VІІІ Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція «Актуальні проблеми формування творчої особистості педагога в контексті наступності дошкільної та початкової освіти» (26-27.03.2024 р., онлайн/офлайн)

26-27 березня 2024 р., м. Вінниця (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського) в онлайн форматі на платформі Zoom було проведено конференцію «VІІІ Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція «Актуальні проблеми формування творчої особистості педагога в контексті наступності дошкільної та початкової освіти». Захід відбувся у межах реалізації Програми Європейського Союзу Еразмус+ напряму Жан Моне Модуль. Конференція організована у співпраці з Національним Еразмус+ офісом в Україні, спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні, Європейським агентством  з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА), Міністерством освіти і науки України у тісній співпраці з Інститутом модернізації змісту освіти МОН України, Pedagogium. Вища школа соціальних наук у Варшаві, Зеленогурським університетом, Академією фізичного виховання та спорту ім. Єджея Шнядецького, Резекненська академія технологій, Фолькуніверситет, Білостоцький університет, Львівський національний університет імені Івана Франка, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, Бердянський державний педагогічний університет, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Школи особистісного розвитку, Українська суботня школа «Родовід», Громадська організація «Український Дім в Данії»,  Фундація «Porta Vitae».

Захід відвідало понад 700 учасників (науковців: професори, доценти, кандидати наук, вчителів шкіл, вихователі закладів дошкільної освіти, студенти) з різних міст України та Європи: Вінниця, Львів, Харків, Івано-Франківськ, Київ, Умань, Хмельницький, Чернігів, Глухів, Рівно, Суми, Житомир, Мукачеве, Кривий Ріг, Луцьк, Кам’янець-Подільський, Сосновець, Резенкне, Зелена Гура, Варшава, Гданськ, Грац,  Пйотркув-Трибунальський, Копенгаген.

Перед учасниками зі вступним словом виступила Наталія Лазаренко, доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти і науки України, ректор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Петро КРАЙНІК, менеджер Національного Еразмус+ офісу в Україні (проєкт ЄС), у своєму виступі перед учасниками розповів про особливості та важливість формування творчої особистості педагога та реалізації цієї тематики в межах проєктів ЄС Жан Моне, про важливість вивчення та поширення цих напрацювань у контексті теми європейської інтеграції України, про соціальний вплив проєктів Жан Моне в освітньому середовищі, про синергію з іншими міжнародними проєктами та роль Програми ЄС Еразмус+ і проєктів Жан Моне в міжнародній співпраці на шляху європейської інтеграції України.

Під час заходу з презентаціями виступили: Тетяна КОВАЛЬ, кандидат педагогічних наук, доцент, декан факультету дошкільної і початкової освіти імені Валентини Волошиної Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Marta HOLEKSA, doktor nauk społecznych. Psychopedagog twórczości, arteterapeutka, psychoterapeutka. Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu. Gdańsk (Polska), DR HAB. Marcin BIAŁAS, PROF. Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu. Gdańsk (Polska), Тетяна АНДРЮЩЕНКО, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри дошкільної освіти та професійного розвитку педагогів КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради», Ольга РЕЙПОЛЬСЬКА, завідувач лабораторії освіти та виховання – керівник Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України, Іван КОНОВАЛЬЧУК, доктор педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії та методик дошкільної й інклюзивної освіти Житомирського державного університету імені Івана Франка, Дійсний член Академії міжнародного співробітництва з креативної педагогіки «Полісся» та інші.

Відеоматеріали конференції та усіх заходів буде запропоновано для обговорення на YouTube-сторінці кафедри дошкільної освіти Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.  Тези учасників конференції буде опубліковано в збірнику матеріалів VІІ Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції та розміщено на сайті заходу Міжнародна конференція 2024 (google.com).

У результаті відвіданого заходу учасники: навчилися орієнтуватися у особливостях створення освітнього середовища для дітей за європейським зразком; підбирати та імплементувати європейські освітні практики в роботу з молодшими школярами; творчо організовувати освітній процес молодших школярів.

По завершенню заходу учасники ознайомились з сценаріями творчих природничих заходів європейських колег та отримали вичерпні консультації з питань впровадження європейського досвіду у створення зеленого середовища для учнів.

Додатково:

Проєкт «Дошкільна освіта в умовах зеленого середовища: синергія європейських практик і українських традицій».

Project: 101085248 — PEGEU — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH

Головною метою проєкту «Дошкільна освіта в умовах зеленого середовища: синергія європейських практик і українських традицій» є підвищення компетентності педагогів, теоретична та практична підготовка студентів до організації роботи з дітьми дошкільного віку в умовах зеленого середовища в поєднанні кращого досвіду Європи та українських традицій. В проєкті зелене середовища розглядається як здорове безпечне середовище в природних умовах з метою забезпечення добробуту дітей дошкільного віку, психологічного й емоційного благополуччя  (natural toxic-free environment), розвитку здібностей і обдарувань. За основу проєкту взятий досвід країн Європи з організації дошкільної освіти в умовах лісу («лісові садочки»).

Координатор – док.філос. (PhD),  доцент кафедри дошкільної освіти Колеснік К.А, katrinkolesnik1@gmail.com

Сайт проекту: https://pegeu.vspu.edu.ua/

Сторінка у соціальній мережі: https://www.facebook.com/groups/4882881548479097 

Попередня Презентація індивідуальних можливостей Еразмус+ в межах EU Study Days (25.03.2024 ...