ТАМ захід – Регіональний семінар HERE “Рамка для ефективного дизайну мікрокваліфікацій: кращі практики та керівництво для розроблення високоякісних кваліфікацій” (11-12.03.2024 р., онлайн)

11-12 березня 2024 року відбувся ТАМ захід – Регіональний семінар HERE “Рамка для ефективного дизайну мікрокваліфікацій: кращі практики та керівництво для розроблення високоякісних кваліфікацій” у онлайн форматі. Семінар організовано Національним Еразмус+ офісом у Вірменії у співпраці з Arevik OHANYAN, експертом з реформування вищої освіти (HERE), керівником стратегічних проектів Міжнародного університету Євразії, та Національним Еразмус+ офісом в Україні в рамках місій технічної допомоги Еразмус+.

ПРОГРАМА семінару

ВІДЕОЗАПИС заходу

У перший день семінару взяли участь близько 76 учасників, а у другий день – 68 учасників, серед яких були політики, державні службовців, представники HERE, викладачі та адміністративний персонал, розробники освітніх програм, а також представники міжнародних відділів закладів вищої освіти та наукових установ. Модератором першого дня була Arevik OHANYAN.

Семінар розпочався з вітальних промов Олени КОЗІЄВСЬКОЇ (керівник Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Національний експерт з реформування вищої освіти Еразмус+ (HERE)), Ruben TOPCHYAN (директор Національного центру забезпечення якості професійної освіти), Lana KARLOVA (координаторка Національного Еразмус+ офісу у Вірменії) та Світлани ШИТІКОВОЇ (координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні).

Спікером семінару була Chiara FINOCCHIETTI, директор CIMEA – NARIC Italia. Протягом першого дня семінарів вона представила міжнародні перспективи, світові тенденції та кращі практики у розробленні мікрокваліфікацій. Після цього відбулася низка дискусій з експертами та учасниками. Також Chiara FINOCCHIETTI розповіла про політичні наслідки розвитку мікрокваліфікацій на національному рівні, існуючі правила та інструменти забезпечення якості. На завершення першого дня учасники та експерти взяли участь у дискусії.

Другий день семінару зібрав 68 учасників. Модератором другого дня був Юрій РАШКЕВИЧ, експерт з реформування вищої освіти Еразмус+ (Україна), член Національного агентства кваліфікацій, професор Національного університету “Львівська політехніка”. Після підбиття підсумків першого дня та відповідей на запитання, що залишалися без відповіді, Chiara FINOCCHIETTI представила процеси, інструменти та найкращі практики для розроблення мікрокваліфікацій на інституційному рівні. Потім спікерка розповіла про зв’язок між технологіями та розвитком мікрокваліфікацій. Семінари завершилися раундом дискусій та відповідей від експертів та учасників семінару.

Як продовження семінару 19 березня 2024 р. відбулася закрита дискусія між представниками організацій, долучених до розвитку освітньої політики в Вірменії та Україні, де було обговорено шляхи локалізації кращих практик мікрокваліфікацій з ключовим спікером-експертом Chiara FINOCCHIETTI. Участь у дискусії взяли 20 експертів, зокрема Олена КОЗІЄВСЬКА, керівник Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Юрій РАШКЕВИЧ, член Національного агентства кваліфікацій та Вадим ЗАХАРЧЕНКО, представник Міжнародної асоціації морських університетів, також до заходу долучилася Жанна ТАЛАНОВА, заступниця координаторки – менеджер НЕО в Україні.

Презентації Chiara FINOCCHIETTI:

  • Microcredential development: Processes, Tools, and Best Practices – завантажити;
  • Exploring International Perspectives: Global Trends and Best Practices in Microcredentialing – завантажити;
  • Navigating Policy Implications and National Perspectives in Microcredentialing: National regulations and quality assurance instruments – завантажити;
  • Technology and microcredentialing – завантажити;

З метою покращення якость майбутніх заходів, будь ласка, оцініть семінар, заповнивши коротке анонімне опитування за посиланням․ Опитування займе лише 1-2 хвилини вашого часу.

Підготовлено за матеріалами National Erasmus+ Office in Armenia.

Попередня Посібник із оглядом програм ЄС для України