Х Міжнародна науково-практична конференція «Європейська інтеграція вищої освіти України в контексті Болонського процесу. Оцінювання якості: підходи та інструменти» (10.11.21) – матеріали

Національний Еразмус+ офіс в Україні спільно з Інститутом вищої освіти НАПН та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка 10 листопада 2021 р. провели X Міжнародну науково-практичну конференцію «ЄВРОПЕЙСЬКА ІНТЕГРАЦІЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ БОЛОНСЬКОГО ПРОЦЕСУ. Оцінювання якості: підходи та інструменти». Захід відбувся за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні та Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури, а також Міністерства освіти і науки України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Британської ради в Україні, Спілки ректорів закладів вищої освіти України. Конференція була присвячена проблемам забезпечення та удосконалення якості вищої освіти, сучасним підходам та інструментам оцінювання й вимірювання якості діяльності закладів вищої освіти у світлі тенденцій та пріоритетів розвитку Європейського простору вищої освіти.

ПРОГРАМА заходу (укр.) за посиланням.

ПРОГРАМА заходу (англ.) за посиланням.

В Zoom вебінарі взяли участь близько 200 учасників: представники закладів вищої освіти та наукових установ, члени Національної команди експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+.

Довідка щодо учасників та результатів опитування – завантажити.

З вітальним словом до учасників звернулися: Володимир БУГРОВ, Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Андрій ВІТРЕНКО, Перший заступник Міністра освіти і науки України; Василь КРЕМЕНЬ, Президент Національної академії педагогічних наук України; Михайло ВИННИЦЬКИЙ, Керівник Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; Людмила ТАЦЕНКО, Керівник освітніх програм Британської Ради в Україні та Світлана ШИТІКОВА, Координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні. Модераторами заходу виступили Світлана КАЛАШНІКОВА, радник дирекції Інституту вищої освіти НАПНУ, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ та Жанна ТАЛАНОВА, менеджер з аналітичних питань Національного Еразмус+ офісу в Україні (проєкт ЄС).

Під час сесії «Якість вищої освіти та Болонський процес» Олег ШАРОВ, генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН України, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+, представив основні положення проєкту Стратегії розвитку вищої освіти України 2031. Ключові аспекти реформування вищої освіти в Україні через оновлення законодавства у 2014-2021 рр., а також досягнення та виклики, були розкриті у презентаціях Національних експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ – Володимира БАХРУШИНА, Голови сектору вищої освіти Науково-методичної ради, МОН України, професора Національного університету «Запорізька політехніка», та Михайла ВИННИЦЬКОГО, Керівника Секретаріату Національного агентства. До пленарної сесії також долучився європейський експерт – професор Олгун ЧІЧЕК, Віце-Президент Мережі агентств із забезпечення якості у вищій освіті Центральної та Східної Європи (CEENQA) (Німеччина), Член виконавчих рад YÖDAK (Кіпр), AQAAIW / IQA (Індонезія), презентувавши проблеми та шляхи оцінювання діяльності університету в контексті якості вищої освіти.

Під час другої сесії «Оцінювання якості вищої освіти» TAM експерт Ієн ВЕЛЧ, Заступник директора Агентства із забезпечення якості Великобританії до 2021 р. (QAA, UK), Голова Консультативної ради Національного агентства, висвітлив підходи та інструменти оцінювання якості вищої освіти. Питання акредитації як інструменту оцінювання якості діяльності університету та підходи до забезпечення якості були розглянуті у презентаціях Ірини ЗОЛОТАРЬОВОЇ, Члена Національного агентства, професора Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця, Національного експерта з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+; Ольги ЛЮТОЇ, Начальника Центру забезпечення якості вищої освіти Сумського державного університету; Світлани КАЛАШНІКОВОЇ, радника дирекції Інституту вищої освіти НАПНУ, Національного експерта з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+. Володимир ЛУГОВИЙ, Перший Віце-президент НАПНУ, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+, та Андрій ГОЖИК, Проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, детально розкрили підходи до вимірювання якості вищої освіти, розглянувши всесвітні рейтинги як інструменти оцінювання якості діяльності університету.

У межах конференції учасники розвинули компетентності з оцінювання та удосконалення якості та отримали відповідні рекомендації щодо актуальних підходів та інструментів оцінювання й удосконалення якості; індикаторів для оцінювання якості університетської діяльності; збору та інтерпретації кількісних та якісних даних для оцінювання та удосконалення якості.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ спікерів:

  • «Проєкт Стратегії розвитку вищої освіти на 2021-2031 рр.», Олег ШАРОВ – завантажити.
  • «Реформування вищої освіти в Україні, засноване на новому законодавстві 2014-2021 рр.: досягнення та виклики», Володимир БАХРУШИН – завантажити.
  • «Акредитація освітніх програм: нова парадигма», Михайло ВИННИЦЬКИЙ – завантажити.
  • «Higher Education Quality: Assessment of University Performance», Олгун ЧІЧЕК – завантажити.
  • «Підготовка докторів філософії – забезпечення якості: на прикладі діяльності наукової установи», Світлана КАЛАШНІКОВА – завантажити.
  • «Higher Education Quality Assessment : Approaches and Tools», Ієн ВЕЛЧ – завантажити.
  • «Акредитація як інструмент оцінювання якості діяльності університету», Ірина ЗОЛОТАРЬОВА – завантажити.
  • «Опитування студентів як інструмент удосконалення якості реалізації освітніх програм», Ольга ЛЮТА – завантажити.
  • «Вимірювання якості діяльності університету через участь у національному та світових (QS, Times and Shanghai) рейтингах», Володимир ЛУГОВИЙ – завантажити.
  • «Рейтинги як інструменти оцінювання якості діяльності університету: підхід вимірювання якості (досвід Київського національного університету імені Тараса Шевченка)», Андрій ГОЖИК – завантажити.

Дякуємо всім за активну участь! З повагою, Оргкомітет Конференції

 

Попередня Синергуємо щодо розвитку потенціалу з управління інтернаціоналізацією