Міжнародна конференція «Європейські інтеграційні процеси у ХХІ столітті: ключові тенденції, основні виклики та нові можливості» в рамках проекту Жан Моне Програми ЄС Еразмус+ (27.03.18, м. Київ)


26-27 березня 2018 р. Українська Асоціація Викладачів та Дослідників Європейської Інтеграції (aprei.com.ua) у рамках проекту Програми ЄС Еразмус + напряму Жана Моне 575385-EPP-1-2016-1-UA-EPPJMO-SUPPA: «Більш широке висвітлення проблематики європейської інтеграції у викладанні та наукових дослідженнях» провела Міжнародну науково-практичну конференцію «Європейські інтеграційні процеси у ХХІ столітті: ключові тенденції, основні виклики та нові можливості», участь у якій взяли понад 80 дослідників з України, Великої Британії, Італії, Канади, Макао (Китай) та Німеччини. На конференції були представлені академічні осередки з різних частин України: Вінниці, Глухова, Києва, Львова, Маріуполя, Одеси, Острога, Рівне, Тернополя, Ужгорода, Харкова, Чернівців, Чернігова.

Співорганізаторами конференції були кафедра нової та новітньої історії зарубіжних країн історичного факультету Київський національного університету імені Тараса Шевченка та Інститут вищої освіти національної академії педагогічних наук України. До проведення конференції долучились Національний Еразмус+ офіс в Україні, програма «Європейський парламент до кампусу», а також сектор з питань європейської інтеграції Міністерства інформаційної політики України.

Мультидисциплінарний характер конференції створив унікальний майданчик для комплексної рефлексії над різними аспектами об’єднувальних процесів на європейському континенті та місця у них Української держави. Це вже друга конференція, що є частиною академічних ініціатив Української асоціації викладачів і дослідників європейської інтеграції, які спрямовані для подальшої консолідації дослідницької спільноти у сфері Європейських Студій в Україні. Окрім того, Асоціація постійно проводить семінари, круглі столи, тренінги та інші заходи, що покликані сприяти підвищенню фаховості та динамічнішому розвитку євроінтеграційних досліджень у нашій державі.

Конференція розпочалась 26 березня відкритою лекцією пані Біргіт Дайбер, колишнього члена Європейського Парламенту від Німеччини студентам КНУ ім. Т.Шевченка, до якої приєднались інші запрошені на конференцію іноземні спікери та викладачі університету. Запланована лекція перетворилась на жваву дискусію щодо відносин ЄС з Україною, та до подій в Україні окремих європейських країн.

27 березня на планерному засіданні доповіді виголосили українські та іноземні дослідники. З огляду на актуальність тематики доповідачі зосередились на цілій низці проблем, які обумовлюють подальший розвиток інтеграційних процесів на європейському континенті. Зокрема йшлося про перешкоди щодо подальшої консолідації ЄС, виклики перед європейською інтеграцією у торгівельній та фінансових сферах, значимості України в політиці ЄС у період Революції гідності, проблематику захисту навколишнього середовище в ЄС, ролі засобів масової інформації у Брекзіті, висвітлення ЄС в українських мас-медіа, виклики ЄС як космополітичній потузі.

У рамках п’яти секційних засідань, на яких було представлено понад 70 доповідей, дискутувались питання, що охоплювали найрізноманітнішу тематику, яка зокрема стосувалася ефективності “Східного партнерства” як механізму європейської інтеграції України, формування єдиного європейського енергетичного простору, ролі технологічних змін у зростанні нерівності доходів населення у ЄС, досвіду макрофінансового бюджетування у ЄС для України, імплементації норм європейського права у контексті сміттєвої реформа в Україні, реформування Служби безпеки України в умовах євроінтеграції, культурної політики ЄС в постіндустріальний період, європейського виміру реформування вищої освіти в Україні тощо.

Окрему увагу було присвячено важливості Програми ЄС Еразмус+ напряму Жана Моне, що слугує одним з визначальних чинників у розвитку Європейських студій в Україні. Українські дослідники, які вже залучені у цю унікальну програму, мали можливість поділитись досвідом із своїми колегами, що прагнуть стати частиною великої спільноти Жана Моне. У рамках конференції було також представлено Каталог проектів напряму ім. Жана Моне за Програмою ЄС Еразмус + (2001-2017 рр.), який був підготовлений Українською Асоціацією Викладачів та Дослідників Європейської Інтеграції для того, щоб сформувати цілісніше уявлення про розвиток цієї ініціативи ЄС в Україні упродовж більше, ніж півтора десятиліття.

