Міжнародний семінар з питань розроблення кваліфікаційних стандартів в Україні (19.02.2015)

19 лютого 2015 р. в м. Києві відбувся міжнародний семінар, присвячений питанням розроблення кваліфікаційних стандартів в Україні.

Семінар організовано Європейським фондом освіти у співпраці з Радою Європи, Британською Радою в Україні, проектом ЄС «Твіннінг», Міністерством освіти і науки України та Інститутом професійних кваліфікацій у співпраці з Національним Еразмус+ офісом в Україні і Національною командою експертів з реформування вищої освіти (HERE), де відбулась підготовча зустріч організаторів 18 лютого.

Під час заходу обговорювалися питання визначення типів кваліфікацій, критерії їх опису, а також співставлення існуючих кваліфікацій з Національною рамкою кваліфікацій (НРК).

Учасники ознайомилися з прикладами опису типів кваліфікацій вищої освіти у Великобританії, а також кваліфікацій професійної освіти в Німеччині.

Як приклад опису типів кваліфікацій, які здобуваються в рамках формальної освіти в Україні, розглядалися кваліфікації «молодший спеціаліст» та «молодший бакалавр», які запропоновано віднести до п’ятого рівня НРК.

Учасниками підкреслено важливість застосування єдиного підходу до опису кваліфікацій різних типів, зокрема, з метою визначення місця професійних кваліфікацій в НРК порівняно з кваліфікаціями формальної освіти, а також необхідність розроблення механізму офіційного визнання та присвоєння професійних кваліфікацій.

За результатами семінару буде підготовлено рекомендації, а також запропоновано критерії та приклади опису кваліфікацій різних типів.

Матеріали семінару: http://www.ipq.org.ua/news/40

За матеріалами Інституту професійних кваліфікацій – http://www.ipq.org.ua/

Попередня Зустрічі в рамках проекту Жана Моне