Матеріали Дня міжнародної мобільності для організацій Програми Еразмус+ (05.11.2019, м. Київ)


5 листопада 2019 р. в рамках Міжнародного інформаційного тижня Програми ЄС Еразмус+ відбувся День міжнародної мобільності для організацій.

Заходи Інформаційного тижня організовано спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні, Виконавчим Агентством з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури, Міністерством освіти і науки України, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка у тісній співпраці з Національними Агентствами Еразмус+ Європи, Національними Еразмус+ офісами, університетами країн-членів та країн-партнерів Програми.

У заході взяли участь понад 250 представників закладів вищої освіти України, наукових установ, громадських організацій, органів державної влади та сфери бізнесу з Бердянська, Вінниці, Глухова, Дніпра, Житомира,Запоріжжя, Ізмаїлу, Кам’янця-Подільського, Києва, Кременчука, Кривого Рогу, Луцька, Львова, Маріуполя, Миколаєва, Ніжина, Одеси, Переяслав-Хмельницького, Рівного, Сум, Тернополя, Ужгорода, Умані, Харкова, Херсону, Хмельницького, Черкас, Чернівців, Чернігова.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися Любов ЩІТКА, В.о. генерального директора, Керівник експертної групи з питань європейської інтеграції та координації міжнародних зв’язків Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України та Володимир БУГРОВ, Проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Можливості для співпраці між українськими університетами та університетами країн-членів Програми в рамках Міжнародної кредитної мобільності (ІСМ) висвітлила Іванна АТАМАНЧУК, НЕО в Україні.

Стан реалізації, рекомендації для ефективного впровадження та бачення на майбутнє Міжнародної кредитної мобільності між українськими університетами та університетами країн-членів Програми представили Аудроне БАГДОН’ЄНЕ, Національне агентство Еразмус+ у Литві, Kатаржина ЗОЧОВСЬКА, Національне агентство Еразмус+ у Польщі та Маркус СИММАНК, Національне агентство Еразмус+ у Німеччині, DAAD.

Практичні інструкції та поради з реалізації проєктів, гарні практики визнання результатів мобільності, формування культури мобільності, досвід ефективного впровадження проєктів ІСМ презентували представники європейських та українських університетів: Йан КРМЕЛА, Університет Тренчін імені Александра Дубчека, Словаччина (ICM досвід співпраці з Україною на прикладі Сумського державного університету); Наталія БУТИЧ, Ляйпніцький університет Ганноверу, Німеччина (ICM досвід співпраці з Україною на прикладі Харківського національного університету радіоелектроніки); Мехді ШАРГУІ, Савуар Монт Бланк, Франція (координація ICM студентів, що приїжджають до Університету Савуар Монт Бланк); Скотт ЮНГ, Бард коледж Берліну, Німеччина (Рекомендації для реєстрації на курси); Довіль ГАІЛІУТЕ-ЙАНУСОНЕ та Аудра ДАРГІТЕ, Університет Миколас Ромеріс, Литва (академічна співпраця Школи права з Україною в контексті впровадження проєктів ІСМ Університетом Миколас Ромеріс); Дмитро ПОТІХА, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна (інтернаціоналізація та підходи у пошуку ІСМ партнерств: досвід проведення Тижня міжнародних партнерів); Олена ПАВЛЕНКО, Маріупольський державний університет, Україна (досягнення та виклики впровадження проектів Еразмус+ ІСМ східними українськими університетами); Лариса ЧОВНЮК, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Україна (міжнародна мобільність та визнання її результатів); Любов СОБОЛЄВСЬКА, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна (процедури та підходи визнання результатів академічної мобільності); Галина ПРОЦИК, Український католицький університет, Україна (вікна мобільності як ключовий елемент у формуванні культури мобільності).

Завершився захід паралельною роботою в групах, обміном досвідом з різних аспектів впровадження та адміністрування міжнародної кредитної мобільності. Mодераторами виступили європейські та українські представники ЗВО, а також команда НЕО в Україні. Під час сесії було обговорено наступні питання:

ДО мобільності: підготовка Міжінституційних угод, відбір та номінування учасників, підготовка Угод на навчання/практику, Угод для мобільності персоналу, каталоги курсів, вибір курсів, реєстрація тощо.
ПІД ЧАС мобільності: контрактні документи під час мобільності: зміни та процедури, логістика для студентів (віза, проїзд, мед.страхування, проживання, інш.), супровідна система, реєстрація на курси, практика, виплати тощо.
• ПІСЛЯ мобільності: академічні довідки (транскрипти), звітування учасників, визнання результатів мобільності для студентів, викладачів та персоналу тощо.

Запрошуємо залишити Ваш відгук щодо консультацій та участі в заходах від Національного Еразмус+ офісу в Україні / Participants Feedbacks on NEO – Ukraine services and events

 

Презентації спікерів (інформація оновлюється): 

Національний Еразмус+ офіс в Україні – завантажити тут

Національне агентство Еразмус+ Польщі – завантажити тут

Національне агентство Еразмус+ Німеччини – завантажити тут

Alexander Dubček University of Trenčín Faculty of Industrial Technologies

in Púchov Slovak Republic – завантажити тут

Leibniz University Hannover – завантажити тут

EUROPEAN HUMANITIES UNIVERSITY – за посиланням

Bard College Berlin – завантажити тут

Національний технічний університет “Київський політехнічний інститут” імені Ігоря Сікорського – завантажити тут

Український Католицький Університет – завантажити тут

Маріупольський державний університет – завантажити тут

Інші матеріали:

Команда Національного Еразмус+ офісу в Україні щиро дякує усім учасникам за інтерес до Програми Еразмус+ у сфері вищої освіти та готовність впроваджувати проекти з міжнародної кредитної мобільності Еразмус+!

Попередня Матеріали заходу «Міжнародний інформаційний день програми Еразмус+ в Україні – ...