Матеріали Круглого столу «Роль грантхолдера в реалізації міжнародних проектів у контексті університетської автономії» для представників вищих навчальних закладів і наукових установ (30.03.2016)

30 березня 2016 р., 10:00-15:00, Міністерство освіти і науки України спільно з Національним Еразмус+ офісом в Україні та за підтримки Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури, ЕАСЕА (м. Брюссель, Бельгія), Представництва ЄС в Україні та Національних експертів з реформування вищої освіти провели круглий стіл «Роль грантхолдера в реалізації міжнародних проектів у контексті університетської автономії» для представників вищих навчальних закладів і наукових установ, що відповідають за міжнародні проекти, академічну мобільність та за фінансові питання міжнародної діяльності.

Програма заходу: Program_30March_2016
Матеріали:
Презентація для семінару “Роль Грантхолдера” в рамках програми Еразмус+ 30.03.16 (оновлено)
Підбірка законодавчої бази для семінару “Роль Грантхолдера” – 30,03,2016

Презентація для семінару “Роль Грантхолдера” в рамках програми Горизонт2020 (30.03.16)

Серед 60 учасників були вищі навчальні заклади, що мають найбільший досвід в реалізації міжнародних проектів (Еразмус+, Темпус, Жан Моне, Еразмус Мундус, 7 Рамкової Програми, Горизонт 2020) та потенціал для виконання ролі грантхолдера з різних регіонів України (Вінниця, Дніпропетровськ, Житомир, Запоріжжя, Київ, Кіровоград, Луцьк, Львів, Ніжин, Одесса, Полтава, Суми, Тернопіль, Харків, Хмельницький, Черкаси, Чернівці), перший заступник Міністра освіти і науки Інна СОВСУН, керівник сектору освіти, науки та інформаційного суспільства Представництва Європейського Союзу в Україні Віра РИБАК, команда Національного Еразмус+ офісу в Україні (НЕО в Україні), національні експерти з реформування вищої освіти (HERE team), представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби, Державної фіскальної служби, а також вищих навчальних закладів. також представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства фінансів України.

Віра РИБАК зазначила важливість координації дій з фінансового управління між донорам (ЄС), грантхолдерами та українськими партнерами відповідно до національного законодавства та правил фінансового адміністрування Європейської Комісії.

Під час засідання Інна СОВСУН презентувала проект реформування системи фінансування вищої освіти. Перший заступник Міністра зазначила, що Закон України «Про вищу освіту», який набув чинності 6 вересня 2014 року, був сфокусований на виправлення існуючих вад у системі вищої освіти, наголосивши на необхідності продовження цієї роботи: «Наразі потрібно здійснити реформи у питанні фінансування вищих навчальних закладів державою, зокрема, реформувати держане замовлення». Перший заступник Міністра зазначила, що вітчизняні ВНЗ потребують розширення їх фінансових повноважень, зокрема, права на встановлення рівня оплати праці, визначення необхідної кількості співробітників.

Актуальне питання викликів та досягнень українських ВНЗ в запровадженні міжнародних проектів відповідно нормативно-правової бази України були висвітлені Міністерством фінансів України та Міністерством економічного розвитку та торгівлі України. Представники Міністерства фінансів України надали коментарі з приводу розміщення власних надходжень на рахунках у банках, розрахунків у валюті між організаціями-партнерами проектів з інших країн, обмежень вартості одиниць техніки/обладнання/програмного забезпечення тощо. Представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України уточнили процедури реєстрації проектів, звільнення від ПДВ, митних зборів та обов’язкового продажу валютних коштів, валютне регулювання тощо.

Під час круглого столу відбулась дискусія на тему «Розвиток фінансової автономії вищих навчальних закладів як умова реалізації міжнародних проектів та забезпечення академічної мобільності». В рамках спілкування HERE team поділились досвідом фінансового менеджменту проектів як партнерів. Також було обговорено питання щодо фінансової автономії ВНЗ задля запровадження міжнародних проектів. Метою дискусії було вдосконалення існуючої нормативно-правової бази щодо фінансової складової реалізації міжнародних проектів ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Представники Проекту ЄС Програми Еразмус+ та Горизонт2020 (Світлана ШИТІКОВА та Олена КОВАЛЬ) презентували основні виклики, проблемні питання нормативно-правової бази та рекомендації щодо реалізації міжнародних проектів. За результатами готується протокол та рекомендації для звернення в органи виконавчої влади щодо вдосконалення нормативно-правової бази, а також інформаційна довідка для фінансових відділів українських ВНЗ.

Дякуємо всім присутнім за участь та активне обговорення викликів!

 

Попередня Матеріали семінару «Erasmus+ експертний семінар Реформування Вищої Освіти» спільні програми ...