Третій міжнародний ярмарок грантів у сфері культури — Culture:Reload (02.07.2020)


Традиційну важливу для культурних менеджерів подію “Третій міжнародний ярмарок грантів у сфері культури — Culture:Reload” провели в онлайн форматі 2 липня 2020 р. Організатори заходу: Національне бюро програми ЄС “Креативна Європа” в Україні та Український культурний фонд. Інформаційними партнерами стали Громадський Простір та Ресурсний центр ГУРТ: Портал суспільно активних громадян. За словами організаторів, віртуальний ярмарок Culture:Reload — мав на меті сформувати простір для роздумів, рефлексій та уяви: “Головна мета події незмінна — познайомити усіх гравців сектору з грантовими можливостями, а також стимулювати бути сміливими, гнучкими та відкритими у ідеях”.

Ключові питання, якими задавались спікер(к)и Ярмарку:

  • як можемо розвивати стійкі креативні проєкти?
  • як достукатись до нових аудиторій?
  • як обмінюватись досвідом на міжнародному рівні?
  • як можемо підготуватись до невизначеного майбутнього?

Ярмаркування — у цифрах і фактах:

– 36 гостей та 16 грантодавців з 4х країн
– понад 7 тисяч переглядів онлайн-трансляцій
– загалом 18 год онлайн-трансляцій
– 6 годин консультацій від 8ми грантодавців.

У вступному слові Лариса ПЕТАСЮК, заступниця Міністра культури України, зазначила: “Уперше ми проводимо такий ярмарок онлайн. Надіюся, онлайн формати започаткуються і на майбутнє і будуть гарною традицією. Культура і креативні індустрії в умовах кризи, яка викликана коронавірусною хворобою, навпаки покликані до розвитку, оскільки ця сфера, яка допомагає не тільки вижити, а й розвинутися, зокрема тим індустріям, які входять до нашої культурної сфери.

Лариса Петасюк подякувала міжнародним партнерам, культурним інституціям, які підтримують наші креативні індустрії. А також анонсувала, що в листопаді планується міжнародний форум “Креативна Україна”.

Вітаючи учасників онлайн події, Юлія ФЕДІВ, керівниця Національного бюро програми ЄС “Креативна Європа” в Україні, виконавча директорка Українського культурного фонду, зазначила: “Третій рік поспіль відбувається міжнародний ярмарок грантів у сфері культури. Національне бюро програми ЄС “Креативна Європа” та УКФ показали свою антикрихкість навіть в часи COVID-19. Ми адаптуємося до нових реалій, тому проводимо наш третій ярмарок в онлайн форматі, але мета залишається такою ж, як була й попередні роки.

Подія складалася із панельних дискусій щодо менеджменту культурних проєктів, майбутнього креативних індустрій та міжнародного досвіду українських заявників, презентацій актуальних грантових програм для українських заявників та консультацій з представниками грантодавців.

Також для учасників ярмарку підготовлено родзинку — протягом всього липня кожного дня на платформі Третього міжнародного ярмарку грантів у сфері культури Culture:Reload будуть публікуватися статті / подкасти / дискусії / відео, щоб розбурхати уяву, змусити мислити нестандартно, та ставити питання собі та світу навколо.

Під час Ярмарку відбулась велика кількість презентацій. Серед спікерів/ок — Ярослав ПЕТРАКОВ, генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції, Міністерство культури та інформаційної політики України, Тетяна ЛИШНЕВЕЦЬ, начальниця проєктного відділу УКФ, Ірина ПРОКОФ’ЄВА, керівниця програмного відділу Українського інституту, Ірина БАТУРЕВИЧ, керівниця аналітичного відділу Українського інституту книги, Євгенія МАЗУРЕНКО, директорка Zagoriy Foundation, Світлана ШИТІКОВА, координаторка, Національний Еразмус+ офіс в Україні, Альона ДМУХОВСЬКА, проєктна менеджерка, Національне бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні та багато інших.

Під час презентації можливостей Еразмус+, було представлено ключові напрями Програми, шляхи участі різних стейкхолдерів, в тому числі і громадського та культурного сектору, а також презентовано вже отримані результати в Україні. Велику увагу спікер зосередив на новій Програмі Еразмус на 2021-2027 рр., підкресливши ключові особливості: збельшене фінансування, плідну міжнародну співпрацю, пріорітети тощо.

Стріми з ярмарку також доступні на сторінці Креативної Європи

Використано матеріали он-лайн платформи “Громадський простір”.

Попередня Нарешті дочекались: перші новини Програми ЄС Еразмус+ 2021-2027 рр.!