Відкриття інноваційного центру цифрових технологій FabLab в ХНЕУ імені Семена Кузнеця



12 травня 2018 р.
у Всесвітній день Arduino в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця було відкрито інноваційний центр цифрових технологій FabLab (FabLab Центр) на базі Стартап-центру First Capital в рамках європейського проекту FabLab програми Еразмус + «Створення мережі та інфраструктури підтримки молодіжного інноваційного підприємництва на платформі фаблабів».

Мета проекту FabLab полягає у створенні умов для розвитку інновацій та інженерної креативності, поліпшення працевлаштування студентів за допомогою взаємодії університету, бізнесу і промисловості на базі фаблабів, залучення школярів до вибору інженерних спеціальностей.

Інноваційний центр цифрових технологій FabLab ХНЕУ ім. С. Кузнеця створений для:
– взаємодії університету та промислових підприємств;
– стимулювання молодіжного підприємництва;
– підвищення якості підготовки фахівців;
– навчання школярів, студентів, аспірантів та творчої молоді Харкова основам мікроелектроніки, робототехніки, цифрового прототипування, 3D моделювання, 3D друку, використання лазерного обладнання та ЧПУ-верстатів.
– підвищення кваліфікації (або отримання нових компетенцій) викладачів в області розробки Internet of Things (IoТ), 3D моделювання, 3D друку і цифрового прототипування.

FabLab Центр обладнано відповідно до вимог світової асоціації Fab Foundation наборами і конструкторами Arduino, платами Raspberry і датчиками для IoT, 3D принтерами, лазерним і фрезерним верстатами з числовим програмним управлінням (ЧПУ), 3D сканером. Цифрове обладнання керується станціями, які були розроблені резидентами FabLab та стартап-центру First Capital на базі плат Raspberry pi3.

FabLab Центр в ХНЕУ ім. С. Кузнеця відкрито для школярів, студентів і молоді, що мають ідеї, які можливо реалізувати на обладнанні FabLab. Перші заняття та тренінги були проведені зі школярами різного віку від 9 до 16 років. Молодша група школярів отримали досвід побудови роботів та навики налагодження (програмування) та управління роботами на базі лего-конструкторів Lego MindStorm. Школьники старшого віку та студенти використовували набори Arduino для перших проектів щодо створення IoT (internet of things).
На завершення заходу щодо відкриття FabLab Центру учасники отримали сертифікати та подарунки від партнеру проекту – ІТ компанії Nix Solutions.

Інформацію надано координатором проекту в Україні: проф. Золотарьовою І. О., Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, e-mail: Iryna.Zolotaryova@hneu.net, телефон +380577020202

Деталі про проект за посиланням: http://fablab-erasmus.eu/ 

Попередня Восьмий модуль проекту «ПОГЛИБЛЕНА ТА ВСЕОХОПЛЮЮЧА ЗОНА ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ З ...