30 років досконалості в європейських студіях в межах напряму Жан Моне!


2019 рік є роком 30-ої річниці діяльності Програми, а з 2014 року – напряму Жан Моне Програми Європейського Союзу Еразмус+. Програма Жан Моне була започаткована у 1989 році на честь одного із засновників Європейського Співтовариства Жана Моне/Jean Monnet (1888–1979). Ця ініціатива спрямована на сприяння викладанню та дослідженню з європейської інтеграції, науково-експертним дебатам, інноваціям, поширенню знань про політику, досвід та діяльність Європейського Союзу тощо. Станом на сьогодні в усьому світі реалізовано понад 5200 проектів за цим напрямом. Понад 1000 університетів у майже 90 країнах світу беруть участь у проектах Жан Моне.

Більше про проекти можна дізнатися на Платформі результатів проектів Європейського Союзу за посиланням: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/ 

Напрям Жан Моне охоплює 6 видів діяльності: модуль, кафедра, центр досконалості (викладання і дослідження), мережа, проект (науково-експертні дебати), підтримка асоціацій (підтримка статутної діяльності асоціацій, активних у сфері європейських студій та європейської інтеграції).

Детальніше за посиланням

Україна є активним учасником Жан Моне проектів із 2001 року. За останні роки значно зросла активність представників України в цій сфері. 55 (з поданих 575) проектів Жан Моне стали переможцями п’яти конкурсів з 2014 до 2018 р. Серед виконавців з України, 34 заклади вищої освіти України, 1 дослідницький інститут НАН України і 8 громадські організації реалізують 41 модуль, 4 кафедри, 1 центр досконалості, 4 проекти і 5 асоціації Жана Моне. Бюджет гранту ЄС складає 1 734 296 Євро. За період 2002 – 2018 рр. українські представники стали учасниками 79 проектів Жан Моне. Детальніше щодо статистики участі України в проектах Жан Моне дивіться за посиланням.

Основною тематикою українських проектів за напрямом Жан Моне є: фінансові аспекти європейської інтеграції, міждисциплінарні студії з європеїзації, європейське право і політика, успішні практики ЄС зі стійкої економіки, корпоративна соціальна відповідальність, європейський досвід у сфері демократії та врядування, екологічна відповідальність бізнесу, угода про торгівлю з ЄС – можливості, виклики та перспективи, концепція Європи, аграрна політика ЄС, крос-культурні порівняння України та ЄС в освітніх дослідженнях, захист довкілля, стійкий розвиток, мережева економіка, екологічна політика та екологічне право ЄС, управління конфліктами та кризовий менеджмент, соціальна згуртованість, якість вищої освіти та освітніх досліджень, європейські бізнес-моделі, мовна політика ЄС, споживання та контроль безпечності харчових продуктів у ЄС, адаптація законодавства в Україні до ЄС, європейські цінності та ідентичність, медична освіта, європейські антитоталітариські практики, енергоефективність, виклики безпеки, успішні практики з розвитку регіонів тощо.

Деталі про базу проектів – за посиланнями.

У соціальній мережі «Фейсбук» створена група #JeanMonnet30 – 30th anniversary of the Jean Monnet Activities.

Запрошуємо приєднуватися до її активності, ділитися думками та досвідом щодо участі в конкурсах та проектах Жан Моне.

Національний Еразмус+ офіс в Україні бажає всім дійсним та потенційним учасникам програми Еразмус+ і, зокрема, напряму Жан Моне нового досвіду та успішних практик на шляху України до європейського простору!

Попередня Заходи в рамках Study in Europe Fair Ukraine (01-02.03.2019, м. ...