласного та міського депутатського корпусу, громадських організацій міста Житомира, представників ЗМІ, викладачів та студентів та за підтримки ректорату Житомирського державного університету ім. Івана Франка.

До заходу долучилося більше 20 учасників, зокрема 10 викладачів з різних університетів / міст України: трьох університетів Житомира, Сум та Вінниці.  

Під час заходу з привітанням до учасників та словами підтримки проєкту (у знаковий для України день початку проміжних переговорів про вступ України до ЄС) звернулись: ректор ЖДУ ім. І. Франка Галина КИРИЧУК, проєктний менеджер напряму Жана Моне Національного Еразмус+ офісу в Україні (проєкт ЄС) Петро КРАЙНІК (виступаючий розповів про особливості реалізації проєкту Жан Моне в Україні, про поширення європейських цінностей та знань про історичну пам’ять та історичну спадщину України, про соціальний вплив проєкту Жан Моне та співпрацю з різними стейкхолдерами, зокрема з органами виконавчої влади та громадськими організаціями, про роль проєктів Жан Моне в європейській інтеграції України), проректор з наукової та міжнародної роботи ЖДУ ім. І. Франка Тетяна БОЦЯН, депутат Житомирської  обласної ради  Людмила КИЦАК, депутат Житомирської міської ради Олена ЮРЧУК, голова громадської організації «Скриня корисних справ» Оксана ДАВИДЕНКО.  

З презентаціями виступили Вікторія ВЕНГЕРСЬКА, керівник проєкту, ЖДУ ім. І. Франка, та члени команди, викладачі кафедри історії України ЖДУ ім. Івана Франка: Ольга БІЛОБРОВЕЦЬ, професор, Сергій СТЕЛЬНИКОВИЧ, професор, Іван КОВАЛЬЧУК, доцент, Олександр МАКСИМОВ, доцент, Антон СИЧЕВСЬКИЙ, доцент. Спікери зосередили увагу на таких актуальних питаннях як: мета, завдання, основні етапи реалізації проєкту, ознайомили присутніх з науковими та організаційними здобутками членів команди, основним змістом навчальних курсів, які будуть викладатися у процесі реалізації проєкту, інтернет-сторінкою проєкту та перспективами співпраці з вчителями житомирських навчальних закладів, представниками влади, громадськості та ЗМІ, з метою популяризації знань про ЄС, надання професійних експертних оцінок щодо особливостей колективної історичної пам’яті та небезпек маніпулювання у сфері історичної політики та міграційних викликів.  

Деталі про захід та презентації спікерів.

Презентація на Гугл Диску.

Підготовлено з використанням матеріалів Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Додатково:    

Інформація про проєкт

Проєкт «Європейська інтеграція та Україна: історична пам’ять та міграційні виклики». Мета – Покращення бакалаврської, магістерської, PhD програм в галузі історії відповідно до викликів сучасності, з метою підвищення рівня знань щодо базових засад та принципів функціонування ЄС, процесів європейської інтеграції України, розуміння сутності проблем і політики історичної пам’яті, європейських міграційних процесів. Посилити діалог між академічним світом та суспільством, включаючи політиків на місцевому та державному рівнях, державних службовців, представників громадянського суспільства, представників різних рівнів освіти та засобів масової інформації.

Контактна особа: Вікторія Венгерська, Антон Сичевський  

Сайт: https://erasmus-project.zu.edu.ua 

Попередня Семінар для Національних експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС ...