III Український форум міжнародної освіти (22-23.04.21, он-лайн)


22-23 квітня 2021 р. відбувся III Український форум міжнародної освіти. Форум проводився на виконання Плану популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів відповідно до Указу Президента України № 210/2020 “Про вдосконалення вищої освіти в Україні”. Спікерами Форуму були понад 30 провідних українських та іноземних освітніх управлінців, дипломатів, науковців, експертів та фахівців у сфері інтернаціоналізації вищої освіти. Організаторами ІІІ Українського форуму міжнародної освіти є державне підприємство «Український державний центр міжнародної освіти» і Міністерство освіти і науки України. Захід проходив у співпраці з EducationUSA та Національним Erasmus+ офісом в Україні (Проєкт Європейського Союзу). 

Протягом першого дня Форуму учасники прослухали виступи провідних українських та іноземних освітніх управлінців, дипломатів, науковців, експертів та фахівців у сфері інтернаціоналізації вищої освіти. “Я радий, що Український форум міжнародної освіти став комунікаційною платформою для професійного зростання, навчання та обміну досвідом”, – відзначив заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький. Артур Селецький наголосив на важливості подібних заходів, які сприяють популяризації освітніх можливостей України, розповів про особливості запровадження єдиної міжвідомчої електронної платформи щодо набору іноземних студентів до закладів вищої освіти України та представив її оновлений інтерфейс.

Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон розповів про ізраїльсько-українські відносини у сфері освіти, відзначив роботу Українського державного центру міжнародної освіти у їх розбудові та позитивні враження ізраїльських студентів від навчання в Україні. Олена Шаповалова, директорка УДЦМО, презентувала статистику навчання іноземних студентів, розповіла про результати маркетингового дослідження привабливості української вищої освіти для іноземних громадян та заходи, які пропонується вжити, зважаючи на його результати. Крім того, учасники дізналися про результати візиту української делегації освітян на чолі з Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом до Республіки Таджикистан, законодавчі зміни у сфері вищої освіти, організаційні питання навчання іноземних студентів та інше. Про новостворену комунікаційну стратегію та стратегію публічної дипломатії Міністерства закордонних справ України як важливі дороговкази у формуванні позитивного сприйняття України у світі розповіла Алла Польова – директорка департаменту комунікацій та публічної дипломатії МЗС України.

Координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлана Шитікова презенутвала нову Програму Еразмус+ на 2021-2027 рр., зосередивши увагу на нових можливостях для українських учасників та організацій. Спікер звернула увагу на результати, які досягла Україна протягом попередньої генерації Програми на 2014-2020 рр., що є важливим підгрунтям для нових результатів, міжпроєктної синергії та партнерств.

У другій частині на учасників чекала панельна дискусія “Інтернаціоналізація вищої освіти: американський досвід та найкращі практики”. Серед спікерів цієї панелі – Джон Гудзік, відомий дослідник у галузі міжнародної освіти. Він представив сучасні тренди в інтернаціоналізації вищої освіти, наголосив на важливості розвитку інтернаціоналізації в кожному університеті світу, продемонстрував приклади успішних кейсів та дав цінні поради. Після закінчення виступів, модераторка форуму Олена Шаповалова подякувала всім учасникам та закликала долучитися до напрацювання резолюції Форуму.

Протягом другого дня Форуму зареєстровані учасники пройшли майстер-клас “Міжнародна освіта: дипломатичний протокол, комунікація та пошук партнерів”. На ньому учасники дізналися про дотримання правил дипломатичного протоколу, етикету та особливості міжкультурної комунікації під час міжнародних зустрічей, отримали дієві кейси та практичні інструменти для розбудови ефективної взаємодії з іноземними партнерами.

Євгенія Габер, радниця Прем‘єр-міністра України, заступниця директора Дипломатичної Академії імені Г. Удовенка при МЗС (2018-2020), підкреслила цінність Форуму для всіх стейкхолдерів, залучених до процесу міжнародної освіти. Вона розповіла про особливості освітньої дипломатії та промоцію українських вишів за кордоном, наголосила на значенні розробки стратегії у сфері міжнародної освіти. Про деталі візиту української делегації освітян до Республіки Таджикистан, важливість зустрічі з таджицькими випускниками українських ЗВО та надзвичайну користь візиту для обох країн розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Таджикистан Василь Серватюк.

Директорка Українського державного центру міжнародної освіти Олена Шаповалова презентувала учасникам Стратегію розвитку УДЦМО та приділила особливу увагу аспектам співпраці Центру із закладами вищої освіти.

