Українські університети виграли 35 нових проєктів Жан Моне з питань впровадження європейської інтеграції в межах Програми ЄС Еразмус+

Результати конкурсу Жан Моне 2024 року опубліковано Європейською Комісією. Наразі відомо, що з поданих 578 проєктів за участі команд з України до фінансування рекомендовано 35 проєктів напряму Жан Моне: 32 модулі, 1 кафедра та 2 центри досконалостіГрант ЄС співфінансування проєктів складає 1 270 012,6 євро.

Напрям Жана Моне зосереджений на викладанні, навчанні, дослідженні та дебатах щодо різних аспектів Європейського Союзу та інтеграції в ЄС. Таким чином, це допоможе розширити можливості нового покоління європейських інтеграторів з академічної сфери, які підтримуватимуть Україну на її шляху як кандидата на членство в ЄС.

Нові проєкти охоплюватимуть різноманітні теми, серед яких штучний інтелект та кібербезпека, наука та інновації, інклюзивне та ветеранське підприємництво, повоєнне відновлення України та європейські цінності солідарної економіки, стійкість та зростання, демократія та багаторівневе врядування, діджиталізація та міграція, журналістські стандарти, європейська зелена економіка, та інші.

Вже в цьому році 22 заклади вищої освіти з різних міст України, зокрема: Дніпро, Запоріжжя, Київ, Луцьк, Львів, Одеса, Рівне, Суми, Тернопіль і Харків розпочнуть впровадження нових проєктів Жан Моне та проведення досліджень і викладання Європейських студій в Україні. Важливо, що до Спільноти Жан Моне 2021-2024 рр. в Україні долучились і новачки: Луцький національний технічний університет, Маріупольський державний університет (переміщений), Національний університет «Одеська політехніка», Рівненський державний гуманітарний університет, Український католицький університет. Серед цьогорічних переможців є ТОП-4 університетів, які отримали найбільшу кількість проєктів Жан Моне: Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна разом з Українською інженерно-педагогічною академією (5 проєктів), а Сумський державний університет, Волинський національний університет ім. Лесі Українки (по 3 проєкти).

Зацікавленість та потреба в Європейських студіях в Україні є високою та продовжує зростати під час етапу переговорного процесу України щодо вступу в ЄС і навіть протягом воєнного стану. Так у  період конкурсів 2014-2023 р. Програми ЄС Еразмус+,  українські інституції подали 1192 проєктні заявки, а Європейська Комісія профінансувала 342 проєкти: 279 модулів, 29 кафедр, 9 центрів досконалості, 10 проєктів, 7 проєктів діяльності професійних мереж і 8 асоціацій Жан Моне130 організацій зі всієї України в тому числі із 118 закладів вищої освіти, плюс наукові установи, професійні мережі та громадські організації активно працюють над виконанням домашнього завдання України на шляху Євроінтеграції.

Довідкова інформація:

Еразмус+ – це Програма Європейського Союзу, яка через підтримку навчання впродовж життя, працює задля освітнього, професійного та особистісного розвитку громадян Європейського Союзу та поза його межами у сферах освіти, професійної підготовки, молоді і спорту. Програма Еразмус+ підтримує навчальну мобільність, проєкти і партнерства співпраці організацій, розвиток політики та співробітництва. В межах Програми відкрито безліч можливостей для всіх груп населення та різних типів організацій.

База даних проєктів Еразмус+ для України доступна на сайті Національного Еразмус+ офісу в Україні.

За додатковою інформацією звертайтеся до Національного Еразмус+ офісу в Україні через сайт та сторінку у мережі Facebook.

Попередня Участь у Серпневій конференції (26.08.2024 р., м. Київ)