Новою ініціативою Асоціації стало започаткування публікації мультидисціплінарного «Українського Щорічника Європейських інтеграційних студій», який дозволить на сторінках одного академічного видання висвітлювати результати досліджень українських науковців з різних аспектів євроінтеграційної тематики та краще популяризувати академічний доробок Європейський Студій в Україні.

За підсумками роботи конференції було одноголосно ухвалено Резолюцію.
Учасники міжнародної науково-практичної конференції «Європейські інтеграційні процеси у ХХІ столітті: ключові тенденції, основні виклики та нові можливості», які відбулась26-27 березня 2018 р., констатують і пропонують:
• Засвідчити репрезентативність учасників конференції, релевантність порушених питань і високий науковий рівень представлених доповідей та акцентувати на необхідності донести практичні рекомендації до потенційних бенефіціарів.
• Підкреслити, що конференція, яка вдруге проводиться Українською Асоціацією Викладачів та Дослідників Європейської Інтеграції, поступово перетворюється у своєрідний індикатор розвитку Європейських студій в Україні.
• Відзначити важливість проведення аналогічних академічних ініціатив з євроінтеграційної тематики та зосередитись на проведенні більш прикладних за своїм характером заходів, на кшталт практикумів чи тренінгів.
• Нарощувати співпрацю між різними проектами Програми ЄС Еразмус+ напряму Жана Моне в Україні та Національним Еразмус+ офісом в Україні з метою ефективнішої координації зусиль академічної спільноти та закликати колег бути менш інертними й активніше долучатись до спільних ініціатив у галузі Європейських Студій.
• Зосередити більшу увагу на взаємодії іноземними партнерами, зокрема тими, хто залучені у реалізацію проектів напряму Жана Моне, адже, як засвідчили конференція, участь гостей закордону є обопільно корисною та створює додаткові канали для донесення інформації про євроінтеграційну політику України іноземній аудиторії;
• Продовжувати активне висвітлення доробку українських дослідників, використовуючи різний інструментарій, чи то шляхом видання мультидисціплінарного «Українського Щорічника Європейських інтеграційних студій», чи за допомогою соціальних мереж, з метою збільшити обізнаність українського суспільства з Європейським Союзом
• Підтримувати співпрацю з Міністерством освіти і науки та Міністерством інформаційної політики України та налагодити контакти з іншими урядовими структурами та державними органами з питань європейської інтеграції
• Присвятити наступну конференцію проблематиці відносин України з Європейським Союзом з огляду на 25-ту річницю підписання Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами
• Поінформувати про резолюцію конференції відповідні інституції, науково-педагогічні колективи університетів та усіх зацікавлених євроінтеграційною тематикою.

Контактна особа щодо участі у заході: Ірина Сікорська, тел. 067 3159224

Програма та деталі заходу за посиланням: aprei.com.ua

Додатково: Проект “Більш широке висвітлення європейської інтеграції у викладанні та наукових дослідженнях” (“ENHANCED VISIBILITY ON EUROPEAN INTEGRATION TEACHING AND RESEARCH”) № 575385-EPP-1-2016-1-UA-EPPJMO-SUPPA за програмою ім. Жана Моне. Ідея проекту: Налагодження постійної співпраці на всеукраїнському рівні між викладачами і дослідниками, що працюють у різних містах України, та створити для них можливість представити свій освітянський досвід і досягнення у галузі європейської інтеграції більш широкому загалу на національному та міжнародному рівнях.
Цілі і завдання проекту: забезпечити поширення інформації з конкретних питань з євроінтеграційної тематики, що можуть бути релевантними та мати певний вплив на українське суспільство в цілому. В рамках реалізації проекту особлива увага буде акцентуватися на опрацюванні нових освітніх та науково-дослідних ініціатив мульти- та міждисциплінарного характеру.
Детальна інформація про проект на сайті aprei.com.ua

Попередня Презентація Програми Еразмус+ в рамках сесії проектного планування «Херсонська Європерспектива» ...