Участь у Дні Європи в Україні (18.05.19, м. Київ)


У суботу, 18 травня, в Україні відзначають День Європи – як день спільних цінностей та спільної історії всіх націй континенту. Це свято відзначається в нашій країні на державному рівні з 2003 року згідно з Указом Президента “Про День Європи”. Варто зазначити, що в Україні День Європи святкують щорічно кожної третьої суботи травня, а в країнах Європейського Союзу – 9 травня. Прикметно, що Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається це свято. Цього дня традиційно відбувається багато різноманітних тематичних заходів у столиці та інших українських містах.

Зокрема, у Києві 18 травня о 13:00 було проведено офіційне відкриття Дня Європи за участю керівництва держави, столиці, Представництва ЄС в Україні, держав-країн членів ЄС, акредитованих в Україні. Як повідомляють у КМДА, цього року темою свята було обрано 1000-річчя з початку правління Великого князя Київської Русі-України Ярослава Мудрого.

Так, всі бажаючі змогли завітати на острівці Північної Європи (Данія, Фінляндія, Швеція, Латвія, Литва, Естонія), Західної Європи (Австрія, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція), Східної та Південної Європи (Польща, Україна, Чехія, Словаччина, Чорногорія, Угорщина, Кіпр, Словенія, Хорватія), Північно-Західної Європи (Велика Британія). Посольства цих держав представили інформацію про свої країни, а на головній сцені виступали творчі колективи різних країн.

В рамках масштабних заходів, на Європейській площі в зоні можливостей було представлено і можливості Еразмус+ абсолютно для всієї цільової аудиторії: студентів, молоді, працівники освітніх закладів, наукових установ, державних органів, сфери бізнесу, ГО, тощо. Додатково, учасники отримали промо матеріали про індивідуальні та організаційні можливості співпраці в рамках Програми, пройшовши консультації в менеджерів НЕО в Україні

Серед заходів, які були представлені на День Європи, – просвітницький проект “Ренесанс Острозької академії в європейському контексті”, який продемонстрував нерозривність європейських гуманітарних традицій з українськими.

Голова Представництва Євросоюзу в Україні Х’юґ Мінгареллі офіційно відкрив у Києві заходи, приурочені до Дня Європи. «Для мене велика честь сьогодні брати участь у цьому заході в день відкритих дверей біля Консультативної місії ЄС. Вважаю такий захід дуже корисним і важливим для того, щоб донести до людей, що таке ЄС і яким чином ми підтримуємо цей перехідний період для України. …Ми також маємо пояснити (українцям – ред.), які конкретні переваги принесе наближення України до ЄС», – сказав європейський дипломат. Він зазначив, що Консультативна місія є одним з центральних елементів діяльності Євросоюзу в Україні. Ця організація надає підтримку державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки, що безпосередньо відповідає очікуванням українських громадян.

Інформація на сайті організаторів за посиланням.

Інші заходи присвячені Дню Європи в різних містах України за посиланням.

Попередня Всеукраїнський фестиваль інновацій (16.05.19, м. Київ)