Політико-академічний діалог “Ukraine’s Thorny Path to the European Union: Sectoral Insights and Future Prospects” (20.03.2024 р., онлайн/офлайн)

20 березня 2024 р. команда Національного Еразмус+ офісу в Україні взяла участь у Форумі політичного діалогу під назвою «Тернистий шлях України до ЄС: галузеві інсайти та майбутні перспективи», організованому у співпраці між Університетом Агдера та Українським католицьким університетом. Цей форум став платформою для всебічних обговорень різних аспектів шляху України до європейської інтеграції. Форум складався з чотирьох окремих панелей, кожна з яких була присвячена ключовим аспектам відносин України з Європейським Союзом.

Захід зібрав різноманітну аудиторію, включаючи близько 50 представників законодавчої та виконавчої влади, правників, освітніх експертів, дослідників та студентів. Під час глибоких панельних дискусій учасники досліджували різні аспекти європейської інтеграції України, охоплюючи торгівлю, права інтелектуальної власності, освіту, а також виклики переселенців та їхню реінтеграцію.

Перша панель форуму була присвячена питанням асоціаційних відносин між ЄС та Україною. Спікери розглянули виклики, які стоять перед обома сторонами у процесі вступу України до ЄС, готовність держави та її органів до вступу, а також участь українських міст та регіонів у програмах європейської інтеграції.

Друга панель підняла тему розуміння економічних відносин між ЄС та Україною під час війни та після неї. Учасники дискусії обговорили поточний стан відносин та правове регулювання, що стосується не тільки імпортних мит, але й питань довкілля, інтелектуальної власності тощо.

Третя сесія була присвячена (ре)інтеграції українських мігрантів до ЄС. Спікери розповіли про виклики працевлаштування українців у ЄС, самоорганізацію громадян та перспективи подвійного громадянства.

Четверта панельна дискусія була присвячена вищій освіті в Україні. Зокрема, спікери обговорили стійкість української системи освіти в контексті війни, розпочатої Росією, інтеграцію України в Європейський освітній простір, реакцію та підтримку з боку ЄС, а також післявоєнне відновлення та реформу української системи вищої освіти.

Під час четвертої панельної дискусії Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні провела обговорення викликів, можливостей співпраці, особливостей конкурсів та проєктів в межах Програми ЄС Еразмус+ для українських закладів вищої освіти. Також були проведено дискусію щодо особливостей впровадження проєктів під час воєнного стану в Україні. Спікерка наголосила про основні пріоритети під час впровадження проєкту з фокусом на подолання викликів та наслідків війни, сучасність та інноваційність контенту, методологій, ресурсів та результатів, а також інклюзивність і використання цифрових та зелених технологій.

Підготовлено з використанням матеріалів Українського Католицького Університету.

Попередня Вебінар Європейської Комісії про штучний інтелект для залучення та мотивації ...