Відкритий круглий стіл «Академічна мобільність в умовах війни» (09.02.2023 р., онлайн)

9 лютого р. в КНУ імені Тараса Шевченка за участі команди Національного Еразмус+ офісу в Україні було проведено відкритий круглий стіл «Академічна мобільність в умовах війни». Представники провідних українських університетів виявили спільні проблеми в реалізації академічної мобільності та разом з Національним Еразмус+ офісом в Україні обговорили шляхи їх вирішення.

У вітальному слові проректорка з міжнародного співробітництва КНУ Ксенія Смирнова зазначила, що повномасштабне вторгнення рф в Україну призвело до інтенсифікації академічної мобільності як серед студентів, так і викладачів. І, якщо у перші місяці цей процес мав хаотичних характер, то далі нам вдалося впорядкувати та систематизувати роботу в цьому напрямі. Сьогоднішній круглий стіл покликаний допомогти визначитися з пріоритетами на майбутнє, і головними з них є убезпечення відтоку здобувачів освіти і викладачів та збереження стійкості системи вищої освіти України.

Про новації та нестандартні рішення реалізації академічної мобільності в умовах воєнного стану говорили керівниця відділу академічної мобільності КНУ Лілія Галич; проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці ЛНУ імені Івана Франка Сергій Різник; керівниця відділу міжнародного співробітництва НаУКМА Лариса Човнюк; начальниця відділу академічної мобільності НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» Ольга Демиденко та координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлана Шитікова.

Серед позитивних моментів було названо зростання кількості учасників академічної мобільності; значне розширення переліку форм мобільності, відкритих для українських учасників; розвиток міжнародного співробітництва; підвищення якості освіти шляхом впровадження європейських освітніх стандартів. Водночас серед проблемних питань було визнано перетин кордону студентами чоловічої статті та повернення здобувачів і  продовження навчання в українських університетах.

Також учасники обговорили питання визнання результатів студентської мобільності та покращення інтернаціоналізації українських ЗВО. До дискусії долучилися проректор з науково-педагогічної роботи КНУ Андрій Гожик; начальник відділу міжнародних зв’язків КНУ Роман Петюр; проєктна менеджерка НЕО в Україні Іванна Атаманчук; керівниця сектору академічної мобільності відділу міжнародних зв’язків ЛНУ імені Івана Франка Оксана Краєвська; завідувач кафедри економічної та соціальної географії КНУ Костянтин Мезенцев; заступниця декана Факультету комп’ютерних наук та кібернетики КНУ Олена Капустян, заступниця декана Факультету психології КНУ Світлана Пащенко та Президент Erasmus Student Network Kyiv – ESN Kyiv, студент КНУ Артем Целіков.

За результатами круглого столу учасники домовилися про напрацювання рекомендацій щодо внесення змін до нормативних документів стосовно академічної мобільності як України, так і Європейського Союзу.

Відкритий круглий стіл «Академічна мобільність в умовах війни» (09.02.2023 р., онлайн)

Підготовлено за матеріалами Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

Попередня Важливо для команд виконавців проєктів Жан Моне, Розвиток потенціалу, Партнерства ...