Матеріали заходу «Знайдіть грант для себе: обміни, навчання, викладання, підвищення кваліфікації, дослідження та волонтерство» (8.11.18, м. Київ)


8 листопада 2018 р. в рамках Міжнародного інформаційного тижня Програми ЄС Еразмус+ відбувся захід «Знайдіть грант для себе: обміни, навчання, викладання, підвищення кваліфікації, дослідження та волонтерство». Організаторами заходу виступили Національний Еразмус+ офіс в Україні спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні, Виконавчим Агентством з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури, Міністерством освіти і науки України у тісній співпраці з Університетом імені Костянтина Філософа в Нітрі (Словаччина), Бамберзьким університетом (Німеччина), Центрально-Європейським університетом (Угорщина), Інформаційним центром ERASMUS+ Youth в Україні, Національним контактним пунктом Програми ЄС «Горизонт 2020», Французьким інститутом при Посольстві Франції та Київським університетом імені Бориса Грінченка.

У заході взяли участь понад 150 студентів (бакалаври, магістри, PhD), викладачів, адміністративного персоналу, дослідників, Еразмус+ координаторів та працівників міжнародних відділів. З вітальним словом до учасників семінару звернулися Любов ЩІТКА, в.о. начальника управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції, Міністерство освіти і науки України, Наталія ВІННІКОВА, проректор з наукової роботи Київського університету імені Бориса Грінченка та Сільвен РІГОЛЕ, Аташе з питань наукового та університетського співробітництва Посольства Франції в Україні. Головним завданням заходу було познайомити учасників з грантовими індивідуальним можливостями у сферах вищої освіти та молоді для студентів, випускників та викладачів університетів. Відповідно, програма заходу складалася з практичних презентацій представників грантових програм ЄС та представників університетів Європи, а також історій успіху студентів обмінів та випускників магістерських програм Еразмус+ та Коледжу Європи.

Менеджер Національного Еразмус+ офісу в Україні Іванна АТАМАНЧУК у своїй презентації представила до уваги учасників загальні особливості та структуру Програми ЄС Еразмус+. Окрему увагу спікер зосередила на індивідуальних можливостях короткострокового обміну для студентів та представників ЗВО – Міжнародній кредитній мобільності. Пані Іванна надала чіткі рекомендації щодо участі в конкурсах з отримання гранту, якісної підготовки пакету документів та безпосередньої підготовки до програми обміну. З метою презентації європейського досвіду як саме відбувається процес обміну для українських студентів, з презентацією виступи представники Університету імені Костянтина Філософа в Нітрі (Словаччина) – Мартіна ПАВЛІКОВА та Зденка ГАДУСОВА, та представники Бамберзького університету (Німеччина) – Адреас ВАЙЄ та Христина ПАВЛЮК. Спікери зосередили увагу на процесах відборів кандидатів, загальних вимог до студентів та викладачів, яких приймають в університети за Програмою Еразмус+. Представники словацького та німецького університетів також наголосили на можливостях (фото- та відеоматеріал), які відкриті для студентів під час обмінів (зокрема аудиторії, корпуси, гуртожитки, гуртки за інтересами, студентські інтерв’ю тощо). Ольга ВИГОВСЬКА, Київський університет імені Бориса Грінченка, презентувала досвід університету у конкурсах з Міжнародної кредитної мобільності, а також розповіла студентам та викладачам про існуючі можливості від університету. Спікер звернула увагу на важливі аспекти при участі у конкурсах та підготовці пакету документів з отримання гранту на обмін.

Катерина ЖДАНОВА, НЕО в Україні, розповіла учасникам про ще одну можливість з академіної мобільності Еразмус – повний курс навчання на спільних магістерських програмах Еразмус Мундус. У своїй презентації, спікер розповіла про особливості програм Еразмус Мундус, презентувавши повний каталог можливостей та покрокову інструкцію участі у таких конкурсах. Катерина КАНЕВСЬКА, Центрально-Європейський університет, Угорщина, на прикладі свого університету розповіла учасникам як же практично відбувається навчання студентів на таких програмах Еразмус Мундус, що впроваджені в угорському університеті. Власним досвідом участі у таких програмах навчання поділилась випускниця спільних магістерських програм Еразмус Мундус – Юлія КАМКОВА. У своїй презентації, пані Юлія розповіла про власну історію успіху: як подати заявку, виграти грант на навчання та успішно провчитись в європейських університетах. Про додаткові можливості навчання в європейських університетах розповів Павло ЧЕРКАШИН, випускник College of Europe. На власному досвіді спікер розповів звідки дізнався про програму, як готувався на конкурс з отримання гранту, а також про результати навчання та його подальший успіх.

Під час другої частини заходу, учасники прослухи презентацію щодо можливостей молодіжних обмінів та волонтерства від Каріни ВОСТОЦЬКОЇ, Інформаційний центр ERASMUS+ Youth в Україні. Спікер поділилась можливостями для молоді в рамках Програми Еразмус+, надавши чіткі рекомендації та покрокову інструкція де шукати проекти та як брати в них участь. Для бажаючих продовжити наукову діяльність, Каріна ШАХБАЗЯН, Національний контактний пункт Програми ЄС «Горизонт 2020»: Напрям Марії Складовської-Кюрі в Програмі, провела презентацію щодо грантових можливостей для молодих науковців (PhD студентів) та PostDoc досліджень. На учасників чекала презентація і від Ольги ДОРОШ, Французький інститут при Посольстві Франції, про абсолютно безкоштовне навчання у Франції. Пані Ольга під час своєї презентації висвітлила особливості навчання у французьких університетах, а також чіткі кроки щодо участі у конкурсах відбору на навчання.

На завершення заходу, всі учасники мали змогу приєднатись до вікторини та отримати промоційні сувеніри від Національного Еразмус+ офісу.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ СПІКЕРІВ:

Презентація НЕО в Україні (І.Атаманчук)- МОЖЛИВОСТІ ІСМ

Презенація – Університет імені Костянтина Філософа в Нітрі, Словаччина

Презенація – Київський університет імені Бориса Грінченка

Презентація НЕО в Україні (К. Жданова)- МОЖЛИВОСТІ СПІЛЬНИХ МАГІСТЕРСЬКИХ ПРОГРАМ ЕРАЗМУС МУНДУС

Презенація – Центрально-Європейський університет, Угорщина

Презенація – ЕМА

Презенація – ЕМА

Презентація Коледжу Європи

Презенація – Інформаційний центр ERASMUS+ Youth в Україні

Презенація – Напрям Марії Складовської-Кюрі

Презенація – Французький інститут при Посольстві Франції

Попередня Матеріали Дня Жан Моне (8.11.18, м. Київ)