Серія вебінарів EUA “Toward Tirana 2024, the Bologna Process and developments in the EHEA” (12.12.2023-11.06.2024 рр., онлайн)

Команда Національного Еразмус+ офісу в Україні взяла участь у серії вебінарів Європейської університетської асоціації (EUA) “Toward Tirana 2024, the Bologna Process and Developments in the EHEA”, які проходили з грудня 2023 року по червень 2024 року. Серія вебінарів охопила широкий спектр тем, актуальних для закладів вищої освіти та зацікавлених сторін по всій Європі. Нижче наведено короткий опис кожного вебінару із серії:

Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу долучилась до дискусій в чаті вебінарів та звернула увагу на вагомість впливу проєктів інструменту Еразмус+ на розвиток вищої освіти України. Додатково, серед міжнародних партнерів було поширено інформацію  щодо стану вищої освіти, розвитку системи вищої освіти, механізмів визнання тощо.

Recent Developments of Education System of Ukraine and Legislation overview 2023

Measuring and Enhancing Student Mobilities

Дата: 12 грудня 2023 року, 14:00-15:00 CET

Перший вебінар надав вступ до мобільності студентів у контексті Болонського процесу. Було висвітлено історичну та еволюційну роль мобільності, обговорено різні форми, такі як фізичні обміни, віртуальні та гібридні режими, а також короткострокові та повні мобільності. Учасники розглянули, чому традиційний показник мобільності може потребувати оновлення, і чи віртуальна мобільність дійсно є мобільністю.

Спікери:

  • Howard Davies, старший радник з питань вищої освіти, EUA
  • Tanguy Guibert, віце-президент, Європейський союз студентів (ESU)
  • Piet van Hove, директор офісу міжнародних відносин, Університет Антверпена; президент, Європейська асоціація міжнародної освіти (EAIE)
  • Maija Innola, Міністерство освіти і культури Фінляндії; член BFUG; член керівного комітету з освітньої політики та практики (CDPPE), Рада Європи
  • Модератор: Gohar Hovhannisyan, співробітник проєктів і політики вищої освіти, EUA

Unpacking Recognition: From the Basics to Automatic Recognition

Дата: 16 січня 2024 року, 14:00-15:00 CET

Другий вебінар надав огляд ключових документів і розробок у сфері академічного визнання, від Лісабонської конвенції про визнання 1997 року до останніх досягнень, таких як Глобальна конвенція про визнання 2019 року. Було розглянуто майбутнє автоматичного визнання та вплив новітніх технологій, таких як штучний інтелект і мікро-кредити.

Спікери:

  • Katia Dolgova-Dreyer, координаторка програми, співпраця та розвиток потенціалу, департамент освіти, Рада Європи
  • Vanja Gutovic, секретар Глобальної конвенції про визнання, ЮНЕСКО
  • Kinga Szuly, керівник сектору політики вищої освіти, Європейська комісія
  • Модератор: Helene Peterbauer, аналітик політики інституційного розвитку, EUA

Student-Centred Learning: The Bologna Process Perspective

Дата: 13 лютого 2024 року, 14:00-15:00 CET

Цей вебінар зосередився на впровадженні студентоцентрованого навчання (SCL) в межах Європейського простору вищої освіти (EHEA). Обговорювалися підходи до навчальних результатів, дизайн навчальних програм і стратегії викладання, що сприяють SCL, розвиваючи спільну відповідальність та поглиблене розуміння серед студентів.

Спікери:

  • Coralie Debruyne, студентка, Université libre de Bruxelles, Бельгія
  • Stephen Rutherford, національний викладач і керівник навчального відділу, Школа біонаук, Кардіффський університет, Велика Британія
  • Ana Tecilazić, проректор з якості, Університет Алгебра, Хорватія, колишня співголова робочої групи Болонського процесу з навчання та викладання
  • Oliver Vettori, директор академічних справ, університетський альянс ENGAGE.EU
  • Модератор: Thérèse Zhang, заступник директора з політики вищої освіти, EUA

What is Next for the European QA Framework?

Дата: 5 березня 2024 року, 14:00-15:00 CET

Цей вебінар досліджував майбутній розвиток європейської системи забезпечення якості (QA). Було розглянуто поточні виклики та можливості, а також роль QA у підвищенні освітніх стандартів у межах EHEA.

Protecting Fundamental Values in the European Higher Education Area

Дата: 26 березня 2024 року, 14:00-15:00 CET

П’ятий вебінар надав огляд фундаментальних цінностей, таких як академічна свобода, доброчесність і інституційна автономія. Було обговорено, як ці цінності зазнають тиску в різних європейських країнах і роль закладів вищої освіти у їх підтримці.

Спікери:

  • Svein Hullstein, офіцер політики DG Education and Culture, Європейська комісія, член робочої групи Болонського процесу з фундаментальних цінностей
  • Tomasz Pietrzykowski, проректор з міжнародної та внутрішньої співпраці, Університет Сілезії в Катовіце, Польща
  • Liviu Matei, керівник Школи освіти, комунікацій та суспільства, King’s College London, Велика Британія
  • Модератор: Monika Steinel, заступник генерального секретаря Європейської університетської асоціації

The Social Dimension in Higher Education: Its Context and Its Future

Дата: 14 травня 2024 року, 14:00-15:00 CEST

Цей вебінар обговорював поточний стан соціального виміру у вищій освіті, порівнюючи інституційні перспективи з європейськими політиками. Було розглянуто інклюзивні практики у вищих навчальних закладах та актуальність ініціатив BFUG щодо соціального виміру.

What Do the Indicators Say About the Bologna Process?

Дата: 11 червня 2024 року, 14:00-15:00 CEST

Останній вебінар представив моніторингову систему Болонського процесу, висвітливши ключові висновки з останнього циклу моніторингу. Було представлено основні результати щодо ключових зобов’язань EHEA та кредитної мобільності, з підведенням підсумків для наступного етапу Болонського процесу.

Спікери:

  • Thérèse Zhang, заступник директора з політики вищої освіти – EUA
  • David Crosier, аналітик освітніх систем – Eurydice, Європейське агентство виконавчої освіти і культури (EACEA), Європейська комісія
  • Horia Onița, президент – Європейський студентський союз (ESU)
  • Модератор: Henriette Stoeber, аналітик політики – EUA

Додаткової інформації про серію вебінарів доступна за посиланням.

Попередня Вебінар "What do the indicators say about the Bologna Process?" ...