Зустрічайте проект ЄС Еразмус+CBHE: «Водна Гармонія Erasmus+»

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВЕКТОР ОСВІТИ: Українські університети беруть участь у проекті ЄС «Водна Гармонія Erasmus+». Хіміко-технологічний університет (Дніпропетровськ), Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» і Черкаський технологічний університет стали членами міжнародної команди, котра протягом 2016-2018 рр. буде працювати над гармонізацією вищої освіти у водній сфері в рамках проекту співпраці з розвитку потенціалу у сфері вищої освіти Європейської програми ERASMUS+. Всього у команді 10 університетів з України, Німеччини, Польщі, Шрі-Ланки, Китаю і Норвегії, яка і координує даний проект. Проект став одним із 140, які отримали фінансування Європейського Союзу, за результатами конкурсного розгляду 515 грантових заявок. Размір отриманого гранту складає 1.33 млн. євро.

«Водна Гармонія Erasmus+» має амбіційну мету гармонізувати педагогічні підходи у водній освіті з передовими практиками провідних університетів світу.
– Проект є унікальним освітнім консорціумом і хорошим зразком співпраці між університетами з різних частин Європи, Південної та Східної Азії – говорить координатор проекту Харша Ратнавіра, професор Норвезького університету природничих наук, випускник Київської політехніки 1987 р., – Ми хочемо досягнути взаємної відповідності навчальних програм і освітніх процесів у водній сфері. Інакше кажучи, щоб об’єм і зміст отриманих знань і набутих умінь випускника з України повністю відповідали знанням і вмінням студента з Норвегії, Німеччини чи Шрі-Ланки. Це не лише відкриє нові можливості перед випускниками, але і дозволить університетам безперешкодно обмінюватись студентами в рамках навчального процесу.
«Водна Гармонія Erasmus+» – це віртуальний міст протяжністю 8000 км. Саме така відстань розділяє найбільш віддалених пертнерів проекту – Норвезький університет природничих наук і два университети із Шрі-Ланки, розміщених у містах Піраденія і Джафна. Між крайніми точками географії проекту є також два європейських університети – Університет прикладних наук Оствестфаллен-Ліппе (Німеччниа), Університет Вармії і Мазурі (Польща); і два университети із Китаю – Технологічний університет Ціндао й Університет Шаньдун Цзяньчжу.

Під час першої робочої зустрічі проекту, що відбулася у Норвезькому університеті природничих наук, взяли участь 20 представників усіх університетів-партнерів. Учасники проекту познайомились, обмінялись думками з приводу наукових та педагогічних зацікавлень, обговорили структуру і план реалізації проекту.
План заходів проекту включає пакет міжуніверситетських обмінів студентів і викладачів, а також робочі зустрічі і відкриті семінари в кожному з університетів-партнерів. Дані заходи будуть направлені на досягання трьох основних результатів: введення нових курсів у навчальні програми, підкріплених спільними педагогічними підходами, оновленням лаборатоної бази, презентаційними матеріалами і онлайн курсами; підвищення кваліфікації викладачів і апробацію нових курсів студентами в рамках міжуніверситетських обмінів; розвиток співробітництва з компаніями водного профілю в напрямку комерціалізації інновацій і працевлаштування випускників.
В цілому, проект передбачає 110 студентських і 22 викладацьких міжуніверситетських обмінів. Літні школи, тривалістю до 3 тижнів, дадуть змогу студентам апробувати найновіші інструменти і навчальні ресурси. Студенти з України отримають можливість навчання у Норвегії протягом одного року за магістерськими програмами із зарахуванням в їх дипломи по 60 європейських кредитів. У свою чергу, студенти із Норвегії, Польщі і Німеччини зможуть виконати в українських університетах магістерські дослідження протягом 5 місяців.
Команда проекту націлена на успіх і готова прикласти зусилля, щоб через три роки кожний університет отримав запланований результат – 6 нових курсів, підкріплених навчальними посібниками, модулями дистанційного навчання і модернізованими лабораторіями.
Детальніше про проект: www.waterh.eu
Інформаційні запити можна надсилати: Захар Малецький, Норвезький університет природничих наук, е-пошта: zakhar.maletskyi@nmbu.no, контактний тел. +47 9 806 98 46

Матерал підготовлено: Захаром Малецьким, Норвезький університет природничих наук

Попередня Синергія проектів TEMPUS ICO-OP та DESIRE в Запорізькому національному технічному ...