The Magna Charta Universitatum’s conference “Universities and Re-Construction of Cities: the Role of Research and Education” (23-25.10.2023 р., Лодзь)

З 23 по 25 жовтня 2023 року відбулась конференція “Universities and Re-Construction of Cities: the Role of Research and Education” The Magna Charta Universitatum. До участі були залучені відомі міжнародні спікери, які поділилися своїми поглядами та провели дискусії. Більше 130 учасників-представників освітніх установ з 37 країн світу мали змогу тісно взаємодіяти під час різних дискусій у малих групах.

Захід відбувся за участі Михайла ВИННИЦЬКОГО, Заступника Міністра освіти і науки України, члена Національної команди експертів з реформування вищої освіти Еразмус+ (HERE team) та представників з України: Поліна ГОМБАЛЕВСЬКА (експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України, президент Української асоціація студентів), Тетяна ОРЄХОВА (декан економічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса), Анна ОСМОЛОВСЬКА (заступниця директора академічного проєкта “Освітня академія “UAdvise””, співавторка першої в світі україномовної версії Magna Charta Universitatum 2020), Діана СТЕФАНОВА-СЛОБОДЯН (Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини), Максим СВИСЕНКО (голова Української студентської ліги, координатор національної програми Кабінету Міністрів України “Державотворець”) та ін.

Велика хартія університетів (Magna Charta Universitatum), вперше підписана 388 ректорами у 1988 році в присутності багатьох політичних лідерів і представників суспільства та переглянута у 2020 році, щоб відобразити зміни у світі, з якими стикаються університети, продовжує лежати в основі місії та діяльності університетів у всьому світі. Наразі її підписали понад 950 лідерів університетів з усього світу. Щороку Magna Charta Observatory організовує міжнародну конференцію для обговорення сучасних викликів у підтримці фундаментальних цінностей та відповідального служіння суспільству, а також святкує церемонію підписання Великої хартії університетів більшою кількістю ректорів. Цьогорічна конференція та церемонія відбулися 23-25 жовтня 2023 року в Лодзі, Польща.

Тема конференції 2023 року – “Університети та реконструкція міст: роль досліджень і освіти”.

ПРОГРАМА конференції.

Мета конференції полягала у тому, щоб надати університетам можливість більш ефективно реагувати на виклики, з якими вони стикаються і які вони передбачають, а також зміцнити здатність своїх університетів відстоювати фундаментальні цінності на благо суспільства в умовах глобальних викликів та трансформацій.

25 жовтня в Обсерваторії Великої Хартії (Magna Charta Observatory) та Лодзькому університеті відбулась церемонія підписання Великої Хартії університетами, відданими принципам Universitatum. Новими підписантами Хартії стали 34 університети з 12 країн.

Україномовна версія Великої Хартії Університетів 2020 за посиланням.

Попередня Презентація в межах заходу проєкту Еразмус+ Жан Моне "Просування європейських ...