Українська школа в м. Дордрехт

З самого початку війни професор Ян ван Звітен, ректор Нідерландської бізнес-академії (НЛБА) організовував допомогу українцям та підтримував своїх друзів в Україні. Оскільки все більше українських сімей змушені були виїжджати з України, в тому числі в Нідерланди, на початку березня 2022 року професор ван Звітен виступив з ініціативою заснувати саме українську школу в м. Дордрехт, в якому знаходиться кампус НЛБА. Викликано це було тим, що вся освітня система Нідерландів заснована на інтеграції шляхом якнайшвидшого вивчення нідерландської мови та культури, адже зазвичай біженці та іммігранти прагнуть залишитися в Нідерландах.

Професор ван Звітен підготував презентацію власного бачення організації якнайкращої системи освіти для українців з наступними тезисами:

– Ми очікуємо, що більшість сімей влітку повернуться в Україну, адже там залишаються їхні рідні, батьки. Відповідно дітям не має сенсу витрачати 90% часу на вивчення нідерландської мови та культури. Співробітники Університету «КРОК» продемонстрували їм матеріали Всеукраїнської школи онлайн, розроблені Міністерством освіти та науки України. Навчальні посібники всіх предметів та класів доступні для завантаження, на сайті є онлайн розклад предметів. Це було ідеально, адже система МОН надає можливість організувати повну навчальну програму українською мовою.

– Школи в Нідерландах вже переповнені. Існує величезна нестача вчителів та обладнання. Враховуючи, що кількість дітей в класах значна, краще створити окремі українські класи.

– У м. Дордрехт охоче приїхали високоосвічені фахівці з кількох університетів України та готові були викладати предмети для дітей за матеріалами МОН.

– Уряд Нідерландів зобов’язаний забезпечити освіту на вищому рівні, тому був виділений бюджет на заробітні плати вчителям та організацію матеріально-технічного забезпечення.

Професор Ян ван Звітен представив своє бачення пану Петеру Хейкоопу, віце-меру з питань освіти міста Дордрехт. Віце-мер створив робочу групу з іншими координаторами в мерії для детального обговорення пропозиції. У результаті зустрічей один з учасників, пан Луїс Йонгеджанс був призначений координатором української середньої школи у м.Дордрехт для даного проєкту. Зі свого боку Ян ван Звітен представив Оксану Олійник, як координатора для українських біженців. Оксана з сім’єю вимушено перемістилась у м.Дордрехт. Вона вже знала місто, адже в листопаді 2021 року саме тут вона проходила тренінг з медіації, який був організований НЛБА в рамках реалізації проєкту Erasmus+ MEDIATS «Медіація: навчання та трансформація суспільства». Оксана – випускниця магістерської програми «Медіація та Менеджмент Конфліктів» Бізнес-школи Університету «КРОК», вона була однією з 15 відібраних студентів, які отримали безкоштовне навчання на магістерській програмі.

В організації української школи було визначено кілька основних перешкод:
– Потенційні викладачі не мають дипломів, які є обов’язковими за нідерландським законодавством.
– Потенційні вчителі не мають нідерландського ідентифікаційного номера, банківського рахунку та етичної декларації.
– Не було приміщення для проведення занять.

Професор Ян ван Звітен одразу запропонував кампус Нідерландської бізнес-академії з десятьма просторими приміщеннями, яких достатньо для очікуваних 250 студентів. Саме цей крок зробив неможливе можливим. За великої підтримки мерії та шкіл уряд погодився відмовитися від усіх формальних вимог та піти на поступки. Наразі лише 10% навчальної програми присвячено нідерландській мові, вчителі отримали офіційне працевлаштування, тощо. Оксана Олійник чудово організувала навчальний процес і на даний момент українську середню школу відвідує 125 учнів 12-17 років, і з кожним днем долучається все більше й більше дітей навіть з віддалених місць. Проєкт є настільки успішним та надихаючим, що його бажають скопіювати у багатьох інших регіонах.

Зв’язок Нідерландської бізнес академії з Україною унікальний. Вже в 1998 році Ян ван Звітен зустрівся з Сергієм Лаптєвим, ректором Університету «КРОК» (м.Київ, Україна), та паном Тарасом Фініковим (на той момент першим проректором КРОКу). З того часу два університети завжди працювали разом і створили кілька успішних проектів. На даний момент NLBA координує 3 проекти Erasmus+ MEDIATS «Медіація: навчання та трансформація суспільства» 2018-2022, INTERADIS «Адаптація та інтеграція іноземних студентів» 2020-2023 та CLIMAN «Синергія освітніх, наукових, управлінських та промислових компонентів для управління кліматом та запобігання зміні клімату» 2020-2023, в яких партнерами є 12 українських університетів. Серед них є університети, які також працюють з НЛБА вже більше десяти років: Харківський національний університет імені Каразіна та Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Ми хочемо подякувати нідерландському народу та уряду за допомогу та підтримку України! Особливо Петеру Хейкоопу (віце-меру м.Дордрехт), координаторам мерії Сержу Боміусу, Мартіну Кнейненбергу, Франсу Рутьєсу та Леррі Овергау, координатору програми від імені шкіл Дордрехта Луїсу Йонгеджансу і найбільше співробітникам Нідерландської Бізнес Академії.

Разом до перемоги! Слава Україні!

Попередня Конкурси 2022 р. Програми ЄС Еразмус+ – тривають (оновлено квітень ...