Матеріали круглого столу «Розвиток системи забезпечення якості в Україні в контексті Болонського процесу». (20-21.10.15)

20-21 жовтня 2015 р. проведено круглий стіл «Розвиток системи забезпечення якості в Україні в контексті Болонського процесу», організований Національним Еразмус+ офісом в Україні (проект ЄС) за підтримки Міністерства освіти і науки України та Інституту вищої освіти НАПН України. У заході взяв участь європейський експерт Андрейс Раухваргерс, Керівник Латвійського агентства із забезпечення якості, керівник групи з підготовки Звіту з імплементації Болонського процесу в Європі (Bologna Process Implementation Report, 2015), Національні експерти з реформування вищої освіти.

20 жовтня – тема дискусії «Розвиток системи забезпечення якості відповідно до стандартів та рекомендацій ЄПВО», В. Луговий виступив з презентацією «Новий Закон України «Про вищу освіту» та виклики щодо запровадження системи забезпечення якості на національному та інституційному рівнях в Україні»,
21 жовтня – тема дискусії «Розвиток Європейського простору вищої освіти: виклики та рішення», з презентаціями виступили:
– Ю. Рашкевич «Розроблення освітніх стандартів та освітніх програм»,
– В. Захарченко «Національна рамка кваліфікацій та освітні програми і кваліфікації».

У заходах взяли участь близько 70 представників вищих начальних закладів з усіх регіонів України, у тому числі Національні експерти з реформування вищої освіти.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун окреслила актуальні проблеми розбудови системи забезпечення якості в Україні, відповіла на питання учасників заходу та надала коментарі щодо питань, що висвітлювалися під час виступів і дискусії
Також, учасники заходу обговорили питання щодо впровадження системи забезпечення якості в Україні, розвитку процедур із забезпечення якості (внутрішній та зовнішній рівні, агентство із забезпечення якості), змін в організації освітнього процесу відповідно до системи забезпечення якості, розроблення стандартів для акредитації, а також стан і проблеми впровадження Болонського процесу в Європейському просторі вищої освіти та в Україні.
Такі заходи сприяють розвитку потенціалу ВНЗ України для запровадження положень нового Закону України «Про вищу освіту».

20 жовтня – тема дискусії «Розвиток системи забезпечення якості відповідно до стандартів та рекомендацій ЄПВО», з презентаціями виступили:

Презентація В.Лугового_Забезпечення якості_20-21.10.2015Володимир ЛУГОВИЙ, Перший віце-президент НАПН України, Національний експерт з реформування вищої освіти;
Презентація А.Раухваргерса Зовнішнє забезпечення якості_20-21.10.2015
Презентація А.Раухваргерса Внутрішнє забезпечення якості_20-21.10.2015Андрейс РАУХВАРГЕРС, Керівник Латвійського агентства із забезпечення якості.

21 жовтня – тема дискусії «Розвиток Європейського простору вищої освіти: виклики та рішення», з презентаціями виступили:

Презентація А.Раухваргерса Запровадження положень Болонського процесу_20-21.10.2015Андрейс РАУХВАРГЕРС, Керівник Латвійського агентства із забезпечення якості;
Презентація Ю.Рашкевича_Освітні стандарти і освітні програми_20-21.10.2015Юрій РАШКЕВИЧ, проректор Національного університету «Львівська політехніка», Національний експерт з реформування вищої освіти;
Презентація В.Захарченка_Національна рамка кваліфікацій_20-21.10.2015Вадим ЗАХАРЧЕНКО, проректор Одеської національної морської академії, Національний експерт з реформування вищої освіти.

Попередня Національний Еразмус+ офіс в Україні взяв участь у Виставці "Освіта ...