ІV Міжнародна науково-практична конференція «Імперативи економічного зростання в контексті реалізації Глобальних цілей сталого розвитку (25.04.2023 р., онлайн)

25 квітня 2023 р. у Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася  ІV Міжнародна науково-практична конференція «Імперативи економічного зростання в контексті реалізації Глобальних цілей сталого розвитку». Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України,  Київський національний університет технологій та дизайну, Національний ЕРАЗМУС+ Офіс в Україні, Інститут соціально-економічних ініціатив (ISEI), Київський освітньо-навчальний та молодіжний центр (KETY), Університет Фоджа (Італія), Університет прикладних наук RISEBA (м. Рига, Латвія), Мінгячевірський державний університет (Республіка Азербайджан), Міжнародна академія прикладних наук (MANS) в м. Ломжа (Польща), Державний університет ім. Акакія Церетелі (Кутаісі, Грузія).

Модератором конференції виступила Олександра Ольшанська, декан факультету управління та бізнес-дизайну, доктор економічних наук, професор, яка відкрила конференцію та  надала слово Івану Грищенку, Ректору Київського національного університету технологій та дизайну, академіку Національної академії педагогічних наук України, доктору економічних наук, професору, лауреату Державної премії України в галузі науки та техніки. Ректор зазначив, що конференція відбувається у змішаному форматі. Для участі у конференції зареєструвалось понад 280 учасників – науково-педагогічні працівники, докторанти, аспіранти, студенти  з України, Азербайджану, Італії, Латвії, Естонії, Польщі, Грузії, Чехії. На заключення своєї промови, для презентації основних ідей грантового проекту ректор передав слово керівнику команди  Київського національного університету технологій та дизайну, декану факультету управління та бізнес-дизайну, д.е.н., проф. Олександрі Ольшанській.

Також у заході вязв участь координатор проєкту Джуліо Еспозіто, голові міжнародного офісу та координатору Erasmus+ Університету Фоджа, Італія. У своєму виступі спікер підкреслив важливість грантового проекту, доповів про основні напрями та терміни його реалізації, акцентувавши увагу на тому, що європейські університети за допомогою університетів та молодіжних організацій України та Азербайджану поділяться своїми бізнес-курсами та досвідом викладачів із молоддю країн Східного партнерства. Учасники проекту розроблять пул методичних матеріалів для онлайн-бізнес-тренінгів. Крім того, буде опубліковано навчальну програму для керівників та фасилітаторів хабів з урахуванням місцевих вимог.

З вітальним словом до учасників конференції конференції звернувся ректор Мінгячевірського державного університету Байрамов Шахін Вагіф Огли. Професор Байрамов наголосив, що Мінгячевірський державний університет та КНУТД мають підписаний договір про співпрацю, в контексті реалізації якого університети стали партнерами в проекті ЕРАЗМУС+, що свідчить про їх широку співпрацю, підтримку та спільні вектори у розвитку науки, освіти та інновацій. Ректор побажав усім творчого натхнення, цікавих дискусій та плідної роботи.

Учасників і гостей привітала з початком роботи конференції Світлана Шитікова, координаторка проекту Національний Еразмус+ офіс в Україні. У своєму виступі пані Світлана зазначила, що проект ERASMUS-EDU-2021-VIRT-EXCH «МІЖНАРОДНА МЕРЕЖА ВІРТУАЛЬНИХ МОЛОДІЖНИХ БІЗНЕС ХАБІВ», VEHUB4YOU став першим в Україні виграним проєктом у царині віртуальних обмінів. Координаторка зазначила актуальність  реалізації такого проєкту для поширення європейського досвіду та бізнес-освіти серед молоді України, підкреслила його основні напрями та очікувані результати.

Серед почесних гостей конференції була Тетяна Черпак, заступник начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю – начальник відділу комунікації з громадськістю та міжнародного співробітництва Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). У своєму вітанні пані Тетяна зосередила увагу на важливості співпраці КМДА із закладами вищої освіти міста. Зокрема, це стосується проведення спільних заходів для молоді, таких, як зустрічі з відомими підприємцями, стейкхолдерами та роботодавцями, проходження практики студентами у різних департаментах міської адміністрації, ярмарках вакансій тощо. Також пані Тетяна наголосила на важливості реалізації грантового проекту для розвитку молодіжного стартап-руху та підкреслила, що КМДА готова надати допомогу в його реалізації. Крім того, особисто пані Тетяна Черпак співпрацює з кафедрою маркетингу та комунікаційного дизайну і якості стейкхолдера та запрошеного практика.

З привітанням учасникам конференції звернувся Георгій Гавтадзе, професор Державного університету Акакія Церетелі, Керівник міждисциплінарного наукового кластеру докторантів та магістрантів, м. Кутаїсї, Грузія. Він підкреслив актуальність тематики і платформ конференції.

Учасників і гостей  привітав з початком роботи конференції Гордій Румянцев, державний експерт директорату європейської та євроатлантичної інтеграції Міністерства цифрової трансформації України. Спікер зробив доповідь щодо стану цифрової трансформації в Україні, сучасних тенденцій та напрямів подальшої цифровізації всіх сфер діяльності нашої держави.

У міжнародному заході в онлайн-режимі взяли участь багато іноземних колег, оскільки конференція відбувалась у змішаному форматі. Зокрема, учасників конференції привітали та висловили найкращі побажання: доктор Девід Грехем, Університет Шеффілд Халлам (Великобританія), професор, керівник предметної групи Менеджмент туризму та гостинності та доктор Ян ЕЛСМОР, Університет Шеффілд Халлам (Великобританія), професор, керівник предметної групи з туризму та гостинності Шеффілдської бізнес-школи.

У пленарному засідання Міжнародної конференції взяв участь Антон КЛЕЩОВ, Національний координатор ООН з промислового розвитку (UNIDO), кандидат технічних наук. Свою доповідь пан Антон присвятив проблемам формування екоіндустріальних парків, зосередившись на проблемах та перспективах їх створення та функціонування як в Україні, так і в світі в цілому.

Після невеликої перерви учасники конференції продовжили роботу на її платформах в онлайн-режимі. Було заслухано багато ґрунтовних доповідей щодо сучасних проблем функціонування соціально-економічної системи України в умовах повномасштабної війни та перспективи її відновлення у повоєнний період.

Підготовлено за матеріалами Київського національного університету технологій та дизайну.

Попередня Цифровізація економіки в умовах пандемії Covid-19 як стратегічна платформа розвитку ...