Міжнародний форум «Роздуми про майбутнє відносин ЄС – Східне Партнерство: голос молодих науковців»(6-8.06.19, м. Київ)


6-8 червня 2019 р. у Києві відбувся Міжнародний форум «Роздуми про майбутнє відносин ЄС – Східне Партнерство: голос молодих науковців» (“Reflecting on the Future of the EU – EaP Relations: Young Scholars’ Voice”), організатором якого була Українська Асоціація Викладачів і Дослідників Європейської Інтеграції у співпраці з Асоціацією досліджень Європейського Союзу Молдови та Асоціацією досліджень Європейського Союзу Грузії в рамках проекту напряму ім. Жана Моне програми Еразмус+ (599865-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-PROJECT).

Цей захід став насамперед унікальним майданчиком для молодих європеїстів з усіх шести країн учасниць Східного Партнерства – Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України, які були залучені для того щоб представити свій академічний доробок у сфері Європейських Студій, осмислити досягнення і виклики Східного Партнерства на сучасному етапі, поділитись власним рефлексіями щодо майбутнього цієї ініціативи, налагодити контакти та обговорити подальші плани співпраці у сфері Європейських Студій.

Учасники форуму присвятили окрему увагу тому, як молоді науковці можуть і повинні долучитись до подальшої інтенсифікації взаємодії ЄС та країн-учасниць у рамках Східного Партнерства. Зокрема наголошувалось, що їхній академічний внесок може дозволити краще збагнути різні аспекти взаємодії як на дво-, так і багатосторонньому форматі. Підкреслювалось, що необхідно знайти дієві інструменти, щоб донести напрацювання молодих дослідників до стейкхолдерів як з країн-учасниць Східного Партнерства, так і з у Європейського Союзу, що дозволятиме їм сформувати цілісніше розуміння того, що відбувається у цьому регіону. Особлива увага акцентувалась на тому, що молоді європеїсти повинні відгравати активнішу роль у поширенні інформації у своїх країнах про Європейський Союз та Східне Партнерство, передусім серед молоді.

Ключовою складовою форуму стала конференція «10-річчя Східного Партнерства: здобутки, виклики, перспективи», що відбувалась 7 червня та у якій взяло участь майже 100 учасників з Європейського Союзу та країн Східного Партнерства. Її метою було простежити особливості становлення цієї ініціативи, проаналізувати основні здобутки та невдачі й обговорити потенційні сценарії її подальшого розвитку з урахуванням актуальних трендів міжнародної політики.

З вітальним словом до учасників звернулися Посол ЄС в Україні, представники українського уряду та парламенту, Національного Еразмус+ офісу в Україні, громадянського сектору. Усі вони наголошували на важливості того, що подібний захід відбувається саме в столиці України і на ньому широко представлені усі країни Східного Партнерства та учасники з ЄС, що уможливить провести всебічну ґрунтовну дискусію, зіставити досвід різних країн і поділитись кращими практиками акумульованими у сфері співпраці з ЄС.

Конференція розпочалась з пленарного засідання, під час якого науковці із провідних академічних інституцій ЄС, зокрема Центральноєвропейського університету та Вільного Берлінського університету, представники провідних академічних медіа, як «New Eastern Europe» та лідери громадянського суспільства представили своє бачення розвитку Східного Партнерства. Їхні доповіді об’єднав головний посил про те, що, незважаючи на значні виклики, вади та об’єктивну критику, ця ініціатива слугує сьогодні важливим інструментом для зближення ЄС із східноєвропейськими країнами.

У другій половині дня робота паралельно тривала у чотирьох секціях, на яких були представлені доповіді про різні аспекти діяльності Східного Партнерства. Дискутувались питання, що охоплювали доволі широку тематику: проблематику імплементації Угод про Асоціацію, особливості торговельних взаємовідносин, важливість посилення міжлюдських контактів, міграційні виклики, правову гармонізацію, захист навколишнього середовища, наукову-освітню співпрацю, гендерні питання тощо.

У рамках форуму 6 червня відбувся семінар-майстерня “What Makes a Good Research Project: Multidimensional Approach”, що був покликаний допомогти у професійному розвитку молодих європеїстів з країн Східного Партнерства. Особлива увага акцентувалася на посиленні компетентностей, що дозволять їм краще інтегруватись в академічне середовище дослідників Європейських Студій.

8 червня також відбулась відкрита дискусія “Stronger Together: Contribution of Young Scholars and Professionals in Strengthening the EU-EaP Relations”, що відбулась за участю представників українського уряду та громадянського суспільства. Її головною темою було те, яким чином молоді дослідники з країн Східного Партнерства можуть долучитись до подальшої розбудови відносин з Європейським Союзом. Наголошувалось на тому, що вони можуть бути активніше залучені до популяризації європейської інтеграції серед широкого загалу у їхніх країнах та сприяти творенню більш фахового середовища з євроінтеграційної тематики.

Впевнено можна сказати, що проведений міжнародний форум заклав надійний фундамент для подальшого плідного співробітництва молодих вчених з країн Східного Партнерства.

Попередня Голосуємо за команду проекту Темпус в конкурсі ЄС зі сталої ...