Європейський Союз та Швейцарія розпочинають переговори щодо поглиблення двосторонніх відносин

Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та Президент Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд розпочали сьогодні переговори щодо широкого пакету заходів для поглиблення та розширення відносин між ЄС та Швейцарією.

Це відбулося після ухвалення переговорних мандатів Швейцарії та ЄС 8 та 12 березня 2024 року відповідно. Обидва мандати уповноважують Комісію та Швейцарію вести переговори щодо пакету, викладеного в Common Understanding, схваленому Федеральною радою Швейцарії та Європейською Комісією в листопаді 2023 року.

Спільне розуміння підтверджує прагнення обох сторін завершити переговори цього року. 

Метою переговорів є забезпечення рівних умов для конкуренції між компаніями ЄС та Швейцарії, що працюють на внутрішньому ринку ЄС, а також гарантування захисту прав громадян ЄС, які працюють у Швейцарії, включаючи недискримінацію між громадянами різних країн-членів ЄС.

Ключові елементи пакету включають

  • Інституційні положення, які мають бути включені в існуючі та майбутні угоди зі Швейцарією, що стосуються внутрішнього ринку ЄС, передбачаючи динамічне узгодження з правом ЄС, його однакове тлумачення та застосування, а також врегулювання спорів;
  • Положення про державну допомогу у кількох чинних та майбутніх угодах зі Швейцарією, що стосуються внутрішнього ринку;
  • Угода, що дозволяє Швейцарії брати участь у програмах ЄС, включаючи Horizon Europe;
  • Угода про регулярний і постійний фінансовий внесок Швейцарії у соціальну та економічну згуртованість в ЄС в якості альтернативи її участі у внутрішньому ринку;
  • Перезапуск переговорів щодо укладення угод про електроенергетику, безпеку харчових продуктів та охорону здоров’я, а також щодо участі Швейцарії в Агентствах Європейського Союзу з космічної програми та залізничного транспорту.

Крім того, після початку переговорів Комісія відкриває можливість швейцарським організаціям подавати заявки на конкурси Європейської дослідницької ради, що відкриваються у 2024 році. До швейцарських заявників ставитимуться так, ніби Швейцарія є асоційованою країною, починаючи з етапу прийнятності та відповідності критеріям оцінки і закінчуючи підготовкою грантових угод.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, перейдіть за посиланням.

Попередня “Освітні можливості для #ErasmusGeneration” (квітень-червень 2024 р., онлайн)