Спеціальна сесія Європейської комісії щодо підтримки України під час воєнного стану (19.09.2024 р., м.Тулуза)

19 вересня 2024 р. в межах конференції ЕАІЕ проведено спеціальну сесію присвячену підтримці України під час воєнного стану, яка була ініційована та організована командою DG EAC Європейської комісії. Захід відбувся у м. Тулуза, Франція.

Модерувала сесію координаторка Національного Еразмус+ офісу в Українї Світлана Шитікова. В якості вступного слова модератор коротко представила ситуацію в освіті та стан впровадження Програми ЄС Еразмус+ в Україні (завантажити презентацію). Усі деталі про Erasmus+ під час воєнного стану в Україні представлені за посиланням.

Світлана Шитікова наголосила на важливості ініціативи українських студентів – Невидані дипломи – Unissued Diplomas, яка була презентована під час виставки ЕАЕІ, та звернулася до інших організацій з проханням провести цю ініціативу під час своїх заходів, щоб нагадати про високу ціну, яку платить молоде покоління України захищаючі спільні цінності.

Філіп Ван Депоеле, керівник відділу міжнародного співробітництва DG EAC, Європейська Комісія, представив огляд підтримки України з боку ЄС у сфері вищої освіти, включаючи підтримку проєкту DigiUni зі створення цифрової екосистеми вищої освіти в Україні та ініціативи MSCA4Ukraine.

Ксенія Смирнова, проректор Київського університету імені Тараса Шевченка, поділилася досвідом реалізації проєкту DigiUni, який було підтримано ЄС в межах спеціального конкурсу для України для створення цифрової екосистеми для вищої освіти у відповідь на виклики і наслідки воєнного стану в Україні (завантажити презентацію).

Наталія Бутич, регіональна координаторка у Східній Європі, стратегічному партнерстві Ганноверського університету імені Лейбніца (LUH) представила досвід підтримки українських університетів, студентів та співробітників, у тому числі в рамках проєкту DigiUni (download presentation).

Наталія Олійник з Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна коротко представила 2 приклади проєктів, що фінансуються ЄС, та їх специфіку впровадження під час воєнного стану (завантажити презентацію).

Після сесії учасники мали можливість поставити запитання та інші українські університети поділились своїм досвідом і обговорили з учасниками ситуацію в освіті України.

Інтерес з боку учасників конференції EAIE до цієї сесії був високим, в тому числі з боку Європейських альянсів університетів та інших міжнародних партнерів. Українські університети подякували Європейській комісії та всім міжнародним партнерам за цінну підтримку!

Більше деталей та презентацій можна знайти на сайті Erasmus+ під час війни проти України за посиланням.

Крім того, НЕО в Україні представили діяльність НЕО як мережі для підтримки потенційних та поточних зацікавлених сторін і бенефіціарів під час 2-ї сесії, присвяченої структурам підтримки реалізації програм ЄС та можливостям співпраці. Все про структури за посиланням.

Разом з Європейською Комісією, ЕАІЕ, Європейськими альянсами університетів, командами проєктів Erasmus+, Horizon Europe та українськими університетами, НЕО – Україна популяризує українську освіту, можливості співпраці та привертає увагу до ситуації в Україні під час воєнного стану для міжнародної обізнаності та підтримки!

Щиро дякуємо організаторам та учасникам за підтримку та співпрацю!

Попередня Круглий стіл «Стратегія розвитку вищої освіти України в умовах надзвичайних ...