Відкритий лист української академічної спільноти до Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу (ЄС) та кожної держави-члена ЄС

Шановні колеги, 24 лютого 2022 року о 5:00 президент Російської Федерації, Володимир Путін, офіційно розширив межі повномасштабної загарбницької війни проти України, яка триває вже протягом останніх 8 років. Ця війна проти усієї демократичної цивілізації, що порушує мирні європейські угоди, досягнуті після Другої світової війни.

Російська військова агресія – це не лише загроза територіальній цілісності, незалежності та суверенітету України, а й глобальна загроза світовому порядку, демократичним цінностям, зокрема академічній свободі, університетській автономії та науковій цілісності. Війна у Європі є величезною небезпекою для сталого розвитку та збереження екології усіх країн Європи, а не лише для України. Подумайте лише про глобальну шкоду, яку може завдати Чорнобильська атомна електростанція, що була атакована та окупована росіянами, і з того моменту всі об’єкти, включно з «Укриттям», більше не під наглядом і українські дослідники не контролюють їх.

Настав час відстоювати мир і демократію! Сьогодні ми не можемо собі уявити подальшу міжнародну співпрацю з російськими державними установами та університетами у сфері вищої освіти та наукових досліджень на системному та інституційному рівнях.

Ми не можемо собі уявити подальшого фінансування науково-освітніх проєктів у рамках фондів ЄС на підтримку Російської Федерації, зокрема:

  • HEU – Горизонт Європа.
  • Erasmus+ – Програма Європейської Комісії щодо освіти, навчання молоді та спорту.
  • ERC – Європейська дослідницька рада.
  • ITER – Міжнародний термоядерний експериментальний реактор.
  • CERN – Європейська організація з ядерних досліджень.
  • EEN – Європейська мережа підприємств.
  • EUREKA – Міжурядова організація з фінансування та координації досліджень і розробок.
  • COST – Європейське співробітництво в галузі науки і технологій.

Ініціативи з використання дослідницької інфраструктури (XFEL – Європейський рентгенівський вільний електронний лазерний центр, FAIR – Центр антипротонних та іонних досліджень, ITER – Міжнародний термоядерний експериментальний реактор тощо).
та інші…
Це було б грубим порушенням усіх фундаментальних академічних цінностей та свобод. Ми не можемо собі уявити вільний академічний діалог та неупереджені дискусії з російськими інституціями. Російські університети не були й ніколи не будуть незалежними від російського уряду. Вони завжди йшли за державною російською пропагандою, і там немає місця для свободи слова, наукових досліджень, вільного навчання та викладання.

Ми закликаємо Європейську Комісію у терміновому порядку припинити усі види міжнародної співпраці з російськими інституціями на системному та інституційному рівнях, припинити фінансування науково-освітніх проєктів, що реалізуються разом з російськими установами, призупинити їх членство у міжнародних організаціях до завершення війни. Європейський Союз більше не може надавати фінансування інституціям, підпорядкованим режиму Путіна, якщо ЄС діє на основі задекларованих цінностей, зазначених в угодах про створення ЄС.

Ми закликаємо Європейський Парламент, який є серцем країн ЄС, підтримати українських вчених у нашій боротьбі за майбутнє освіти та науки, майбутнє всієї Європи та якнайшвидше прийняти усі можливі рішення щодо заборони доступу усім російським інституціям до фондів ЄС, принаймні у найближчій фінансовій перспективі, яка реалізується у 2021-2027 роках. З можливістю продовження, поки не буде забезпечено мир в Європі разом з Україною.

Ми закликаємо Раду Європейського Союзу призупинити усі види міжнародного співробітництва (двосторонні дослідницькі та освітні проєкти, програми мобільності, інші види діяльності в науковій та освітній сферах) з російськими інституціями на національному рівні до припинення війни. Агресори та диктатори не можуть бути європейськими партнерами й ми віримо, що Ваші нації розуміють це набагато краще, які є частиною ЄС та ООН.

Ми просимо академічну спільноту бути солідарними та боротися за академічні цінності й відповідальну науку, що не можуть служити війні, задля мирного та стабільного майбутнього всього світу разом з Україною.

Підписанти: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1IIbywNHwOFJU6I9cH5K5r0VGi1SOklcDScIQExi0z-4/edit?usp=sharing 

Попередня Корисні матеріали для синергії Еразмус+ та Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) ...