Весняна школа «Зелена угода ЄС: поточні виклики та майбутні перспективи на шляху до кліматичної нейтральності» (16-17.04.2024 р., онлайн)

16-17 квітня 2024 р. відбулася весняна школа «Зелена угода ЄС: поточні виклики та майбутні перспективи на шляху до кліматичної нейтральності» в онлайн форматі. Захід був організований  Українським державним університетом імені Михайла Драгоманова спільно з Сумським національним аграрним університетом за участі Асоціації дослідників європейських цінностей в освіті, Сумської територіальної громади, Сумської бізнес-школи та за підтримки Національного Еразмус+ Офісу в Україні (проєкт ЄС) в рамках імплементації проєкту Програми ЄС Еразмус+ Центр досконалості Жан Моне «Європейські Студії соціальних інновацій в освіті» – Jean Monnet Centre of Excellence ESSIE – 101085552 – ERASMUS-JMO-2022-COE.

Метою даного заходу є формування глибокої бази знань про політику ЄС щодо запобігання змінам клімату, адаптації та пом’якшення наслідків (яка може бути використана в повсякденному житті та на різних етапах професійної діяльності та прийняття рішень), європейського рівня екологічних цінностей, компетентності та поведінки.

До заходу долучилось понад 90 учасників з різних університетів та міст України: викладачі та науковці, представники громадських організацій, здобувачі освіти та інші зацікавлені особи.

Представник Національного Еразмус+ офісу в Україні (проєкт ЄС) Петро КРАЙНІК при відкритті Школи зазначив особливості та важливість реалізації тематики школи в межах проєктів Жан Моне в умовах повномасштабної агресії та війни росії проти України, про важливість поширення знань та цінностей Європейського зеленого курсу, напрацювання у контексті повоєнного відновлення України, про соціальний вплив та цінність проєктів Жан Моне в освітньому середовищі, про синергію з іншими схожими за тематикою проєктами та роль проєктів Жан Моне в міжнародній співпраці на шляху європейській інтеграції України.

Під час заходу з презентаціями виступили Марія НЕСТЕРОВА – доктор, професор, керівник центру Європейських студій соціальних інновацій в освіті, УДУ імені Михайла Драгоманова (Київ, Україна), Олена МЕЛЬНИК – доктор, старший дослідник лабораторії кліматичної політики, ETH Цюрих (Цюрих, Швейцарія), доцент, Сумський національний аграрний університет (Суми, Україна), Почесний професор Королівського аграрного університету (Сайренсестер, Англія), Марина ДЄЛІНІ – доктор, професор, професор кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, НУБіП (Київ, Україна), Світлана ЛУКАШ – доктор, доцент кафедри публічного управління та адміністрування, Сумський національний аграрний університет (Суми, Україна) та інші. Спікери зосередили увагу на таких актуальних питаннях як: зелене відновлення України у фокусі Європейської Зеленої угоди, роль соціальної інноваційної освіти у формуванні компетенцій до сталого розвитку та розвитку громад, особливості планування енергетичного та кліматичного розвитку територіальної громади тощо.

Під час заходу учасники ознайомились з європейським досвідом підтримки екологічної безпеки в контексті зміни клімату та можливості використання його елементів в Україні та системою європейської кліматичної політики та освіти.

Деталі про захід за посиланням

Підготовлено з використанням матеріалів Сумського національного аграрного університету та відкритих джерел.

Додатково:          

Інформація про проєкт за посиланням.

Попередня Зустріч на вищому рівні щодо перспектив розвитку співпраці у галузі ...