Український форум якості освіти (UQAF-2024) (25-26.09.2024 р., м. Київ)

25-26 вересня 2024 р. відбувся Український форум якості освіти (UQAF-2024) — міжнародний захід, організований Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, що об’єднав понад 800 учасників з усіх регіонів України та іноземних експертів з якості вищої освіти.

Захід проходив у Національному  університету біоресурсів і природокористування. Відкриття Форуму відбулося під час пленарної сесії «Майбутнє освіти в Україні» за участі Голови Верховної Ради України Руслана СТЕФАНЧУКА, Міністра освіти і науки України Оксена ЛІСОВОГО, Міністра Кабінету Міністрів України Олега НЕМЧІНОВА, Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрія БУТЕНКА та ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України Вадима ТКАЧУКА.

У перший день учасники взяли участь у 7 заходах, зокрема у 3 тематичних панельних дискусіях і 3 презентаціях кращих освітніх практик. Відбулася постерна сесія, на якій учасники мали змогу більш детально ознайомитися зі зразковими акредитаціями освітніх програм.

Першу Панельну дискусію «Новий дизайн системи зовнішнього забезпечення якості в Україні» модерував Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій БУТЕНКО, де спікерами виступили заступник Міністра освіти і науки України Михайло ВИННИЦЬКИЙ, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+,  Голова Державної служби якості освіти України Руслан ГУРАК, співзасновник Української Студентської Ліги Кирило ДЕМЧЕНКО, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій КВІТ і заступниця Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Наталія СТУКАЛО.

Представник НЕО в Україні Жанна ТАЛАНОВА долучилася до Панельної дискусії «Modern Trends and Challenges in Higher Education in Europe», яку модерувала заступниця Голови Національного агентства Наталя СТУКАЛО, де спікерами виступили лідери ENQA, CEENQA та агенцій забезпечення якості освіти Німеччини, Бельгії, Франції та Хорватії. Експерти визначили такі ключові тренди та виклики в Європейському просторі вищої освіти: розвиток альянсів європейських університетів, запровадження та поширення мікрокваліфікацій і забезпечення їх якості, цифровізація та застосування ШІ (штучного інтелекту) у вищій освіті, забезпечення належного фінансування вищої освіти (70 % ЗВО вважають, що вища освіта недофінансовується). Також, представник ENQA Patrick VAN DEN BOSCH зазначив актуальність перегляду та оновлення ESG 2015, що заплановано здійснити в 2025 р.

У другий день учасники Форуму змогли долучитися до 4 панельних дискусій та 4 презентацій кращих освітніх практик. Національний експерт з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ Володимир БАХРУШИН взяв участь як спікер у сесії, присвяченій презентації кращих практик і долучився до обговорення проблемних питань імплементації законодавчих змін і стандартів вищої освіти. 

За два дні Форуму відбулося 15 насичених заходів, доповнених жвавими обговореннями в перервах. Захід став унікальною масштабною платформою для дискусій, де експерти, освітяни, студенти, науковці, ректори, народні депутати України, представники Міністерства освіти і науки, Міністерства внутрішніх справ України, Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, громадських організацій та міжнародних інституцій, роботодавці обмінювалися думками й пропозиціями щодо розвитку системи забезпечення якості вищої освіти в Україні.

Попередня Кафе робочої групи TCA (26.09.2024 р., онлайн)