Друга частина програми завершального дня Форуму була присвячена панелі «Міжнародна освіта – ключовий вектор експансії України в світі”, яку модерувала Віолета Москалу – Засновниця Фундації Global Ukraine. Спікери панелі презентували практики community building в центрі стратегій розвитку ЗВО в Ізраїлі, ділилися сучасними практиками вивчення іноземної мови, які засобами успішної інтеграції іноземних студентів, на прикладі університету Університет Париж-Ест Кретей. Слухачі дізналися про розвиток глобальної платформи амбасадорів України у світі на основі мережі випускників українських ЗВО, а також отримали рекомендації мережі Global Ukrainians.

По завершенню Форуму директорка УДЦМО Олена Шаповалова подякувала всім спікерам, учасникам та партнерам за цікавість до ІІІ Українського форуму міжнародної освіти та закликала долучитися до створення резолюції Форуму. «Цей документ матиме надзвичайну цінність. Адже у резолюції ми об’єднаємо усі найважливіші пропозиції, які є необхідними для розвитку міжнародної освіти в Україні, і докладатимемо всіх зусиль, щоб їх реалізовувати та робити Study in Ukraine кращим!» – зазначила Олена Шаповалова.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ СПІКЕРІВ за посиланням.

Протягом двох днів Форуму спікерами виступили:

  • Андрій Вітренко,Заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України
  • Артур Селецький, Заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Міністерства освіти і науки України
  • Юлія Гришина, Народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій
  • Джоел Ліон, Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні
  • Алла Польова, Директор департаменту комунікацій та публічної дипломатії Міністерства закордонних справ України
  • Олена Шаповалова, Директорка Українського державного центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки України
  • Євгенія Габер, Радниця Прем‘єр-міністра України, заступниця директора Дипломатичної Академії імені Г.Удовенка при МЗС (2018-2020)
  • Володимир Шейко, Генеральний директор Українського інституту
  • Джон Ґудзік, Професор Мічиганського державного університету
  • Алла Рибалко, Керівник експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих
  • Тарас Фініков, Президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики
  • Світлана Шитікова, Координатор проекту ЄС «Мережа національних Еразмус+ офісів та національних команд експертів з реформування вищої освіти»
  • Аміт Кумар Шарма, Регіональний керівник у країнах СНД та Східної Європи міжнародної групи компанії VFS Global
  • Скотт Вітмор, Заступник аташе з питань освіти та культури, Посольство США в Україні
  • Ольга Барон, Виконавча директорка, старша міжнародна співробітниця, Центр міжнародної освіти, Університет Північного Колорадо
  • Джен МакКолі, Помічниця директора, Центр спільного міжнародного онлайн-навчання (COIL), Університет штату Нью-Йорк (SUNY)
  • Наталя Гринько, Менеджерка команди EducationUSA в Україні
  • Сергій Курбатов, Радник Президії Національної академії педагогічних наук України
  • Манучехр Мораді, Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні
  • Віолетта Москалу, Доктор філософії, засновниця Фундації Global Ukraine, м. Бамако (Малі, Африка)
  • Тетяна Філевська, Креативна директорка Українського інституту
  • Анна Жарова, Генеральна директорка Ізраїльсько-Українського Альянсу (Тель-Авів, Ізраїль)
  • Катерина Верлан, Керівниця підрозділу Іноземні мови та культури відділу Міжнародних відносин, Університет Paris-Est Créteil (Париж, Франція)
  • Оксана Кантарук-П’єр, Доктор, наукова дослідниця Лотаринзького Університету (Мец, Франція)
  • Марта Олійник-Дьомочко, Доктор, наукова дослідниця – африканістка, редактор Global Ukraine News (Рим, Італія)
  • Михайло Куконін, Підприємець, координатор платформи Global Business Hub мережі Global Ukrainians (Страсбург, Франція)
  • Абір Ваттед, Доктор, декан факультету наук Al- Qasemi Academy (Держава Ізраїль)
  • Ірина Скрипник, Віце-президент Украінськоі Асоціації стоматологічноі освіти
  • Іванна Саханда, Начальниця відділу міжнародних зв’язків Національного медичного університету імені О.О. Богомольця
  • Андрій Лотарєв, Начальник управління міжнародного співробітництва Вищого навчального закладу “Університет економіки та права “КРОК”

Підготовлено за матеріалами Українського державного центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки Україн.

Попередня Facebook вебінар «Erasmus+ Call 2021 for EaP Countries: Erasmus Mundus ...