Вебінар «EFFY – Erasmus+ Future Focused Youth – Ukraine» (28-29.06.2023, гібридний формат)

28-29 червня 2023 р. Національне Еразмус+ Агентство в Португалії спільно з Національним Еразмус+ офісом в Україні провели наймасштабніший спільний вебінар «EFFY – Erasmus+ Future Focused Youth – Ukraine». Дводенний захід було організовано за плідної співпраці з Міністерством молоді та спорту України, Міністерством освіти та науки України, Salto-Youth Resource Centre, Інформаційним центром Еразмус+ та Євроепйський корпус солідарності в Україні, Erasmus Student Network Ukraine, EU Neighbour East, Young European Ambassadors, Української Асоціації Молодіжних Рад.

Вебінар ставив на меті:

  • Дослідити проєкти Еразмус+ як потужний інструмент для поширення солідарності, соціальної інтеграції, активної участі, демократії, толерантності, миру та прав людини.
  • Посилити партнерства між молодіжними організаціями ЄС та України для сприяння Плану відновлення України в молодіжному секторі.
  • Підвищити знання про Програму ЄС Еразмус+ і заохотити учасників використовувати молодіжні проєкти як інструмент для розробки, поширення та впровадження ініціатив на локальному рівні, приділяючи особливу увагу молодим людям, які прибувають в нові країни та нові місцеві громади через складні умови (війна в Україні).

Вебінар був також зосереджений на розширенні можливостей Еразмус+ за напрямами KA1, KA2, Європейський корпус солідарності, а також зміцненні потенціалу мережі серед усіх учасників.

На участь у заході зареєструвалось близько 700 учасників 63 національностей з 69 країн світу, зокрема 329 учасників з України. Серед учасників були представники організацій та органів влади, що працюють з молоддю, молодіжні лідери, молодіжні працівники, муніципальні молодіжні працівники та тренери з країн членів Програми та з України. Ведучими заходу виступили Філомена КАУТЕЛА та Ірина ШЕВ.

Вебінар проходив у телевізійній студії з трансляцією на онлайн платформу заходу за професійної команди продюсерів і редакторів, щоб забезпечити найкращу якість трансляції та взаємодії з учасниками.

Захід складався з декількох частин:

  • сесій вітального слова;
  • презентацій напрямів КА1, КА2 та Європейський корпус солідарності;
  • флеш-інтерв’ю з учасниками проєктів Еразмус+ у сфері молоді та Європейського корпусу солідарності (ESC) в Португалії;
  • живі інтерв’ю з українською молоддю та представниками молодіжних організацій з України;
  • відео волонтерів ESC України в Португалії;
  • робота в групах.

ПРОГРАМА вебінару – завантажити.

ВІДЕОЗАПИС частин вебінару.

МАТЕРІАЛИ (презентації) на платформі заходу.

Додаткова інформація у заході у Facebook.

Під час першого дня вебінару з вітальним словом до учасників звернувся Луїс АЛВЕС, Керівник Національного Еразмус+ Агентства Португалії з Молоді, Спорту та Європейського корпусу солідарності, який розповів про пріоритетну підтримку української молоді та організацій, що працюють задля розбудови потенціалу молоді на шляху до відбудови України. Спікер також розповів про власну поїздку до України 19-22 червня, зустрічі з Міністерством молоді та спорту України, Київською обласною державною адміністрацією, Житомирською міською радою, Львівською міською радою, Українським католицьким університетом, а також круглі столи з представниками понад 50 молодіжних організацій з Києва, Житомира та Львову.

Джорджіана ПЛЕСУ, Відділ міжнародного співробітництва, Генеральний директорат Європейської Комісії з питань освіти, молоді, спорту та культури, приєдналась до заходу в онлайн форматі, наголосивши на безвідмовній підтримці українських організацій і великий пріоритет участі України в межах конкурсів з молоді на 2024 р., зокрема з Розвитку потенціалу молоді.

Андрій ЧЕСНОКОВ, Заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції, у своєму інтерв’ю наголосив на особливій увазі молодим людям, які перебувають у європейських країнах та місцевих громадах під час війни в Україні, а також важливості посилення партнерств між молодіжними організаціями ЄС та України з метою сприяння Плану відновлення України в молодіжному вимірі.

Олександра ГУСАК, Керівник експертної групи, Директорат європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик, Міністерство освіти і науки України, розповіла про систему освіти України на час повномасштабного вторгнення, що спричинило переміщення студентів і викладачів, пошкодження та руйнування освітньої та наукової інфраструктури. Спікер підкреслила, що тим не менш безпека та безперервність викладання та навчання, а також забезпечення доступу до освіти для української молоді залишаються головним пріоритетом уряду.

Жоао Паулу КОРРЕЙЯ, Державний секретар у справах молоді та спорту Португалії, висловив слова підтримки українській молоді та підкреслив продовження потужної співпраці з молодіжними організаціями, що працюють з українцями в Португалії.

Під час наступної сесії, Ірина НОВАК, Інформаційний центр Еразмус+ та Євроепйський корпус солідарності в Україні, провела презентацію можливостей Еразмус+ напряму КА1. Спікер в деталях розповіла можливості обмінів для молоді та молодіжних працівників, звернувши увагу на змішаній мобільності та віртуальних обмінах, мінімальних технічних вимогах та основних кроках для успішної участі в конкурсах з новими партнерами.

Сара АНДРАДЕ, тренер Національного Еразмус+ агентства Португалії, презентувала можливості Європейського корпусу солідарності, вимоги до партнерств, заповнення проєктних заявок та активностей в межах майбутніх спільних з Україною проєктів.

Наступного дня всі присутні долучились до презентації можливостей КА2 від Хейка ВІЙСІМАА, Національне Еразмус+ агентство в Естонії, Лаймонаса РАГАУСКАСА та Неріуса КРАУЦЮНА. Спікери презентували напрями проєктів співпраці та з розвитку потенціалу молоді та їх ключові особливості.

Протягом 2 днів всі учасники платформи мали змогу долучитись до групової роботи в різних онлайн кімнатах, що супроводжувались фасилітацією міжнародних тренерів задля пошуку потенційних проєктів для наступних конкурсів Еразмус+ на 2024 р.

Додатково, під час обох днів вебінару учасники мали змогу познайомитись під час живих інтерв’ю з українською молоддю та представниками молодіжних організацій з України: Дар’я БЄЛЯЄВА, Erasmus Student Network Ukraine; Надія КАСЬЯНЧУК, Young European Ambassadors; Яна ГЕДЕРІМ, Українська Асоціація Молодіжних Рад.

Важливо відмітити, з метою знайомства з культурною спадщиною України вебінар супроводжувався музичними виступами квартету з Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського та Lita Folk Band.

Щиро дякуємо всім за участь онлайн та грунтовний внесок української делегації в організацію та проведення заходу від Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти та науки України, Інформаційного центру Еразмус+ та Євроепйський корпус солідарності в Україні, Erasmus Student Network Ukraine, EU Neighbour East, Young European Ambassadors, Української Асоціації Молодіжних Рад, Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського.

 Віримо в Україну, кожного громадянина, Збройні Сили України, партнерів та працюємо разом на результат для перемоги! Все є і буде Україна!

#ErasmusPlus #ErasmusUA #StandWithUkraine #ErasmusJointForcesUA

Попередня Альянси університетів - Governing Week of SEA EU Alliance in ...